Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.11.2016 00:25

Analiză la nivelul conducerilor Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia și a Consiliului Județean Dâmbovița


A A

14 milioane de euro, valoarea proiectelor dâmbovițene pe exercițiul 2014-2020

14 milioane de euro, valoarea proiectelor dâmbovițene pe exercițiul 2014-2020
La Târgoviște, în prezența directorului ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat și a președintelui CJD – Adrian Țuțuianu s-au analizat proiectele depuse pe exercițiul financiar 2014-2020

❚ Până în momentul de față, toate proiectele dâmbovițene (inclusiv cele respinse într-o primă etapă, dar care au posibilitatea să fie redepuse) însumează aproape jumătate din suma alocată Regiunii Sud Muntenia, adică aproximativ 13-14 milioane de euro dintr-un total de 36 milioane de euro ❚ Însă, din cauza unor inadvertențe din grila de evaluare administrativă și de eligibilitate, realizată de Autoritatea de Management, câteva proiecte nu au depășit faza de evaluare a conformității administrative și a eligibilității ❚ De ce s-a ajuns aici, are o explicație chiar directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat: „Nu s-au luat în calcul unele situații juridice care se întâmplă în teritoriu. Dacă acest ghid ar fi fost făcut într-un parteneriat mai extins, inclusiv cu administrația locală, cu cei care se confruntă zi de zi cu astfel de spețe, poate că în momentul acesta nu ne-am fi confruntat cu atâtea probleme”

VIOLETA STANCIU

 


 

Pe exercițiul financiar 2014 - 2020 există, la nivelul județului Dâmbovița, câteva proiecte depuse în vederea obținerii finanțării, care, din păcate, nu au depășit faza de evaluare a conformității administrative și a eligibilității! Semnalul de alarmă a fost tras, la Târgoviște, chiar de directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, care pune acest fapt pe seama inadvertențelor din grila de evaluare administrativă și de eligibilitate, realizată de către Autoritatea de Management. „Sunt neconcordanțe, necorelări cu legislația în vigoare. Nu s-au luat în calcul unele situații juridice care se întâmplă în teritoriu și eu cred că, dacă acest ghid ar fi fost făcut într-un parteneriat mai extins, inclusiv cu administrația locală, cu regiunile, cu cei care se confruntă zi de zi cu astfel de spețe, poate că în momentul acesta nu ne-am fi confruntat cu atâtea probleme. De altfel, ministerul a început să modifice grilele și criteriile de evaluare și sperăm noi ca într-o perioadă scurtă să se elimine cât mai multe din aceste asperități”, a punctat directorul ADR Sud Muntenia,

Liviu Mușat. 5 proiecte depuse pe Axa 5

„Conservarea patrimoniului istoric, cultural și natural” Potrivit reprezentantului ADR Sud Muntenia, până în momentul de față, la nivelul județului Dâmbovița, s-au depus 5 aplicații pe Axa 5 „Conservarea patrimoniului istoric, cultural și natural”. Concret, este vorba despre Biserica „Sfântul Gheorghe” din Viforâta (comuna Aninoasa), proiect în valoare de 7.800.000 lei, care urmează să intre în verificarea tehnico financiară. Un proiect care va fi redepus privește Curtea Domnească din Târgoviște. Cu privire la acesta, directorul Liviu Mușat a făcut următoarea completare: „Sunt câteva probleme legate de cadastru la ruinele de acolo. Eu personal cred că este un exces de zel, în primul rând asupra modului cum s-a realizat grila de evaluare. Sperăm ca, în etapa următoare, acest lucru să se lămurească. De asemenea, și la proiectul privind Școala de Cavalerie sunt lucruri care suscită niște clarificări, completări pe care grila noastră de evaluare administrativă și de eligibilitate nu le permite. Există o grilă unde ai două rubrici, da sau nu. Deci nu există și o parte în care să completăm și să spunem că situațiile din practică nu sunt numai albe sau negre. Sperăm ca în perioada următoare, să se rezolve și acest lucru, iar proiectul să fie redepus și să treacă de această etapă. De asemenea, mai avem Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Potlogi (sat Pitaru), un proiect de 7.600.000 euro, care este admis pentru evaluarea tehnico financiară și nu în ultimul rând Biserica din Lemn «Cuvioasa Paraschiva» din Vârtop (comuna Cândești), un proiect în valoare de 10.000.000 de lei, care, de asemenea, va intra în evaluarea tehnico financiară. Până în momentul de față, aceste proiecte (inclusiv cele care au fost respinse într-o primă etapă, dar care au posibilitatea să fie redepuse) însumează peste 54.000.000 lei, ceea ce înseamnă 13-14 milioane de euro, dintr-un total de 36 milioane de euro alocate Regiunii Sud Muntenia. Deci aproape de jumătate din fonduri sunt vizate de proiectele din județul Dâmbovița”, a declarat Liviu Mușat.

Alte axe urmează să se deschidă la sfârșitul acestei luni

Tot reprezentantul ADR Sud Muntenia a informat că sfârșitul lunii noiembrie a.c. aduce cu el și termenul de depunere pentru o serie de proiecte pe Axa 3 care privește „Eficiența energetică în clădiri rezidențiale, în mediul urban” și pe Axa 5.2, unde, din păcate, nu sunt foarte multe proiecte la nivel de județ.

„Este vorba de regenerarea urbană în localitățile nu numai reședințe de județ sau municipii, ci și orașe unde se pot reface sau repune în circuitul urbanistic - edilitar foste zone industriale dezafectate, așa – zisele pârloage (zone urâte). Nu avem aplicații, dar sperăm că vor veni până la sfârșitul perioadei de depunere. Mai este și Axa 6 «Drumuri» unde există posibilitatea reconsiderării priorităților stabilite inițial de fiecare regiune. Va fi de discutat dacă toate județele vor să-și reconsidere prioritățile inițiale sau dacă doar o parte și bineînțeles ce vom face în acest caz? Din discuțiile pe care le-am avut la Consiliul Județean Dâmbovița, rezultă că proiectul este într-o fază avansată de realizare. Mai există câteva puncte care trebuie lămurite. Dacă nu putem la nivel de Agenție, atunci vom apela la Autoritatea de Management, astfel încât, în momentul în care va fi depus, să existe cât mai puține posibilități de a apărea surprize negative”, a explicat Liviu Mușat.

Explicațiile președintelui CJD

Legat de inadvertențele administratve, care au dus la respingerea în primă fază a proiectului de la Curtea Domnească, un răspuns prompt a venit din partea președintelui CJD, Adrian Țuțuianu.

„Sunt niște funcționari, de la Achiziții Publice, care nu au pregătit exact cum trebuie proiectul. Documentația are o fază de conformitate administrativă, o depui pe SEAP, dacă este în regulă, ți-o promovează mai departe, dacă nu, ți-o întoarce înapoi. Deci, le-a dat ceva de îndreptat în această chestiune, așa cum se întâmplă și pe la CJD. Credeți că degeaba mi-a venit mie, așa, într-o dimineață, să fac cursuri?! Am constatat că nu știu carte, că blochează... Așa s-a întâmplat și la Primăria Târgoviște, unde au întârziat nepermis de mult întocmirea caietului de sarcini... Apoi, vedeți, apare neconformitatea, ți-l dă înapoi, intri din nou în proces, pentru că sunt sute de proceduri care așteaptă și până te ia în studiu și în analiză mai trece o lună. Și apoi pe cine se decontează? Pe omul politic. Legat de proiectele noastre, vă pot spune că depunem proiectul pe DJ 720 Moreni – Târgoviște – Niculești. Redepunem proiectul de la Curtea Domnească, unde discuția este următoarea: lângă Turnul Chindiei există niște ruine pentru ca a fost necesar să facem intabularea. Legat de Școala de Cavalerie, avem discuția cu apartamentele și cu Centrul ISU. Spunea dl Mușat că dacă e alb sau negru, adică dacă ai sau nu proprietatea. Noi avem proprietate pe teren, numai că hotărârea de guvern spune așa «terenul revine de prim drept în proprietatea MAI și în domeniul public al statului», dacă noi nu ne îndeplinim cele două obligații. Și atunci am luat măsura de a finaliza încheierea contractului și pentru celelalte 3 apartamente, care nu sunt finalizate, care vor fi predate în luna decembrie, deci mai devreme decât am stabilit, și am convenit cu constructorul că plătim în luna aprilie 2017. În al doilea rând, încerc să termin Centrul ISU în luna decembrie. Nu întâmplător am fixat data de 1 decembrie, am vrut să arăt că proprietatea este în regulă și că nu există niciun risc ca terenul să revină în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne”, a concluzionat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale