Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.09.2017 00:25

Târgoviște - cetate istorică a ortodoxiei românești, a sărbătorit ieri…


A A

FOTO :: Resfințirea bisericii Mănăstirii Stelea

FOTO :: Resfințirea bisericii Mănăstirii Stelea

❚ Mii de credincioși și pelerini din județul Dâmbovița, alături de autorități naționale și locale, în comuniune cu un impresionant sobor de preoți și diaconi, au participat ieri la un emoționant eveniment istoric creștin-ortodox de o înălțătoare semnificație: resfințirea sfintei biserici a Mănăstirii Stelea

ANDREI VASILIU

 


 

Ieri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii Mânăstirii Stelea din Târgoviște. Ceremoniile au debutat încă din ziua de 9 septembrie a.c., cu Vecernia solemnă a sărbătorii, iar slujba de ieri a început încă de la primele ore ale dimineții. Curtea lăcașului monastic s-a dovedit neîncăpătoare pentru miile de credincioși, pelerini și preoți, veniți din toate colțurile județului. Atât la slujba de resfințire, cât și la oficierea Sfintei Liturghii, au fost prezenți foști președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița, prefectul județului Dâmbovița, primarul municipiului Târgoviște, parlamentari de Dâmbovița, rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, consilieri județeni și locali, lideri politici, directori de instituții și, nu în ultimul rând, reprezentanți ai IPJ Dâmbovița, ai Garnizoanei Târgoviștei, ai Jandarmeriei Dâmbovița și ai Crucii Roșii filiala Dâmbovița care au sprijinit Arhiepiscopia Târgoviștei în organizarea riguroasă a evenimentului.

 

 

Cu ocazia sfințirii altarului și a bisericii cu Sfântul și Marele Mir, în cadrul unei ceremonii impresionante, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a invitat autoritățile prezente să semneze Actul de Târnosire, care va da mărturie peste ani despre ampla lucrare de reconsolidare a bisericii Mănăstirii Stelea. Momentul resfințirii a reprezentat o ocazie specială pentru credincioșii creștinortodoc și, bărbați și femei, de a intra să se închine în Sfântul Altar al bisericii, până seara târziu.

 

Apoi, Sfânta și Dumnezeiasca Slujbă a Liturghiei a fost oficiată de ÎPS Nifon în curtea mănăstirii, pe o scenă special amenajată, împreună cu un mare sobor de preoți și diaconi, oferind evenimentului frumusețe și solemnitate. Vocile îngerești ale coralei Catedralei Mitropolitane a Târgoviștei, condusă de dirijorul Mihail Vlădăreanu, au creat o atmosferă deosebită la Sfânta Litughie pentru miile de participanți.

Simbol al operei ÎPS Nifon de rectitorire a Târgoviștei creștine

Prin desăvârșirea înălțătoarei lucrări a Sfintei Biserici a Mănăstirii Stelea din spațiul eparhial al fostei Cetăți de Scaun, ÎPS Arhiepiscopul și Mitropolitul Nifon și-a confirmat încă o dată destinul hărăzit de Bunul Dumnezeu de a fi rectitor al Târgoviștei creștine, prin dăruirea și harul cu care se îngrijește de așezămintele ecleziale, dar și laice, întru păstrarea memoriei și a strălucirii lăcașurilor care au contribuit la renașterea fostei Capitale a Țării Românești. Arhipăstor neobosit întru propășirea spirituală și culturală a Târgoviștei și a județului Dâmbovița, ÎPS Nifon nu contenește să sublinieze, cu fiecare ocazie, importanța reclădirii, înfrumusețării și protejării monumentelor noastre de spiritualitate și însemnătate istorică și culturală, fiind prin însăși Domnia Sa un exemplu desăvârșit de slujitor în credință al lui Dumnezeu, de personalitate marcantă în domeniul culturii și al învățământului, precum și un indispensabil factor de echilibru întru armonia vieții și lucrărilor credincioșilor dâmbovițeni, de la opincă la vlădică, așa cum Biserica Ortodoxă Română a fost inclusiv în vremea ctitoriei Mănăstirii Stelea. „În vremurile de atunci, românii se luptau între ei. Imaginați-vă că domnitorul Vasile Lupu - ctitorul mănăstirii Trei Ierarhi din Iași, și Matei Basarab - cel mai mare ctitor de biserici și de cultură din istoria Țării Românești, aveau război fratricid. Biserica s-a dovedit atunci liantul care a încercat să aducă pace, bunăvoire, cooperare și împăcare între frații români. Și intervenind mitropolitul Varlaam, cei doi domnitori au hotărât să se îmbrățișeze și să nu se mai lupte unii cu alții. (…) ”, a rostit ieri ÎPS Nifon în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor la predica de după Sfânta Liturghie. Tot în cadrul ceremoniilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a oferit Ordinul Sfântului Ierarh Nifon actualului stareț Vichentie Bîgu al Mănăstirii Stelea, părintelui consilier economic Pană, părintelui consilier Victor Drăghicescu, fostului părinte vicar Ioan Stan și actualului părinte vicar al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Ionuț Ghibanu, care s-au preocupat cu grijă de supravegherea lucrărilor de la așezământul monastic târgoviștean. Totodată, ÎPS Nifon a prezentat și câteva tipărituri - cărți, broșuri și pliante, lansate de Editura Arhiepiscopia Târgoviștei, așa cum ne-a obișnuit la astfel de evenimente creștin-ortodoxe.

 

Așezământ ce mărturisește legământul de comuniune în pace a românilor

La Mănăstirea Stelea din municipiu, după 16 ani de trudă, în sfârșit, lucrările de reabilitare, consolidare și restaurare au fost finalizate. Mănăstirea Stelea este un monument istoric important din municipiul Târgoviște, printre puținele mănăstiri aflate în interiorul unui oraș (astfel de lăcașe de cult fiind situate, de obicei, în locații izolate de comunitate), iar istoria consemnează că acest așezământ reprezintă unul dintre simbolurile comuniunii frățești a românilor de pretutindeni, mănăstirea fiind ridicată de domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, în anul 1645, ca simbol al împăcării și al comuniunii Moldovei cu Țara Românească, după un îndelungat conflict cu voievodul Matei Basarab. Domnitorul moldovean a ales să rezidească din temelii vechea Mănăstire ridicată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea de Stelea Spătarul (de unde și numele lăcașului monahal), unde se aflau rămășițele tatălui domnitorului Vasile Lupu. Voievodul Matei Basarab a onorat împăcarea celor două țări românești, ridicând Sfânta Mănăstire Soveja din Vrancea. De-a lungul istoriei, chiliile Mănăstirii Stelea nu i-au adăpostit doar pe călugări, ci au găzduit și prima instituție de învățământ superior din Țara Românească, „Schola Graeca et Latina”, care a format mari personalități culturale ale României, printre care Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Rădulescu și Vasile Cârlova.

16 ani de lucrări ample la Mănăstirea Stelea

Mănăstirea Stelea a fost, în ultimii 16 ani, într-un continuu proces de reabilitare și restaurare. La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Nifon, începând cu anul 2001, a fost consolidată și reabilitată biserica, mănăstirea Stelea avându-l pe atunci pe starețul Clement ca orânduitor al obștei monastice din inima Târgoviștei. În cadrul lucrărilor ample, a fost restaurată pictura în stil fresco între anii 2005-2011, a fost refăcută structura de rezistență, a fost restaurată și consolidată vechea clopotniță, s-a efectuat curățirea componentelor artistice din piatră, s-a reconstruit stăreția și un nou corp de chilii, s-a înlocuit acoperișul la chiliile existente, muzeul și turnul clopotniță, s-a construit Sala de Conferințe și Meditații „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești”, a fost realizat gardul de zid împrejmuitor din incinta mânăstirii, a fost reabilitată Casa Egumenească, în care a fost inaugurat Muzeul Eparhial (2004), ce a fost reamenajat complet (2016) și a fost realizată amenajarea peisagistică a incintei. Lucrările au durat mulți ani din cauza faptului că au existat întârzieri în alocarea fondurilor, acestea provenind fie de la Arhiepiscopie, Ministerul Culturii, Consiliul Județean și Primăria Târgoviște, fie din donațiile credincio șilor din municipiu și nu numai. În semn de gratitudine, ÎPS Nifon a acordat, la Reședința Mitropolitană, diplome de recunoștință foștilor președinți ai CJ Dâmbovița - Gheorghe Ana, Florin Popescu și Adrian Țuțuianu, precum și primarului municipiului Târgoviște - Cristian Stan și foștilor edili Gabriel Boriga și Iulian Furcoiu. De asemenea, au primit diplome de recunoștință: arh. Doina Petrescu, ing. Gabriela Ivănescu, prof.univ.dr. Mihaela Palade și prof. Luciana Muscă, pictor restaurator Raluca Bilțiu Ceicu Dăncuș și experții restauratori ai catapetesmei Cornelia și Dinu Săvescu, precum și diaconul Valentin Călăvie de la mănăstirea Stelea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale