Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.09.2014 00:20

Ieri, în Dâmbovița, cu o zi înainte de debutul anului școlar


A A

Vizită ministerială în plin scandal al manualelor

Vizită ministerială în plin scandal al manualelor
Ministrul Remus Pricopie a inaugurat trei instituții școlare și a vizitat două șantiere de școli

❚ Pentru că anul școlar începe cu problema lipsei manualelor pentru clasele I și a II-a, ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat din Dâmbovița că editorii sunt cei care întârzie apariția noilor manuale, oficialul avertizând: „Dacă nu se va ajunge la un consens și dacă vom avea acest scandal anual, decid să închid subiectul liberalizării și să revenim la o editură unică a Ministerului” ❚ „Subiectul admiterii în învățământul superior fără diplomă de bac nu există”, a fost o altă temă abordată ieri de ministrul Remus Pricopie, care a acuzat că se profită de campania electorală ca să se politizeze subiectul ❚ Ministrul a vizitat ieri în județ mai multe școli și licee reabilitate sau aflate în lucru la Conțești, Valea Mare, Găești și Voinești

CORVIN DUMITRICĂ,

PETRE DRĂGUȚOIU

 


 

Vizită ministerială ieri în Dâmbovița, cu o zi înainte de debutul noului an școlar 2014- 2015. Ministrul Educației, Remus Pricopie a vizitat mai multe școli și licee reabilitate sau aflate în lucru. Primul obiectiv a fost Școala Conțești, la care încă se lucrează în cadrul unui proiect pe Programul Operațional Regional (POR) și care prevede reabilitare, modernizare, extindere și echipare și care se va încheia peste două luni.

Al doilea obiectiv a fost Școala Bălteni, inaugurată ieri de ministru și modernizată tot în cadrul unui proiect, de aproape 7 milioane lei. Vizita a continuat la Liceul „V. Streinu” din Găești, unde încă se derulează lucrările, și a continuat cu inaugurarea Școlii Valea Mare (proiect de 200.000 euro, realizat prin GAL „Urmașii Basarabilor”). Maratonul ministerial s-a încheiat la Voinești cu inaugurarea Liceului Tehnologic și a campusului, proiect de 68 miliarde lei vechi (37 miliarde lei fonduri europene).

„Am vrut ca în toamna anului trecut să avem manualele noi”

Pentru că anul școlar debutează cu scandalul manualelor școlare, ministrul Educației a ținut să lămurească problema, declarând în cadrul vizitei din Dâmbovița că editorii sunt cei care întârzie apariția noilor manuale școlare. Remus Pricopie a mai spus că, dacă nu se va ajunge la un consens, Ministerul și-ar putea crea propria editură. Ministrul a precizat ieri că elevii de clasa a II-a vor studia și anul acesta după manualele vechi, iar cei de clasa I vor învăța la fel ca cei de la clasele pregătitoare, după afișe.

„Am văzut tot felul de declarații, unele transmise ca un mesaj de panică, cum că nu avem manuale la clasele I-II. La clasa a II-a, sunt manuale, cele care au fost și acum un an, și acum doi ani, și din păcate și acum 10 ani. Manualele de la clasele I și a II-a au fost aprobate între 1998 și 2004. La fel și până la clasa a XII-a. Deci începem și anul acesta cu manuale vechi. Cum facem să avem manuale noi? Acest proces nu este simplu. Presupune mai întâi schimbarea planurilor cadru, aprobarea programelor analitice. Pentru ciclul primar asta s-a făcut deja. Programele cadru pentru clasele I-IV și programele școlare pentru I-II. Pentru manualele noi, digitale, am declanșat acest proces anul trecut, când am aprobat programele școlare. Am vrut ca în toamna anului trecut să avem manualele noi”, a spus Remus Pricopie.

Editorii, acuzați de ministru; Ministerul – acuzat de sindicate

Ministrul a mai declarat că noile manuale școlare, printre care și cele digitale, vor ajunge la elevi cu întârziere din cauza editorilor, care au contestat licitațiile în ideea de a introduce tot ei vechile manuale în școli. „După calendarul nostru, licitația ar fi trebuit să se termine în iunie, dar o parte dintre editori a încercat să amâne momentul în care se finalizează această licitație, dintr-un motiv foarte simplu: au vrut ca și anul acesta pentru clasele I și II să cumpărăm aceleași manuale vechi pe care le-am cumpărat vreme de 14 ani. Veste proastă pentru dumnealor: manualele pentru clasa a II-a nu le cumpărăm, pentru că ele sunt deja în școli și le vom folosi pe acelea și nu am aprobat nici suplimentarea”, a adăugat ministrul care a trecut chiar la amenințări la adresa editorilor de manuale.

„Dacă nu se va ajunge la un consens și dacă în următorii cinci ani nu schimbăm toate manualele din clasa I și până la a XII-a și vom avea acest scandal anual, atunci decid să închid subiectul liberalizării de manuale și să revenim la o editură unică a Ministerului Educației, care să facă toate manualele”, a mai spus oficialul în cadrul vizitei. Situația este destul de dificilă, mai ales că la clasele I și a II-a deja s-au elaborat programe școlare pentru manualele care erau așteptate de sub tipar. Vineri, 11 septembrie, liderul Sindicatului Liber învățământ Dâmbovița, prof. Emil Poamă, ne-a declarat pe acest subiect: „Este iar o bâlbâială a Ministerului Educației, acum cu licitațiile manualelor, absolut necesare, cum a fost și anul trecut, cu clasa pregătitoare”. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor trebuie să evalueze peste 10 contestații, așa că ar mai putea dura chiar și o lună până când elevii vor putea primi aceste manuale.

Nu există admitere la facultate fără diplomă de bac

„Subiectul admiterii în învățământul superior fără diplomă de bac nu există”, a fost o altă temă abordată ieri din Dâmbovița de ministrul Remus Pricopie.Ministrul a precizat că se bazează în acest sens pe două articole din legea educației, care prevăd că nu ai dreptul să te înscrii în învățământul superior fără diplomă de Bacalaureat. „Dintr-o dată mulți oameni politici au început să fie foarte interesați de școală. Acum un an nu prea aveau mesaje pe educație, acum pentru toți este o prioritate. Eu cred că ar fi bine să nu politizăm școala și să nu aruncăm pe piață informații false. Subiectul admiterii în învățământul superior fără diplomă de bac nu există. Sunt două articole în lege. Nu a schimbat nimeni legea educației în acest sens. Dacă nu mă înșel, este vorba de art 77 și art. 151. Art. 77 se referă la preuniversitar și spune că obținerea diplomei de bac îți dă dreptul, printre altele, să te înscrii în învățământul superior, iar art. 151 spune că nu ai dreptul să te înscrii în învățământul superior fără diplomă de bac. Deci două articole din lege foarte clare. Atunci de ce lansăm subiecte false?”, a întrebat ieri Remus Pricopie. Prin OUG 49 și prin metodologia care a fost aprobată în urmă cu o săptămână, s-a dat posibilitatea instituțiilor de învățământ superior de a-și înființa școli post-liceale pe domenii de specializare. „În România, recunoscută prin specialiștii din domeniul petrolului, nu mai există școală de maiștri de utilaj petrolier. Unde faci o școală de maistru de utilaj petrolier? Fostele licee de petrol nu mai au dotarea necesară. La Moreni, de exemplu, Liceul Nr. 2, care este specializat pe așa ceva, nu se poate compara cu Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, care are dotări, specialiști și care poate să facă maiștri. Faptul să te duci și te înscrii la o școală post-liceală într-o instituție de for superior nu înseamnă că ești student. Acesta este demersul. Regret că îl ducem în sferă politică. Până nu se termină campania electorală tot vor fi unii care vor spune: acceptați la facultate fără bac. Nu e adevărat”, a adăugat Pricopie.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale