Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.04.2018 01:25

Barajul Pucioasa, bombă cu ceas la Ministerul Apelor


A A

Ministrul Apelor și Pădurilor a plecat tulburat după vizita din Dâmbovița

Ministrul Apelor și Pădurilor a plecat tulburat după vizita din Dâmbovița

* Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, vineri, cu ocazia vizitei la Pucioasa: „Analizăm varianta unor lucrări de urgență la barajul Pucioasa”

ANA MARIA POPESCU

 


 

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, s-a aflat vineri, 30 martie 2018, în județul Dâmbovița, iar printre obiectivele vizitate s-a aflat și barajul lacului de acumulare Pucioasa. Dis de dimineață, autoritățile locale și județene, alături de parlamentari dâmbovițeni și reprezentanți ai instituțiilor de profil din județ, l-au întâmpinat pe demnitar cu... o serie întreagă de probleme, cele mai grave referindu-se la decolmatarea barajului. Fiind principala sursă de apă pentru orașul-stațiune Pucioasa, precum și pentru localitățile limitrofe, problemele ridicate în legăcură cu barajul de la Pucioasa se referă la calitatea apei din zonă, necesitatea unor soluții pentru purificarea acesteia la standarde de calitate optime pentru consum, precum și posibilitatea realizării, cu sprijin guvernamental, a unor rețele de apă alternative, care să răspundă nevoilor reale ale locuitorilor.

30.000 de locuitori depind de apa din barajul Pucioasa

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a declarat: „Din 10 milioane de metri cubi mai sunt doar 25 de mii de metri cubi de apă... În momentul de față, sorbul pe care noi îl avem aici pentru a prelua apa brută este foarte aproape de stratul de nămol. În stratul de nămol toate aceste bacterii se dezvoltă vertiginos, iar în perioada rece, dacă îngheață barajul, această bacterie fiind anaerobă se dezvoltă foarte rapid. Dar, din păcate, nu este vorba doar de această situație... Și în perioada ploioasă avem probleme datorită turbidității (n.red. gradului de limpezime), pentru că vin toți acești versanți, din zona de munte vin o grămadă de aluviuni, deșeuri animale și așa mai departe care ajung în acest baraj... Mai mult de atât, în amonte avem o stație de epurare a orașului Fieni și acea stație nu are și o treaptă de tratare chimică, practic toate rezidurile sunt deversate în acest lac de acumulare. Cei de la Compania de Apă fac eforturi serioase pentru a ne furniza apă potabilă de calitate, nu au mai fost probleme în ultima vreme, însă pe parcursul acestui an am avut două perioade când, datorită turbidității, nu au putut să mai trateze apa și atunci am avut noroc de faptul că era o rezervă făcută cu o zi înainte pentru că altfel ajungeam în situația ca peste 30.000 de locuitori să rămână fără apă potabilă. Noi avem o soluție începută pe CNI, o lucrare a orașului Fieni, pentru o aducțiune de apă din munte, însă sunt probleme acolo și pe lucrarea din amonte a Consiliului Județean. (...) Vă solicităm sprijin pentru realizarea unei aducțiuni tot de la microhidrocentrala din capătul barajului, din partea de nord, până unde este stația de tratare a apei... Investiția a fost evaluată de noi undeva la 2,2-2,5 milioane de lei, nu știu dacă este o valoare foarte mare pentru Minister, însă pentru noi chiar ar fi un efort imens să facem singuri. Vă spun că, în mare, problema apei de la Pucioasa și în cele patru comune limitrofe ar fi rezolvată pentru că noi facem periodic analize, apa vine de fapt din Bolboci și este potabilă așa cum ajunge ea în lacul de acumulare. Ar fi o soluție fantastică pentru noi și foarte rapidă. Într-adevăr, sunt două subtraversări de făcut, dar este o soluție viabilă și rapid realizabilă... Ne-am dori din suflet să analizați această variantă și să ne acordați sprijinul ca apa brută să ajungă în stația de tratare de unde să fie eliberată populației cu o calitate net superioară celei de acum”.

Ministrul Deneș: „Avem proiect pe fonduri europene, dar analizăm și varianta alternativă”

Ministrul Ioan Deneș a declarat următoarele: „După cum știți, noi avem un proiect cu această acumulare pe POIM, pe 8 martie am semnat Caietul de sarcini, o investiție undeva la 4,4 milioane de euro, unde avem și soluția temporară, până când noi avem aceste lucrări la baraj, de a alimenta cu apă brută în acest proiect orașul și cele patru comune, care ulterior să se transforme sigur, prin tratări, în apă potabilă. Este la ora actuală pe SEAP în etapa de verificare, dar sigur analizăm și varianta alternativă pe care dumneavoastră ne-ați spus-o și împreună vom face analiza și vom vedea care este soluția cea mai rapidă astfel încât să nu mai avem această problemă în ceea ce privește bacteria care face ca apa să nu poată să fie transformată în apă potabilă. Deci, analizăm împreună și găsim soluția cea mai bună împreună”.

„Populația trăiește sub teroarea apei potabile la Pucioasa”

Primarul Constantin Ana a completat: „V-aș ruga ca investiția de 500.000 de euro să o extragem din POIM, să o tratăm separat, din fondul de rezervă de la Guvern. Populația trăiește tot timpul sub teroarea apei potabile la Pucioasa. În momentul de față cred că mai sunt 10% din cetățeni care mai consumă apă de la robinet. La Pucioasa toată lumea are problema apei potabile... Dacă ieșim acum pe stradă și în comunele limitrofe o să vedeți că cea mai mare problemă a tuturor este apa potabilă. Abia se mai spală cu apa de la robinet, deși acum apa, din punct de vedere al parametrilor, este perfect potabilă, dar deja s-a întipărit în mintea cetățeanului că apa din baraj este cum este, poluată, și nu poate fi tratată corect. Apa este o sursă a vieții și trebuie să o tratăm ca atare...”. Rămâne să vedem dacă vizita de la Pucioasa l-a încredințat pe ministrul Ioan Deneș că problema barajului, sursă de apă de care depind 30.000 de dâmbovițeni, este una de maximă urgență.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale