Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.09.2022 00:20

Editorial


A A

O amintire cu Regina Marii Britanii

O amintire cu Regina Marii Britanii

Prin 1988, aflându-mă într-o vizită de documentare la Întreprinderea de Strunguri Automate / SARO Târgoviște, o perlă a coroanei industriei românești și una dintre cele mai performante din Europa, directorul de atunci, la un moment dat în discuție, a făcut afirmația: „Știți, regina Marii Britanii este cu ochii pe noi!”. Iar eu l-am privit ușor amuzat și i-am zis directorului că a făcut o glumă și că am luat-o ca pe o metaforă.

Directorul nu și-a pierdut cumpătul și a ținut-o pe a lui, că, la Palatul Buckingham, dom’le, există o uimire, și anume cum de este posibil ca într-un orășel din România – fie el și capitală de județ – de Târgoviște fiind vorba, la o întreprindere de strunguri să se producă arbori cotiți pentru nave maritime. În Europa, puține state erau în stare să producă așa ceva, iar Regatul Unit al Marii Britanii era unul dintre cei mai puternici, dacă nu cel mai puternic. Și, deodată, mai apărea un concurent pe piață.

Cum regretata regină Elisabeta a II-a era, firesc, foarte bine informată ca șef de stat, și încă al unuia cu statut strong, de mare putere mondială, nu mă îndoiesc că, fie de către servicii, fie de către guvern, să i se fi adus la cunoștință îndrăzneața faptă industrială de la Târgoviște. Mai ales că regatul său, de la celebra vizită a lui Nicolae Ceaușescu – a se reține, vizită de stat! – fiind invitat de Majestatea Sa, a avut o relație economică fructuoasă cu România socialistă. Very well, dar nici așa să-i facă pe piața construcțiilor navale concurență la unul dintre produsele britanice și de faimă, și de tradiție.

Din păcate, iscusiții „industriași” de la SARO n-au mai avut timp să o țină multă vreme pe ilustra regină a UK și Commonwealth-ului cu ochii – uimiți, nu-i așa? – pe Târgoviște, că a avut loc o revoluție în România, urmată de o privatizare asasină, iar SARO a dispărut ca și cum n-ar fi fost, și o dată cu ea, și producția de arbori cotiți. Iată, mi-am adus aminte de întâmplarea gazetărească de acum 34 de ani, acum, când marea și înțeleapta regină a UK și Commonwealth-ului a părăsit această lume atât de zbuciumată, plânsă de o planetă întreagă, lăsându-mă impresionat de ceremonialul regal al înmormântării.

Rafinament, exactitate, smerenia unei întregi națiuni. Parcă nu numai britanicii, dar și Omenirea a simțit / înțeles că, odată cu plecarea în eternitatea lui Dumnezeu a reginei Elisabeta a II-a cea Credincioasă, s-a sfârșit o epocă din istorie. Și, ca român, din mândrie patriotică, aș fi vrut, dacă nu s-ar fi întâmplat „schimbarea de lume” din decembrie 1989, ca regina să fi stat cu ochii pe Târgoviște, apreciind, sunt sigur, isprava industrială de la SARO, cu surâsul său atât de cald. Dar n-a fost să fie. God save the Queen! Dumnezeu să o păzească pe Regină!

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Decidem și noi viitorul Europei
Universitatea „Valahia” la începutul celui de-al patrulea deceniu...
Iar ni se pregătește botnița
Nesimțiți la OMV (II)
Nesimțiți la OMV (I)
Solidaritatea europeană (II)
Solidaritatea europeană
Handbal european
Solidaritatea europeană
C40 – spre neocomunismul / neofascismul distopic (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale