Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.03.2024 13:55

Ansamblul „Urmașii lui Ștefan” din Mahala, Bucovina, a vizitat Muzeul „Casa Romanței”


A A

Târgoviște-Cernăuți, unite prin Romanță

Târgoviște-Cernăuți, unite prin Romanță

RODICA VASILIU


 

Un emoționant eveniment în Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței” a fost vizita online de ieri, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, a Ansamblului etnofolcloric „Urmașii lui Ștefan” din satul Mahala, regiunea Cernăuți, Ucraina, binecunoscutul ansamblu românesc din Bucovina, format din peste 80 de elevi. Ansamblul este condus de prof. Elena Nandriș, o personalitate a culturii bucovinene, dedicată păstrării și promovării tradițiilor românești, realizatoare a numeroase evenimente artistice remarcabile împreună cu acești copii talentați și frumoși, care au participat la vizita online îmbrăcați în costume superbe populare, ca semn al dragostei pentru Romanța românească, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, care promovează valorile culturale identitare ale poporului român.
Vizita de ieri a fost organizată prin implicarea minunatei interprete Carolina Jitaru, colaboratoare a prestigiosului ansamblu etnofolcloric din Mahala, artistă foarte îndrăgită în Bucovina și nu numai, realizatoare de emisiuni la Radio Ucraina Internațional, secția în limba română și promotoare a Romanței românești, fiind și laureată a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște. Vizita online, desfășurată ca de obicei pe platforma Zoom, a fost urmărită de tinerii din Mahala, Cernăuți, pe un ecran mare în sala de repetiții a ansamblului, în condiții tehnice foarte bune, deși cu numai 2 ore înainte avuseseră parte de o nouă alarmă de bombardament aerian. O realitate înspăimântătoare despre care ieri nu s-a vorbit decât invocând rugăciuni comune pentru PACE, copiii reușind să își păstreze zâmbetele minunate și să ne salute cu mânuțele adunate la piept în formă de inimioare. Emoționant, mai presus de cuvinte!
Gazda evenimentului a fost muzeograful Andrei Vasiliu, dr. în istorie și co-fondator al muzeului, acesta oferind tinerilor vizitatori informații valoroase despre rolul Romanței românești în cultura națională și în menținerea spiritului unionist al poporului român prin promovarea valorilor spirituale comune ale românilor de pretutindeni. În acest context a debutat vizita de ieri, cu mesajul plin de căldură al Alinei Mavrodin Vasiliu, directoarea artistică a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, urmat de mesajele sensibile de la Carolina Jitaru si Elena Nandriș.

 

Alina Mavrodin Vasiliu: Eu v-am văzut pe Facebook și-mi place foarte mult și vă felicit din tot sufletul pentru ce faceți. Și vă mulțumim tare mult că astăzi ați venit atât de frumos îmbrăcați la această întâlnire cu romanța românească, care este un gen muzical înrudit cu doina. Este pornită din folclorul românesc și romanța, din aceeași familie, din aceleași rădăcini ale cântecului popular românesc, din satul românesc. Și iată că ea este la fel cântată în toate zonele istorice ale României. Și în Basarabia, și în Bucovina, și în Ardeal, și în Banat, și în Dobrogea, și în Muntenia, și în Oltenia, și în Crișana. Deci iată cu adevărat romanța ne unește. Să știți că mă bucur foarte mult că există așa profesori dăruiți ca dumneavoastră și tot ce văd acolo în Cernăuți, în Bucovina, în domeniul acesta al culturii și Societatea Muzicienilor din Cernăuți „Armonia” și toată activitatea dumneavoastră dedicată promovării moștenirii culturale românești este foarte importantă pentru copilașii noștri, ca să își cunoască rădăcinile și să ne putem recunoaște ca români oriunde ne duce viața, în orice colț al lumii. La muzeu o să vedeți niște lucruri foarte, foarte interesante din istoria romanței și o să înțelegeți de ce promovăm acest muzeu unic, nu doar în România, ci și în lume. Este un muzeu dedicat acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, romanța românească, care era numită de marele compozitor Ion Vasilescu „maica tuturor genurilor muzicale din România”. Această romanță românească a inspirat rapsodiile lui George Enescu, a inspirat balada lui Ciprian Porumbescu, a inspirat marile compoziții, așa cum a făcut-o și folclorul românesc pentru toți mari compozitori români.

 


Carolina Jitaru: Romanța ne unește! Chiar ne unește, iar pe mine mă și inspiră, pentru că eu sunt fericită astăzi din nou, chiar dacă online, să văd pentru a patra oară acest faimos muzeu. Doamna Alina Mavrodin Vasiliu, domnul Andrei Vasiliu, vă mulțumim din suflet, vă mulțumesc personal pentru toate emoțiile pe care mi le-ați dăruit în cei doi ani, în acele două ediții la care am participat și sunt fericită astăzi că și copilașii din „Urmașii lui Ștefan” pot să vadă ce am văzut și eu, cel puțin online să trăiască aceste emoții frumoase pe care mi le-ați dăruit voi. Atunci când anul trecut am fost și am intrat în acest muzeu pentru a două oară, când am auzit balada lui Ciprian Porumbescu, erau repetiții cu orchestra „Romanța”, cu domnul Lucian Vlădescu, și atunci am început să plâng. Am ieșit în hol, am plâns și am intrat din nou, pentru că Ciprian Porumbescu înseamnă Cernăuți, pentru că Ciprian Porumbescu este și al nostru și al tuturor românilor. Și eu sunt fericită că acești copilași, care m-au susținut în momentul când am realizat și CD-ul cu poezie cântată, cred în fericire, unii dintre ei, chiar din acest ansamblu faimos de la Mahala, condus de doamna Elena Nandriș, au cântat împreună cu mine pe CD „Imn graiului matern” pe versuri de Nicolae Șapcă și melodia îmi aparține. Sper să vă placă această vizită și vă doresc din suflet multă sănătate. Să știți, dragi copilași, că acești oameni pe care îi auziți și vedeți acum online sunt cei care înveșnicesc romanța. Iar romanța, cum a spus și Andrei Vasiliu, alături de doină, alături de baladă, este ceea ce ne definește și ceea ce va face să fie neamul nostru românesc etern în acest univers.

Elena Nandriș: Noi vă mulțumim din suflet pentru această frumoasă excursie la muzeul renumitelor personalități. Când copiii au auzit numele Eminescu și Coșbuc, Vasile Alecsandri, Anton Pann, aceste personalități pe care ei le cunosc, deodată s-au înviorat! Vă mulțumim foarte frumos. Poate dă bunul Dumnezeu să ajungem acolo să vedem renumiții artiști!

 


Vizita online de ieri i-a plimbat pe micuții vizitatori prin saloanele elegante ale Casei Romanței, în care galeriile de fotografii ale interpreților, compozitorilor, poeților, dirijorilor, actorilor, muzicologilor, realizatorilor de emisiuni, laureaților celor 56 de ediții ale celui mai longeviv festival muzical din România, sunt completate cu documente rare, unice, afișe, manuscrise și partituri originale, instrumente vechi de taraf și instrumente ale corifeilor romanței, ținute de concert și multe obiecte personale ale unor personalități artistice legendare care au slujit acest gen muzical al sufletului românesc, o zestre muzeală unică în România, îngrijită și îmbogățită continuu de Teodor Vasiliu, jurnalist, dr. în Istorie, fondator al muzeului. Micii vizitatori au aflat despre rolul Romanței în promovarea creațiilor poeților naționali Eminescu, Coșbuc, Goga, Alecsandri și mulți alții, despre Romanța Imnului National a României compusă de Anton Pann, despre creațiile compozitorului bucovinean Ciprian Porumbescu, mereu omagiat la Cernăuți. Astfel, copiii din Bucovina s-au simțit în Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște ca în propria casă a limbii române, în care și ei cântă atât de frumos. Un scurt dar emoționant moment muzical ne-a oferit Ansamblul „Urmașii lui Ștefan”, sub îndrumarea atentă și dedicată a dirijoarei lor, Elena Nandriș, încheiat cu salutul deja consacrat „ROMANȚA NE UNEȘTE!”.
Programul Național Educational „Tinerețea Romanței” este un eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, facilitând prin vizite online participarea, până în prezent, a peste 10.000 de elevi din România, Basarabia, Bucovina, precum și din alte comunități românești din străinătate, la vizitele organizate la Muzeul „Casa Romanței”.
Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale