Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.08.2018 00:20

Semnalul reporterului * Pe Valea Dâmboviței,


A A

Mistreții bagă fermierii în sperieți

Mistreții bagă fermierii în sperieți
Maria Dinu ne arată livada distrusă de mistreți la Tătărani

Andrei Vasiliu


 

Problema mistreților care distrug culturile agricole se agravează, în acest an, din cauza pericolului răspândirii pestei porcine africane. În județul Dâmbovița, de câțiva ani, cei care au culturi în apropierea pădurilor stau cu frica-n sân pentru recolte, dar în acest an se tem și pentru porcii din ogradă, în contextul în care apar din ce în ce mai multe focare de pestă porcină. Pe Valea Dâmboviței, mistreții fac ravagii, și în acest an, în culturile cetățenilor, iar autoritățile, în ciuda eforturilor depuse, fac față cu greu situației.

„E prăpăd! Mistreții mi-au mâncat tot!” 

La marginea satului Priboiu din comuna Tătărani, soții Maria și Constantin Dinu constată, disperați, că palma de pământ pe care plantaseră dovleci a fost devastată de mistreți. Pentru a doua oară în acest an, sălbăticiunile le-au stricat recolta.

„E prăpăd! E prăpăd! Am niște dovleci pe-aicea. Mi-au râmat... prune, mere, tot ... E prăpăd!”, ne spune Constantin Dinu.

Soția, Maria Dinu, este, de asemenea, vizibil afectată:

„M-am jelit, eu am plâns când am văzut atunci și ceapă, și morcovi, și cartofi, toate distruse. Tot mi-au scos. Mai rămăseseră trei cuiburi de cartofi, au venit și le-au terminat și p-alea”.

Soții Dinu ne conduc și prin livada lor, unde mistreții au stricat pământul, în căutarea fructelor. Cei doi bătrâni se tem că animalele vor intra și în lanul de porumb.

„Sunt de 50 de ani pe-aicea, n-am pomenit ca să vină porcii în grădina casei. Dacă intră în porumb, ne-au terminat. E prăpăd!”, ne mai spune d-na Maria Dinu.

Pesta porcină, motiv în plus de spaimă 

Însă anul acesta, mistreții sunt un motiv în plus de spaimă, din cauza pestei porcine, care a ajuns deja și în județul Ilfov, învecinat cu Dâmbovița. În vârstă de 55 de ani, Viorel Uța, consătean cu soții Dinu din Tătărani, a auzit că în țară au fost eutanasiați preventiv și porci sănătoși, însă nu este de acord cu această măsură.

„Ne ia porcii noștri din coteț! Ne e teamă, cum să nu ne fie teamă? Statul vine și ia porcii la rând. Îți dă 8 lei pe kg și ți-i dă când poate ei. Și tu dup-aia te duci să cumperi cu 15 lei-20 lei kilu’. Nu e corect!”, spune Viorel Uța.

A plantat porumb în acest an și se teme că mistreții îi vor intra din nou în lanuri. Anul trecut, s-a dus la recoltat cu un tractor cu remorcă, dar mistreții îi stricaseră aproape tot porumbul, iar fermierul abia a reușit să umple o căruță. În ceea ce privește recolta din acest an, Viorel Uța spune că va fi mai precaut, însă nu crede că va strânge prea mult porumb nici de data aceasta, din cauza numărului tot mai mare de mistreți din zonă:

„Au stricat grâul. Acum porumbul de-abia a început să bage bob și de-acum încolo fac stricăciunea mare. De vreo 5 ani încoace s-au înmulțit, până acum nu prea simțeam. Acum s-au înmulțit cu sutele”.

Îngrijorarea d-lui Viorel Uța este împărtășită și de soții Dinu:

„Am auzit că e cu pesta aia... Nu s-a mai vânat, vin scroafe cu târla de purcei. S-au înmulțit prea mult și nu mai au ce mânca! Nu-i mai vânează nimeni, nu-i mai sperie. E prăpăd! E prăpăd!”.

Covoare cu dezinfectant instalate la DSVSA 

Pe directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, îl găsim la birou. S-a întors recent de la Constanța, unde a inspectat zonele cu focare de pestă porcină. Ne spune că a trecut printr-un proces riguros de dezinfectare la întoarcere, inclusiv cu mașina. De altfel, la intrarea în sediul DSVSA Dâmbovița au fost instalate covoare cu dezinfectant, pentru a elimina până și cea mai mică posibilitate de răspândire a virusului prin personalul DSVSA care merge în teren.

Directorul Sandu Tolea insistă că în Dâmbovița nu a pătruns pesta porcină, însă dacă ar apărea vreun focar, este obligatorie măsura eutanasierii porcilor pe o rază de 3 km în jurul zonei în care a fost depistat virusul. Până atunci, pentru a împiedica pesta porcină să ajungă în Dâmbovița, directorul Tolea susține că ar trebui triplate cotele pentru vânarea mistreților, nu mărite cu 50%, cât a prevăzut Ministerul Mediului.

„Vizavi de mistreț, care este vectorul principal, Dâmbovița sau județele care nu sunt afectate trebuie să înceapă vânătoarea într-un ritm foarte alert”, ne spune dr. Sandu Tolea.

Directorul DSVSA dezminte isteria falșilor medici veterinari 

DSVSA Dâmbovița este, mai nou, asaltată de telefoane, după ce a apărut o așa-zisă știre privind falși inspectori ANSVSA care ar fi furat porci din sudul județului Dâmbovița. Directorul Sandu Tolea dezminte aceste știri false, după ce a verificat în teren două sesizări primite telefonic, care însă nu s-au adeverit. Au venit ca o povară în plus peste DSVSA Dâmbovița, care se află aproape de finalul procedurii de inventariere a porcilor din gospodăriile populației.

Consecințele sunt cu atât mai grave cu cât ar putea afecta activitatea medicilor veterinari care verifică și crotaliază porcii din gospodării. Operațiunea este absolut necesară deoarece, în cazul apariției unui focar de pestă porcină, despăgubirile pentru porcii eutanasiați se vor acorda numai dacă aceștia au fost crotaliați și se află în baza de date. Din fericire, nici pesta porcină nu a apărut în județul nostru, nici dâmbovițenii nu i-au alungat pe medicii veterinari, cum s-a întâmplat în alte locuri din țară.

„N-a refuzat nimeni din județul Dâmbovița. Medicul veterinar concesionar și asistentul din localitate sunt oameni care stau de-o viață în comunitate, intră de cel puțin 7-8 ori în curtea cetățeanului, sunt cunoscuți. Ei sunt primii care vor anunța orice problemă care poate să apară în localitate, iar eu voi fi primul care va lua toate măsurile pentru a preveni răspândirea bolii în județ”, ne mai spune dr. Sandu Tolea.

După statisticile DSVSA, există aproximativ 40.000 de porci în Dâmbovița, aici fiind incluse și cele 8 ferme mari de porcine din județ.

Mistreții, greu de vânat 

La sediul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Dâmbovița, directorul Stan Florică stă, de asemenea, ca pe jar. Deși cunoaște că ministerul de resort a mărit cu 50% cotele de vânătoare la mistreți, încă nu a primit oficial un document în acest sens. Asta însă nu a împiedicat vânătoarea porcului sălbatic, fiindcă oricum nu au fost epuizate cotele anuale.

Ne arată, în curtea instituției, câțiva vânători care tocmai descarcă dintr-o mașină un mistreț pe care l-au omorât la Scheiu. Directorul Stan Florică ne mai spune că vânătorii au fost și în zona Tătărani, însă nu au prins acolo niciun mistreț. Nu au voie să vâneze în interiorul localității, conform legii și oricum mistreții sunt foarte mulți și foarte greu de prins. În plus, ne spune că deși responsabilitatea de a vâna porcul sălbatic este împărțită cu Romsilva, doar AJVPS ajunge să „deconteze” nemulțumirile oamenilor în ceea ce privește înmulțirea porcilor sălbatici, scăpată de sub control.

„Mistrețul nu mănâncă la nivelul porcului domestic, dar își completează hrana din culturile agricole și, în rest, strică. Omul a intervenit în suprafața păduroasă și l-a deranjat, iar mistrețul a migrat spre locurile liniștite. Cotele nu au fost mărite doar pentru AJVPS, ci la nivel de țară. Noi gestionăm 28 de fonduri cinegetice. Cred că vom primi și un termen, ca să recoltăm această specie, a mistrețului, ca să ținem sub control aceste efective”, ne spune dl. Stan Florică.

L-am întrebat și ce ar trebui să facă dâmbovițenii ale căror culturi sunt sub asaltul porcilor mistreți.

„Proprietarii care și-au înființat culturi trebuie neapărat să le și păzească. Cetățenii nu prea înțeleg asta”, ne răspunde directorul AJVPS Dâmbovița.

„Vom cere un ajutor foarte mare primăriilor, ca să putem tranzita localitățile și să ne facem treaba. Câțiva primari deja ne-au contactat. Unii dintre ei sunt vânători sau pescari și sunt bine informați. Prefectura a stabilit unele reguli de siguranță, noi ne-am pus de acord cu Direcția Silvică și cu toate structurile din teritoriu pentru a lua măsuri împotriva apariției și răspândiri pestei porcine”, conchide directorul AJVPS Dâmbovița, Stan Florică.

Direcția Silvică și Garda Forestieră așteaptă suplimentarea cotelor de vânătoare 

Nici la Direcția Silvică Dâmbovița nu a venit documentul de la ministerul de resort privind suplimentarea cotelor de vânătoare, după cum ne spune directorul Costel Preda. Instituția pe care o conduce are în gestiune 4 fonduri de vânătoare în județ: 1 la Găești, 1 la Bolovani și 2 pe zona Finta și Bucșani.

„Au venit oamenii, am făcut acțiuni, extragem mistreți ca să îndeplinim cotele de vânătoare. Fondurile de vânătoare sunt proprietatea statului, gestionate de AJPVS, Romsilva și asociații private. Avem personal silvic atestat care se ocupă de vânarea mistreților pe fondurile Direcției Silvice”, ne explică directorul Direcției Silvice Dâmbovița, Costel Preda.

Nici la Garda Forestieră Dâmbovița nu a ajuns documentul ministerial pentru suplimentarea cotelor de vânătoare pentru mistreți, după cum ne confirmă șeful serviciului de la nivel județean, Niculae Gheorghe.

Un semnal de alarmă: apele curgătoare 

În loc de concluzii, mai ridicăm un semnal de alarmă în ceea ce privește răspândirea virusului pestei porcine. Din informațiile pe care le-am cules până acum, acest virus este foarte rezistent, putând supraviețui chiar și la temperaturi extreme, inclusiv de îngheț, conform unor surse autorizate. Știm așadar că, pe de-o parte, mistreții traversează apele curgătoare, iar pe de altă parte, aceste sălbăticiuni sunt principala sursă de răspândire a virusului pestei porcine. În acest context, cum ne putem asigura că virusul nu circulă, în aval, pe râuri și pârâuri, riscând să infecteze și porci mistreți din alte zone? Ce măsuri se pot lua astfel încât virusul (care, repetăm, nu îl îmbolnăvește în niciun fel pe om, dar e fatal pentru porcii sălbatici și cei domestici) să nu circule ca pe „autostradă”, eficient și rapid, pe cursul apelor prin care trec mistreți?

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale