Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.03.2024 00:19

Sute de vizitatori din România și Rep. Moldova, la Muzeul „Casa Romanței”


A A

Mărțișorul și Romanța, unite la Târgoviște

Mărțișorul și Romanța, unite la Târgoviște

VICTOR MUNTEAN


 

Mărțișorul și Romanța, două simboluri de necontestat ale patrimoniului național românesc, s-au reunit splendid, săptămâna trecută, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, în cadrul Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței”, organizat de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” din Târgoviște, în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Acest eveniment a beneficiat de patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, marcând o reușită în promovarea valorilor culturale românești. Vizitatorii de toate vârstele au avut oportunitatea să descopere pagini memorabile din istoria Mărțișorului și a Romanței românești, unite în tradițiile noastre seculare.

Vizitele emoționante din multe zone ale României și ale Rep. Moldova au prilejuit  ca sute de elevi și profesori să treacă virtual pragul Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște. Astfel, peste 100 de elevi și profesori au participat la vizite online din raionul Bălți, Rep. Moldova, de la liceele „George Coșbuc” și „Lucian Blaga” (cu sprijinul dlui Roșca Alexandru, Direcția de Învățământ Bălți și al Consulatului General al României de la Bălți, prin bunăvoința E.S. gerant interimar Consul Mihai Tican), alături de alți 50 de elevi și profesori din Cahul, prin intermediul Centrului de Creație „Luceafărul” și al Primăriei Cahul, prin implicarea dlui primar Nicolae Dandiș și a dnei directoare Victoria Roșca. Documente inedite, povești despre vestiți lăutari români și iluștri poeți și compozitori au fost doar câteva dintre punctele de atracție care au făcut din acest eveniment unul memorabil. De asemenea, inițiativa de a înscrie Romanța Românească pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO a primit noi orizonturi de speranță, inspirându-se din eforturile comune ale României și Republicii Moldova de a înscrie Mărțișorul în Patrimoniul UNESCO.

Alte grupuri numeroase au fost formate din peste 200 de vizitatori, în majoritate fiind elevi și profesori de la: Școala Gimnazială Braniștea, jud Dâmbovița, (prof. Alina Vlad), Școala Gimnazială Buturugeni, jud. Giurgiu (prof. Elena Ciobanu, Delia Hodobașa și Iuliana Raicu), Școlile Gimnaziale nr. 4 și nr. 3 din Moreni, jud. Dâmbovița (prof. Anabela Georgescu), Liceul de arte „Regina Maria” din Alba-Iulia, clasa de canto, prof. Georgeta Plută. Ziua Internațională a Femeii a prilejuit vizite-cadou pentru doamne profesoare de muzică și de canto de la licee din țară, care au avut acces gratuit, prin bunăvoința Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și a Consiliului Județean Dâmbovița. Li s-au alăturat, într-o participare plină de gingășie și sensibilitate, preșcolari de la Grădinița „Dorothy” din Târgoviște, care au impresionat cu interpretarea unor poezii și cântecele dedicate mamei.

Vizitele au fost marcate și de intervenții-surpriză ale unor participanți prestigioși: doamnele Madlen Șerban – secretarul general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și Daniela Popescu – vicepreședinte al Federației Mondiale a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, Ileana Vieru – realizator Radio România „Antena Satelor” și Silvia Goncear – directoarea Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, au lansat mesaje pline de încurajare pentru promovarea Romanței românești printre elevi și studenți, subliniind importanța studierii acestui gen muzical în școlile de profil din România și Republica Moldova. Totodată, inițiatoarea Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței”, Alina Mavrodin Vasiliu, s-a aflat alături de vizitatori la fiecare dintre vizitele online din aceste zile la Muzeul „Casa Romanței” și a prezentat elevilor și cadrelor didactice participante extrase fascinante din istoria Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de Aur”, evidențiind astfel valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural nematerial românesc. Mare bucurie a adus vizitatorilor și întâlnirea cu laureați prestigioși ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, susținători ai acestui program educațional.

„Romanța ne unește” a fost un adevăr reconfirmat prin vizitele desfășurate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, și prin contribuția celor care au participat și au susținut promovarea Romanței românești prin achiziționarea de bilete online: Gabriela Raucă (Viena), Camelia Florescu, Georgeta Plută, Anca Bold Martin, Nichita Elena, Sorin Lupu, Florian Popa, Cristina Beldean Moșuțan, Ionuț Boancheș, Veronica Roșca, Ionela Mardare Mirică. Patrimoniul remarcabil al muzeului, constant îmbogățit de fondatorul acestui spațiu muzeal unic, Teodor Vasiliu, cuprinde piese de colecție inedite, manuscrise, partituri originale ale unor mari compozitori, o impresionantă colecție de instrumente muzicale vechi, ținute de scenă oferite de artiști și obiecte personale ale acestora, precum și expoziții captivante de fotografii. Această comoară culturală transformă vizita la Muzeul „Casa Romanței” într-o experiență fascinantă și de un profund interes pentru publicul tânăr.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale