Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.09.2016 00:25

Ieri, la Târgoviște, au debutat Zilele Cetății


A A

Sărbătoare în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești

Sărbătoare în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești

❚ Manifestările au fost deschise de Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, la Catedrala Mitropolitană, la care au participat autorități județene și municipale, numeroși credincio și și oaspeți din străinătate ❚ A urmat Procesiunea cu icoana Maicii Domnului, Ocrotitoarea Târgoviștei, prin centrul orașului, până la Curtea Domnească unde, în Sala Tronului, a avut loc ședința festivă a Consiliului Local Municipal în cadrul căreia s-au acordat patru titluri de Cetățean de Onoare

ANA MARIA POPESCU

 


 

Ieri, 8 septembrie, în zi de mare sărbătoare creștină, Nașterea Maicii Domnului, au debutat oficial Zilele Cetății Târgoviște, un eveniment cultural-artistic ce se va întinde până pe 11 septembrie, organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgoviște, menit să celebreze cei 620 de ani care s-au scurs de la prima atestare documentară a orașului. Ediția din acest an a Zilelor Cetății a început la Catedrala Mitropolitană, unde Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Sfânta Liturghie în istorica ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, cu participarea oficialităților județene și municipale - președintele Consiliului Județean, subprefectul județului, primarul municipiului, senatori și deputați, consilieri locali și județeni – cărora li s-au alăturat numeroși credincioși târgovișteni și oaspeți din străinătate. După finalizarea sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a condus Procesiunea cu icoana Maicii Domnului, Ocrotitoarea municipiului Târgoviște, prin centrul orașului, până la Curtea Domnească, unde a avut loc un mic recital al Coralei Catedralei Mitropolitane. De altfel, ruinele Curții Domnești au reprezentat punctul zero al debutului manifestărilor Zilelor Cetății, Sala Tronului, o sală istorică unde domnitorii se sfătuiau în momente de cumpănă, fiind gazda ședinței festive a Consiliului Local Municipal.

„Suntem târgovișteni, suntem aparținători ai unei familii cu rădăcini istorice uriașe”

Înconjurat de străjeri, oficiile de gazdă le-a făcut primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, care a transmis un mesaj cetățenilor municipiului.

„La mulți ani tuturor târgoviștenilor! Dăm startul în mod oficial unui eveniment care marchează pe de-o parte identitatea noastră istorică, iar pe de altă parte oferă locuitorilor Cetății prilejul unei sărbători a lor, care să-i adune laolaltă, să-i bucure în mod simplu și sincer, să le dea sentimentul că aparțin unei comunități frumoase. Suntem târgovișteni, suntem aparținători ai unei familii cu rădăcini istorice uriașe și avem, dincolo de marginale diferențe, un punct comun: orașul nostru. Am încercat, sper să și reușim cu succes, să redăm culoare și sunet spațiului nostru urban, să-l înveselim și să-i aducem pe târgovișteni într-un punct comun de apropiere umană sinceră, dezinteresată, încărcată de optimism și cumva să urmăm și noi acest model. Mulțumesc tuturor celor din echipa Primăriei, mulțumesc târgoviștenilor, acelor târgovișteni simplii care merită să facem toate eforturile posibile pentru a le recâștiga speranța și pentru a le confirma încrederea. La mulți ani, Târgoviș- te! La mulți ani, târgovișteni! Să avem cu toții patru zile de sărbătoare”, a rostit primarul municipiului, Cristian Stan.

„Nu putem să ne definim cu claritate dacă nu înțelegem istoria noastră”

Locuitorii municipiului, autoritățile locale, județene, parlamentarii, consilierii prezenți la ședința festivă a Consiliului Local au primit și binecuvântarea ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei.

„Ne aflăm într-un loc sacru al istoriei Bisericii și neamului românesc. (…) Fiind ziua onomastică a municipiului de această sărbătoare deosebit de importantă pentru întreaga creștinătate, care este Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cu atât mai mult este o încărcătură spirituală deosebită pentru absolut toți locuitorii, indiferent de culoarea lor politică, de starea socială sau de vârstă. Toată suflarea trebuie să mărturisească împreună cu moșii și strămoșii pentru că Ziua Municipiului înseamnă o invitare la meditație asupra a ceea ce suntem noi astăzi. Nu putem să ne definim cu claritate ce suntem astăzi dacă nu înțelegem istoria noastră, dacă nu înțelegem trecutul, nu putem să zărim cu convingere viitorul. În cuvântul meu de binecuvântare de pe treptele Bisericii Domnești este să nu uităm că 1 decembrie 2018 este un centenar de suflet al neamului românesc și de aceea trebuie să ne amintim aici în acest loc sfânt că Târgoviștea fiind capitala politică și domnească, voievodală, a fost și capitala culturii, aici s-au tipărit primele cărți, tiparul de la Târgoviște este faimos. (...) În Sala Tronului a Curții Domnești, de peste 620 de ani, s-a desfășurat lucrările pentru treburile obștești, trebuie să reflectăm la acest lucru. Aici au fost domnitorii noștri, aici a fost centrul românismului și creștinismului ortodox timp de foarte multe secole, de aceea este un loc sacru, un loc care să ne inspire nouă convingeri și frumuseți suflete ști în sensul cooperării în pace, dragoste și bunăînvoire între toți locuitorii. Sunt anumite momente când uităm de anumite tensiuni și încercăm să găsim ceea ce ne armonizează și nu ceea ce ne desparte. Acesta este mesajul Bisericii, acesta este mesajul acestui loc plin de istorie, plin de spiritualitate, de cultură și de energie sufletească. La mulți ani!”, a transmis ÎPS Nifon.

„Este important să știm cu toții adevărata istorie care stă la baza aniversării orașului”

Și președintele forului administrativ județean a ținut să transmită târgoviștenilor gândurile sale bune în acest moment de sărbătoare.

„Este o reală onoare să fim prezenți la momentul festiv dedicat cinstirii orașului Târgoviște în locul care, acum 620 de ani, devenea simbolul istoric al reședinței domnești a țării Românești transformat, astăzi, în principala emblemă culturală a Județului Dâmbovița – Curtea Domnească. Aleasă ca zi de sărbătoare pentru celebrarea Cetății, data 8 septembrie marchează nu doar Ziua Orașului Târgoviște, ci și Nașterea Maicii Domnului, o sărbătoare religioasă demnă de prețuirea, respectul și preaslăvirea credincioșilor. (…) Este important să știm cu toții adevărata istorie care stă la baza aniversării orașului nostru. Ziua Târgoviștei nu a fost niciodată sărbătorită înainte de Revoluție. În perioada comunistă, după ce s-au înființat județele, s-a instituit Ziua Fiilor Târgoviștei, în anul 1968. În anul 1993, la inițiativa Arhiepiscopului Târgoviștei și Muscelului - Vasile Costin, a primarului de atunci- Florin Tudor, și a unui grup de istorici s-a decis ca Ziua Târgoviștei să fie data de 8 septembrie, prima aniversare fiind sărbătorită în anul 1993. Simbolistica religioasă a zilei de 8 septembrie a constituit motivul alegerii acestei date ca zi aniversară a Târgoviștei în condițiile în care, pe stema orașului Târgoviște de până la Unirea Principatelor se regăsea chipul Fecioarei Maria cu pruncul Iisus. (…) Nefiind doar un cadru particular de edificare a valorilor istorice și culturale, orașul Târgoviște a dovedit că este și un exemplu de fidelitate și devotament. Construit la intersecția preceptelor religioase cu atitudinile culturale și socio-politice, orașul Târgoviște a dovedit că este un for complex și un pol regional puternic, a cărui esență a conturat paginile istoriei statului român modern. Zilele Cetății Târgoviște sunt prilej de semnificativă considerație față de moștenirea lăsată nouă de către toți conducătorii care au contribuit, prin eforturi mărețe, la consolidarea orașului Târgoviște, ca punct de convergență între trecutul încărcat istoric și viitorul valoros cultural. Vreau să petrecem aceste zile la Târgoviște într-un mod cât mai plăcut, să ne bucurăm împreună și să uităm, dacă e posibil, pentru câteva zile de problemele pe care le avem fiecare dintre noi. Invit pe toată lumea să trăim în aceste zile momente din perioada medievală a fostei capitale a țării Românești, prin manifestările ce promovează valorile, tradițiile și obiceiurile locale, cu atât mai mult cu cât, în acest an, Târgul Meșterilor Populari, acțiune organizată de Consiliul Județean Dâmbovița, a ajuns la cea de a XIV-a ediție. La mulți ani, Târgoviște!”, a subliniat președintele CJD.

În semn de apreciere și prețuire, ieri, în cadrul ședinței festive, primarul municipiului și Consiliul Local Municipal au acordat Titlul de „Cetățean de Onoare” unor târgovișteni care prin munca depusă au contribuit la îmbogățirea istoriei orașului. Au primit distincții: profesor Marin Cârciumaru, o adevărată personalitate în domeniul academic local, național și internațional, cu o bogată activitate de cercetare; post-mortem i s-a oferit titlul lui Alexandru Boriga, fost prefect al județului Dâmbovița; profesorului Gheorghe Văduva, îndrumător în arta dansului pentru mii de elevi târgovișteni; și profesorului Bogdan Suceavă, o valoare în domeniul științei și cercetării, care a reușit să ducă noțiunile matematice dincolo de granițele țării. După ședința festivă au avut loc festivitățile de deschidere a Târgului de Anticariat și a Târgului Meșterilor Populari. Din programul primei zile de sărbătoare nu au lipsit Parada Zilelor Cetății, iar seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric. Manifestările continuă până duminică, 11 septembrie, cu diverse activități culturale, sportive, concerte de muzică ușoară, proiecții cinematografice și multe alte surprize.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale