Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.09.2019 00:19

La Spitalul Județean de Urgență Târgoviște,


A A

Radioterapia, noutatea din Programul Național de Oncologie Terapie

Radioterapia, noutatea din Programul Național de Oncologie Terapie

VIOLETA STANCIU


Interviu cu dr. Elena Firoiu, medic specialist oncolog, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște

Rep.: Care sunt noutățile din cadrul Programului Național de Oncologie?

- Veștile sunt oarecum îmbucurătoare, dar în ce sens? În sensul că toți pacienții oncologici beneficiază de tratamente gratuite în continuare în cadrul Programului Național de Oncologie Terapie, în care au fost incluse și proceduri pentru protezare, pentru pacientele operate la sân. De asemenea există și oferte venite din partea Caselor de Asigurări pentru implantarea camerelor prin care se administrează chimioterapia. De asemenea, în cadrul Programului Național s-a inclus și radioterapia, care nu era până anul trecut.

Rep.: Cum adică implantare camere?

- Pacienților li se administrează chimioterapia pe cale orală - pe gură, sau pe cale intravenoasă. Pentru a nu ține pacientul prea mult la perfuzii, pentru că există riscul să se suprainfecteze, pentru că uneori pacientul trebuie să stea cu branulă și câteva zile, se face o mică incizie și se implantează o cameră mică, adică un dispozitiv cu un tubușor care se introduce pe venă unde se introduce citostaticul. Este un mic rezervor care se implantează sub piele, iar avantajul constă în faptul că nu mai este o zonă deschisă cu risc de sângerare, cu risc de suprainfectare sau cu risc de trombozare a venelor. Deci, pacienții sunt mai protejați și mai puțin expuși suprainfecțiilor sau puncțiilor repetate care devin în timp și dureroase și greu de suportat, se mai pot tromboza venele. Deci este un mare avantaj pe care îl au pacienții, dar nu orice pacient poate beneficia de această procedură... Sunt foarte multe criterii care se iau în calcul și în mod special afecțiunile asociate.

Rep.: Despre terapiile inovative și medicamentele noi care au apărut în domeniul oncologic ce ne puteți spune?

- Am beneficiat anul trecut, în 2018, și în continuare anul acesta, prin eforturile Ministerului Sănătății și ale Casei Naționale de Asigurări, de obținerea aprobării și includerea în circuitul terapiilor oncologice a tratamentelor de înaltă clasă, aterapiilor moleculare țintite cel puțin din punct de vedere oncologic, mai puțin hematologic.Vorbim de peste 30 de medicamente, de terapii moleculare noi care au fost licitate de spitale sau de către minister, care deja sunt utilizate, cele mai multe dintre ele. Cele mai noi, care au fost introduse, sunt în curs de licitație și vor intra cât de curând în terapiile noastre curente.

Rep.: La nivelul județului Dâmbovița a crescut numărul cazurilor noi de afecțiuni oncologice?

- Nu! Avem o comparație pentru că noi facem raportări anuale la Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, pe absolut toate localizările, primele localizări în ceea ce privește, descrescător, incidența. Conform acestor raportări, în ceea ce privește incidența adică numărul total al cazurilor noi din județul nostru, s-a înregistrat o oarecare scădere a cazurilor noi, respectiv de la 1824 cazuri noi în 2017, la 1803 de cazuri noi în 2018. Deci cu 21 de pacienți mai puțini în 2018 față de 2017, dar dacă facem o comparație cu anii 2000 –2010, trendul a fost de creștere. Ușoară, dar de creștere...



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală
Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale