Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.08.2015 00:09

Editorial


A A

Violarea drepturilor... inviolabile

Violarea drepturilor... inviolabile

ALINA MAVRODIN VASILIU


Vă provoc la un experiment simplu: citiți Constituția României, că nu e decât o broșurică, nicidecum vreo „cărămidă” cât cărțile de drept constituțional, ori cele de slăvire a altor drepturi. Luați „la lins” broșurica asta (termenul aparține unor mari aleși ai neamului) și s-ar putea să prindeți gustul drepturilor pe care, teoretic, le aveți și de care practic nu vă bucurați. Dimpotrivă!

Broșura numită „Constituția României” vi s-o fi părut inutil de citit multora dintre dumneavoastră, câtă vreme toți cei care v-au pețit voturile v-au plimbat-o prin fața ochilor, recitând din ea și pe la televiziuni, ba și prin mitinguri. S-au pozat cu ea jurând să o respecte, pentru ca odată ajunși în funcții, să vă violeze drepturile constituționale... inviolabile. Și nu o singură dată și nu doar la beție, ci în mod repetat, ba chiar și în grup organizat, cu perversiuni politice și instituțional promovate.

Faptul că au jurat cu mâna pe Biblie că vor respecta Legea Fundamentală a României, Constituția adică, și că apoi au repetat unul după altul „Așa să-mi ajute Dumnezeu”, nu i-a împiedicat pe niciunii dintre ei să-și încalce sfintele jurăminte.

Da, repet, pe niciunii dintre aleșii neamului. Oricât ar părea de exagerată critica mea, repet răspicat că până și aceia care pozează în cei mai umani și mai rezonabili dintre politicienii români consider că se fac la fel de vinovați de violarea drepturilor noastre constituționale ca și aceia care le-au încălcat voit, premeditat și, uneori, cu o voluptate care le trădează instinctele primare de sub masca democrației. Indiferența unora, precum și lipsa de atitudine politică a altora s-au dovedit a fi atât de păguboase, de nocive și chiar de criminale pe cât au fost atacurile agresive, barbare și inumane ale violatorilor de drepturi autoproclamați garanți ai Constituției și stâlpi ai instituțiilor statului de drept.

Exemplele pe care vi le-aș putea da imediat vă sunt însă deja arhicunoscute. Multe dintre ele sunt „opera” fostului președinte al României, dar și a acelor instituții pe care le-a dresat și le-a dus cu zăhărelul, folosindu-se de biciul luptei anticorupție ca într-un manej zgomotos și transformând țara într-un circ penal. Desigur că un singur violator de drepturi, oricât de diabolic ar fi, nu și-ar putea duce la îndeplinire planurile dacă n-ar avea complici.

Tocmai de aceea spun că ceea ce s-a întâmplat în România ultimilor ani a fost un viol politic în grup organizat asupra drepturilor noastre. Cei care au citit deja Constituția știu care sunt drepturile inviolabile de care ar trebui să se bucure cetățeanul român prin Legea Fundamentală.

Le enumăr, însă, pentru fixarea cunoștințelor:

●Domiciliul și reședința,

●Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare,

●Libertatea individuală și siguranța persoanei,

●Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public,

●Proprietatea privată. Acestea sunt prevăzute expres de Constituție ca fiind drepturi inviolabile. Avem însă și drepturi garantate de Constituție, care sunt victime ale violului politic:

●Demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic,

●Dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică,

●Egalitatea de șanse între femei și bărbați,

●Protecția generală a persoanelor și a averilor,

●Dreptul la apărare,

●Dreptul la liberă circulație,

●Libertatea conștiinței,

●Libertatea învățământului religios,

●Dreptul la învățătură prin învățământul general obligatoriu,

●Accesul la cultură,

●Dreptul la ocrotirea sănătății,

●Dreptul la negocieri colective,

●Proprietatea privată,

●Dreptul de proprietate, precum și creanțele asupra statului,

●Accesul liber al persoanei la o activitate economică,

●Dreptul la moștenire”...

Toate acestea sunt drepturi garantate. Unele dintre ele reprezintă valori supreme. Demnitatea omului, de pildă, este un drept garantat cu o valoare supremă, conform Constituției României. Cu toate acestea, mai știți de câte ori v-a fost violat acest drept chiar de cei care s-au jurat că vor fi garanții respectării lui? Sau de către complicii lor care se fac la fel de vinovați ca și autorii morali ai orgiilor antidemocratice, care ne-au batjocorit în repetate rânduri demnitatea umană?

Și atunci, nu poți să nu te întrebi dacă România mai e, de fapt, un stat european cu instituții plătite ca să respecte Constituția țării sau a ajuns doar un șanț în care drepturile românilor au fost azvârlite ca să fie violate și tâlhărite în grup politic organizat?

 

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale