Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.09.2018 00:19

Editorial


A A

Quo vadis Târgoviște?

Quo vadis Târgoviște?

GEORGE COANDĂ


Mâine este Ziua Cetății, adică a Târgoviștei, când se cuvine și, de altminteri, este firesc să privim în trecut, în prezent și, pe cât este posibil, în viitor. Deci, remember cu perspectivă. Așadar, la peste șapte sute de ani de existență urbană și la peste șase sute de când a devenit capitală a țării Românești, Târgoviștea care, pe bună dreptate, poate fi privită ca o Cetate Eternă a românității, se află într-un moment al redefinirii sale economice, sociale, culturale, o redefinire capabilă, sau nu, să o racordeze la noile trenduri ale evoluției Uniunii Europene, dar și a evoluției planetei Pământ în general. Deci, quo vadis Târgoviște? Aș vrea să fac o observație îndreptățită care, chiar dacă ține de patriotism local, din parte-mi unul sincer, consider că a-ți iubi orașul în care trăiești nu este un sentiment rușinos, pentru că, prin relație osmotică, înseamnă a-ți iubi patria. Deci, aud destul de des spus pe seama Târgoviștei prin media cum că ar fi „un oraș provincial” (cu sens peiorativ) sau „un oraș mic”. Regretabil! Și mă deranjează, mă mâhnesc astfel de păreri. De bună seamă că nu se poate compara cu Cluj- Napoca, Iași sau Constanța, dar, păstrând proporțiile, nu este mai puțin important, fie și în viziunea contemporană urbanistică. Priviți, Târgoviștea este un oraș frumos, o spun străinii veniți de peste fruntarii, respiră, din orice parte l-ai avea în vedere, a urbanitate modernă, chiar dacă mai sunt de făcut unele retușuri, și după un recul, înregistrat după 1989, percepi că ceva de bine se întâmplă, că administrația locală desfășoară o benefică revigorare a – cum ne place nouă, târgoviștenilor, să ne alintăm pe bună dreptate urbea – „Cetății inimilor noastre”. Haideți să nu mai fim cârtitori, încă o dată vă îndemn să priviți, străvechea Cetate a Basarabilor renaște. Nicio schimbare în destinul unei așezări, fie oraș ori comună, în procesul complex de adaptare la noile orizonturi ale devenirii, mai ales într-un timp atât de dinamic al transformărilor, așa cum e cel pe care-l trăim acum, nu se produce fără „chinurile facerii”. E firesc! Târgoviștea, însă, în această a doua jumătate a celui de-la doilea deceniu al secolului al XXI-lea, luați seama, privește spre viitor cu încredere, renăscând precum legendara pasăre Phoenix. Să-i fim pasionați ziditori, s-o cinstim precum merită și s-o iubim! Și fiindcă suntem în anul Centenarului Marii- Uniri și Istoria depune mărturie, Târgoviștea a fost, și simbolic este, una dintre eroicile cetăți ale Unității Naționale. La mulți ani, Târgoviște!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale