Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.05.2023 00:19


A A

Subconștientul european

Subconștientul european

DAN LUCA


În amintesc ultimii 30 de ani ai relaționării României cu structura europeană. A fost povestea pe care o depănam în anii ’90, cum că noi suntem europeni, chiar dacă nu facem parte din UE. A urmat perioada anilor 2000, când, după negocieri puternice, am aderat la Uniunea Europeană.

Dacã discutăm despre apartenența țării noastre la Europa, au existat tot timpul două elemente cheie, geografia și subconștientul european. Orice problemã de moment aveam, ne întorceam la aceste repere.

E elementar că poziția unei țări pe hartă poate avea un impact semnificativ asupra politicii sale, relațiilor cu alte țări și intereselor economice și strategice. Înțelegerea acestor factori geografici este esențială pentru factorii de decizie și analiști pentru a dezvolta politici și strategii eficiente care promovează interesele și securitatea unei țări. Aderarea Românie la UE a fost pe o narativă de reunificare a continentului, simbolistica Germaniei unite din 1990 fiind fără doar și poate un exemplu călăuzitor.

Conceptul de subconștient european este însă ceva mult mai profund. Ne referim la elementele culturale și istorice subiacente care modelează identitatea și valorile societăților europene. Aceste elemente includ tradiții comune, mituri, simboluri și experiențe care au fost transmise de-a lungul generațiilor. Câteva exemple ale acestor elemente culturale includ importanța familiei și a comunității, respectul pentru istorie și tradiție, o conexiune cu natura și un sentiment de moștenire culturală comună.

Societățile europene au fost, de asemenea, modelate de evenimente istorice precum războaie, revoluții și colonialism, care au lăsat un impact de durată asupra culturii și identității europene. Subconștientul european este un concept complex și cu mai multe fațete și poate varia foarte mult în funcție de țară sau regiune. Cu toate acestea, se caracterizează în general printr-un sentiment de unitate și valori comune, precum și un angajament față de democrație, drepturile omului și justiția socială.

În place să cred că în România există un subconștient european puternic, o adevărată ancorã pentru generațiile viitoare. A avea rădăcini solide e fundamental pentru furtunile vieții.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm
Agenda 2024-2029: Ce este nou pentru educația europeană?
Jurnal de război. Tragica perspectivă (III)
Jurnal de război. Tragica perspectivă (II)
Jurnal de război. Tragica perspectivă
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Eram stăpânii Europei
Eternul mărțișor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale