Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.10.2020 00:19

Editorial


A A

Un atentat la istorie

Un atentat la istorie

GEORGE COANDĂ


Nu o dată am scris despre drama Târgoviștei monumentale. ªi, tot nu o dată am promis că, ori de câte ori va fi nevoie, mai ales imperativă, voi reveni pe această temă. Căci, de trei decenii încoace, monumentele istorice ale acestei Cetăți Eterne a românității, care este fosta capitală glorioasă a țării Românești, fie că sunt lăsate de izbeliște, fie că, din nepricepere sau datorită unor interese afaceriste, chipurile, sunt restaurate, dar în realitate sunt distruse, fie că unele nu sunt intenționat clasificate drept monumente. Este meritoriu, și trebuie lăudat efortul Primăriei municipiului Târgoviște de a „schimba fața” urbanistică a acestei Cetăți Eterne, de a o moderniza în spiritul începutului de secol XXI, însă îmi fac datoria nu numai de cetățean al urbei, dar și de jurnalist și, mai ales de istoric, să atrag atenția că unele monumente istorice sunt supuse de unii specialiști pârâți și de restauratori distrugerii efective. Așa cum este cazul cu ruinele fostului palat al Mitropoliei țării Românești. ªi pentru care ar trebui să plătească. Pentru că și un neavizat poate constata că situl, ca urmare a unei restaurări fanteziste, făcute după ureche, a fost distrus. Ceea ce se petrece cu ruinele fostului palat mitropolitan este un dezastru. Am aflat că proiectul acesta de restaurare, repet, fantezist, a fost aprobat la… Ministerul Culturii. Nu-mi pot închipui că și la un asemenea nivel, incompetența dacă la mijloc n-o fi altceva, și vom afla într-o zi ce o fi fost – își spune cuvântul. Că și la acest în alt nivel se așterne semnătura pe un proiect de restaurare a unei monument – îi nu unul oarecare -, cum se spune, „ca ministrul”. Adică în orb. Din păcate, la Târgoviște, când intră în vizor restaurarea/prezervarea unor monumente istorice, nu sunt consultați cei mai avizați istorici și arhitecți. Restaurarea fantezistă a ceea ce a mai rămas din palatul mitropoliei trebuie oprită și restabilit situl. Altminteri, vom avea în fața ochilor un Kitsch veritabil. Ceea ce am semnalat acum este, cum am precizat, o atragere de atenție. Nu acuz pe nimeni direct. Repet, am atras atenția, pentru că indiferent nu pot rămâne, ca unul care am scriso istorie monumentală a Târgoviștei, deci nimeni nu mă poate suspecta că nu sunt în temă și că nu știu ce vorbesc, deci, nu pot rămâne indiferent când văd cum dispar sau sunt distruse monumentele istorice ale acestei Cetăți Eterne. Ele sunt adevărate memorii ale Târgoviștei, depunând mărturie că noi, românii, am zidit istorie și pe acest meleag de țară. Cine le distruge, atentează la Ființa noastră istorică!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

1 Decembrie va fi de-a pururi…
"Marea Resetare" a omenirii (II)
O campanie electorală… virusată
Black Friday la românii... colonizați
Sistemul de sănătate... incendiat
Basarabia, încotro?
Pandemia inspiră o mișcare politică mondială (II)
Pandemia inspiră o mișcare politică mondială (I)
La răscruce
Zău de mă interesează...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale