Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.09.2014 00:19

Editorial


A A

Vax politicus vs. Vox populi

Vax politicus vs. Vox populi

ALINA MAVRODIN VASILIU


Când stai mai mult printre oameni decât printre politicieni, ai ocazia să afli cât de mare a devenit diferența dintre vox populi și vox politicus. Dacă-i spun prăpastie, cred că e prea puțin. E un fel de hău, fără sfârșit, care s-a adâncit de la o votare la alta și care ne arată că diferența cu pricina este de la vox la vax. Hai să zicem că ar fi, cum ar spune-o savanții, diferența dintre două lumi paralele. Și, ca orice paralele, că de-aia li se zice lor așa, nu se întâlnesc niciodată. Le mai înnoadă câte-o campanie electorală lăsându- ne să ne închipuim, într-o dulce speranță, că s-ar fi întâlnit politicianul cu omul.

În realitate, se zice în popor, nu s-a întâlnit decât hoțul cu prostul, iar după votare fiecare a continuat să meargă pe drumul lui, paralel cu al celuilalt. Ca om care mi-am petrecut, jurnalistic vorbind, vreun sfert de veac printre oameni și tot atâta mi-am risipit și printre politicieni, m-am ales cu câteva experințe de viață atât de bogate în deziluzii încât mă declar îndreptățită să-mi manifest public profunda îngrijorare în legătură cu dimensiunile, pe care le bănuiesc astronomice, ale hăului căscat între oameni și politicieni. Jurnaliștii independenți fiind și ei oameni. Nu? Și ca să nu le fiu pe plac celor care și-ar dori să fac pe abstracta în exprimare, spun concret că nu văd nicăieri în jurul României atâta decadență și precaritate culturală agonisite între granițele ei de clasa noastră politică mioritică. Nefericita ei alcătuire, pe criterii de slugărnicie și compromis clientelar dincolo de salvarea oricăror aparențe, a făcut ca destinele acestui popor să fie la mâinile celor care nu dau nici două cepe degerate pe părerea lui. Nici măcar pe cea exprimată prin vot majoritar.

Ceea ce e mult mai mult decât o ofensă la adresa democrației și o insultă la adresa inteligenței românilor. E un fel de „hai sictir” aruncat birjăre ște dinspre lumea politică spre lumea reală a oamenilor ca mine, de exemplu, care ne-am pus nădejdea în vot și am luat-o mai mereu peste bot. Sorry, n-am găsit altă rimă mai coolturală. Da-mi pun nădejdea în ea ca să-mi transmit mesajul pe înțelesul celor care au invadat lumea politică și au cucerit-o cu armele corupției, ignoranței și aroganței. Lupta lor politică e să-i coboare și pe români la nivelul invadatorilor. Sărăcirea țării, programată minuțios, slujește de minune acestui scop.

Celelalte strategii sunt doar de... coerență a mesajului. În urmă cu câteva seri, îl urmăream la televizor pe unul dintre octogenarii, ca brazii, care au slujit interesele României din interiorul serviciilor secrete, afirmând răspicat cu toată responsabilitatea și bărbăția că nu avem nici partide și nici ideologii politice în țara noastră, ci doar niște grupări organizate pe interese personale. Am citat din Filip Teodorescu. Niciun politician nu a îndrăznit să-l contrazică, fiindcă omul a transmis milioanelor de telespectatori că există probe beton în confirmarea afirmațiilor sale. Și, după cum le dădea peste nas unor jurnaliști și analiști atoateștiutori și atoatemușcători în materie de trădări și trădători, am convingerea că Filip Teodorescu nu-și va duce dovezile în mormânt.

Dimpotrivă! Pot să las scris aici că simțeam cum îl preocupă pe mâinile cui să le dea. Pe ele, pe dovezile beton despre trădarea și trădătorii politici ai interesului național de după ’89 responsabili deopotrivă și cu năruirea democrației și a libertății presei în România.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale