Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.02.2016 23:19

Editorial


A A

Partidul "Balama"

Partidul

GEORGE COANDĂ


E drept că în fascinanta noastră viață politică se petrec, de un sfert de veac încoace, întâmplări, evenimente, tărășenii – luați-le cum vă convine – care uimesc și faimoasele democrații euroatlantice, care democrații se uită spre spațiul politic valaho-carpatic ca la un bizar spectacol de circ și-și tot bat capul ca să priceapă cum devine cazul cu emergenta democrație de pe la gurile Dunării, dar sunt lovite de violente migrene din pricină că nu pricep nimic.

De pildă cum e cu partidele de... companie, care, fără să fie alese de popor în parlament, sar pârleazul în Casa neamului din Dealul Spirii, agățate precum căpușa de elefant, după care își dau ochii peste cap, fac pe damele mofturoase și au impresia că ele fac jocurile. Și, întrun anume fel, așa stau lucrurile pe meleagul nostru fanariotizat, marile partide, cu teama-n gât să nu piardă majoritatea în aula Parlamentului, pentru că, altminteri, adio și n-am cuvinte mănoaselor beneficii ale puterii, inventează partide de nișă, ataș, balama. Iar postura de „partid balama” chiar a devenit un titlu de mândrie pentru – ca să luăm un exemplu și care poate fi un ilustrativ „studiu de caz” – UNPR. Dar dom’ general cu 4 stele, care n-a câștigat niciun război, fie și în spatele frontului, la intendență, adică Gabriel Oprea, și care se închipuie mareșalul Averescu în de-ale politichiei băștinașe, când, în fond, este doar un „cavaler al tristei figuri”, orișicât și-ar încrunta războinic arcuitele sprâncene bine pensate, crispându-și gura într-un rictus napoleonian, dom’ general, deci, nu se vrea dus în uitare, pentru că Domnia-sa, nu-i așa, reprezintă – și se autoamăgește și-n somn -, cu întregul partid personal... interesul național. Dom’general, să trăiți, am onoarea, zău, nu ne (vă) mai mințiți, că nu vă crede nimeni. Nu v-ați prins de chestia asta?

Nu simțiți că balamaua scârțâie și că, oricât ați unge-o cu alianțe de conjunctură... cu condiții de conivență, istoria nu vă va păstra vreun loc în față? A, da, ați putea să... motivați că UNPR s-a smuls din PSD (amendament: la ordinul lui Traian Băsescu care, n-am uitat, avea nevoie de maximă urgență, cândva, de o „balama” la PDL în Parlament ca să-l țină fixat de cuiul majorității, hai că încă stăm bine cu glagoria) și că, pe vremea finului Victor Ponta la guvernare, și acum (cu mofturile de rigoare), v-ați reîntors la matcă. N-ar fi mai simplu să vă reîntoarceți cu totul, cu carnet de PSD la purtător? O, nu, că atunci când dom’ general crede că nu-i mai vine apa la moară, schimbă gârla în... interes național, încruntându-și amenințător falnicele sprâncene. Dom’ general, să trăiți, vă atrag atenția reglementar că un război se câștigă în luptă dreaptă și nu în spatele (sau pe spatele) primului eșalon intrat în focul bătăliei.

Iar într-o democrație funcțională, sănătoasă, partidele balama sunt buba. Așadar, sunt boala democrației. O fac să scârțâie. Și chiar dacă – meritul îi revine incontestabil lui Victor Ponta – s-a pus de no combat, mai ales în teritoriu, între PSD, ALDE și UNPR, reanimându-se USL second, eu îi povățuiesc și pe Liviu Dragnea, și pe Călin Popescu– Tăriceanu să fie în stare de veghe. Că deodată îl vezi pe dom’ general zvâc – așa se zice în termeni militari – cum „schimbă de front”. țineți-l bine aproape. Să nu se mai dea dus.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale