Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.11.2016 00:25

Sesiune specială de informații și dezbateri organizată de ADR Sud Muntenia la Târgoviște,


A A

200 milioane de euro pentru șapte reședințe de județ

200 milioane de euro pentru șapte reședințe de județ
Sesiunea „Soluții integrate pentru dezvoltarea urbană, în contextul implementării politicii de coeziune 2014 – 2020” a adus la Târgoviște profesori experimentați pe dezvoltare urbană

❚ Axa 4 din Programul Operațional Regional, care privește dezvoltarea urbană, se anunță a fi cea mai importantă provocare lansată către reședințele de județ din Regiunea Sud Muntenia, între care se numără, bineînțeles, și Târgoviștea ❚ Sesiunea intitulată „Soluții integrate pentru dezvoltarea urbană în contextul implementării politicii de coeziune 2014 - 2020”, găzduită de Universitatea „Valahia” Târgoviște în perioada 25-26 noiembrie, s-a bucurat de prezența conducerii ADR Sud Muntenia, având invitați profesori de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și de la Universitatea București, care au realizat deja strategii de dezvoltare la Craiova, Bistrița, Planul de Amenajare Teritorială a Regiunii de Dezvoltare Nord Vest, Planul de Amenajare a Văii Prahovei ❚ „Este vorba despre foarte mulți bani. Regiunea Sud Muntenia are peste 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 25% din program, pe care cele 7 reședințe de județ trebuie să-i absoarbă în proiecte necesare și viabile”, a subliniat la Târgoviște Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia

VIOLETA STANCIU

 


 

„Soluții integrate pentru dezvoltarea urbană, în contextul implementării politicii de coeziune 2014 – 2020”! Aceasta a fost tema sesiunii organizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, în perioada 25 – 26 noiembrie 2016, la Târgovi ște. Gazda evenimentului a fost Universitatea „Valahia” Târgoviște, iar printre invitați s-au aflat profesori de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, dar și de la Universitatea București, Alexandru Oprea - vicepre ședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Liviu Mușat - directorul ADR Sud Muntenia, conf.univ.dr. Călin Oros - rectorul Universității „Valahia” Târgoviște, Ivan Vasile Ivanoff - secretarul CJD, directori din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și specialiști din cadrul ADR Sud Muntenia. Rectorul UVT, primul care a luat cuvântul Deschiderea oficială a sesiunii a aparținut invitaților, dar și gazdelor. Primul care a luat cuvântul, în calitate de gazdă, a fost rectorul UVT, conf.univ.dr. Călin Oros.

„Suntem onorați că sunteți alături de noi. Suntem de mai multă vreme parteneri atât pentru CJD, cât și pentru Primăria Târgoviște, avem o relație de multă vreme cu ADR Sud Muntenia. În calitate de rector al UVT, aș vrea să vă spun câteva lucruri legate de universitatea noastră, în special pentru cei care sunteți pentru prima dată aici. UVT este o universitate de stat, înființată în anul 1992, iar anul viitor vom împlini un sfert de secol de existență. În prezent universitatea are 10 facultăți, 9 la Târgovi ște și o facultate la Alexandria, care este singura noastră extensie. Suntem o universitate comprehensivă și antreprenorială, ne definim ca o universitate competitivă național și cu vizibilitate internațională. Avem 39 de programe de licență, 34 de programe de master și 6 domenii de doctorat (...). Ne mândrim cu acest campus, suntem singura universitate de stat care, după anul 1989, construie ște de la zero un campus, pe fonduri guvernamentale. Ne-am propus ca până în 2020 - 2023 să finalizăm toate lucrările în campus”.

Alexandru Oprea: „Tema propusă este una de extremă actualitate”

Mesajul de bun venit din partea președintelui CJD, Adrian Țuțuianu, care din motive obiective nu a putut participa la eveniment, a fost transmis de vicepreședintele CJD, Alexandru Oprea, care a salutat inițiativa ADR Sud Muntenia de a organiza această întâlnire deosebit de importantă, mai ales pentru cei interesați să acceseze fonduri europene. Totodată, acesta a avut și o nemulțumire generată de lipsa din sală a reprezentanților unităților administrativ teritoriale din mediul urban, cărora li s-a adresat sesiunea în cauză.

„Tema propusă este una de extremă actualitate și cu siguranță participarea la această întâlnire ar fi lămurit unele din chestiunile legate de Axa 4 de finanțare, de programul pe care intenționăm să-l accesăm și noi la nivelul CJD și bănuiesc că și autoritățile publice locale. (...). Ne dorim să continuăm colaborarea foarte bună pe care am avut-o cu ADR Sud Muntenia, ca și parteneri în cadrul proiectelor investiționale pe care ni le propunem pentru exercițiul financiar viitor. Cu siguranță aceste două zile de discuții vor fi utile în contextul proiectelor viitoare. Noi sperăm să avem o colaborare cu distinșii profesori veniți aici, pentru că, în strategia noastră de dezvoltare a județului Dâmbovița, ne-am propus să dezvoltăm în zona montană - ceea ce noi am definit Stațiunea Turistică de Interes Național Moroeni - Padina - Peștera și avem nevoie acolo de o gândire asupra capabilităților pe care ne propunem să le dezvoltăm. Poate ar fi util ca și pe viitor să avem câteva întâlniri ca să creionăm și eventual să identificăm și soluții de finanțare a unora dintre aceste proiecte”, a punctat vicepreședintele CJD, Alexandru Oprea.

Axa 4, lansată până la finele anului

A urmat intervenția directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat care a prezentat oportunitățile Axei 4 a Programului Operațional Regional 2014- 2020, și nu numai.

„După cum știți Axa 4 a programului reprezintă cea mai importantă provocare lansată către centrele urbane, respectiv reședințele de județ în POR 2014- 2020. Este vorba despre foarte mulți bani. De exemplu, Regiunea noastră are peste 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 25% din program, pe care cele 7 reședințe de județ din Regiunea noastră trebuie să-i absoarbă în proiecte necesare și viabile. Calendarul lansării axelor din POR prevede ca până la sfârșitul acestui an să se lanseze și această axă importantă și sperăm noi ca etapa I, aceea a depunerii documentațiilor, să fie cât mai repede onorată de aplicațiile din cele 7 reședințe de județ. De asemenea, suntem interesați și de Axa 9, care este într-o fază incipientă, dar noi sperăm ca și aceasta să fie lansată în curând. Față de ceea ce avem noi, la momentul acesta, ca informații, am considerat că este util să aflăm și din experiența unui colectiv de profesori, a unui colectiv universitar, cu preocupări importante... Ne-am orientat către Universitatea «Babeș-Bolyai», respectiv Facultatea de Geografie, care are profunde și susținute preocupări în tot ceea ce înseamnă dezvoltare regională, amenajarea teritoriului, geografia comunităților etc. Aceștia au realizat strategia de dezvoltare a municipiilor Craiova și Bistrița, Planul de Amenajare Teritorială al Regiunii de Dezvoltare Nord Vest, Planul de Amenajare al Văii Prahovei etc. Sunt doar câteva dintre realizările acestui colectiv. Le mulțumesc pentru disponibilitatea de a veni la noi în regiune și le promitem că vom încerca să extragem cât mai mult din experiența acumulată de dânșii și, bineînțeles, s-o folosim în comunitățile noastre”, a precizat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat.

Au fost invitați să-și prezinte opiniile profesorii universitarii Pompei Cocean, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și Ioan Ianoș de la Universitatea București.

Tematică diversificată

Prima zi a sesiunii a avut în cuprins următoarea tematică: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile – prezentare generală Axa 4, POR 2014-2020 (Daniela Traian, director adj. Direcția Dezvoltare și Comunicare); Dezvoltarea urbană, în contextul analizei comparative a planificării teritoriale - local - național - european (prof.univ.dr. Ioan Ianoș, Universitatea București); Dezvoltarea teritorială durabilă – integrarea spațial funcțională urban-rural (prof.univ.dr. Pompei Cocean, Universitartea „Babeș-Bolyai”); Rolul evaluării de mediu în strategiile de dezvoltare urbană (conf.univ.dr. Iuliu Vescan, Universitatea „Babeș-Bolyai”). Temele abordate în cea de-a doua zi a seminarului au vizat „Sprijinirea comunităților defavorizate din mediul urban. Obiectivele strategice pentru Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității” - prezentare generală Axa 9, POR 2014- 2020/Axa 5, POCU 2014- 2020 (Cristina Radu, șef Serviciu Comunicare); „Rolul Grupurilor de Acțiune Locală în dezvoltarea regională” (conf.univ.dr. Filip Sorin, Universitatea „Babeș- Bolyai”); „Specializarea inteligentă - demers nou de Politică regională. Specializarea inteligentă în Regiunea Sud Muntenia” (Gilda Lidia Niculescu, șef Serviciu Dezvoltare); „Bune practici în dezvoltarea inteligentă a orașelor” (Roxana Georgescu, șef Serviciu Dezvoltare Urbană).



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale