Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.06.2018 00:19

Editorial


A A

Mănăstirea Dealu, panteon național sacru al românității

Mănăstirea Dealu, panteon național sacru al românității

GEORGE COANDĂ


Resfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Deal, cum de veacuri bune a intrat în memoria colectivă a târgoviștenilor, fiind vorba, de fapt, de acea bijuterie arhitectonică și locaș de rugăciune întru Domnul al Mănăstirii Dealu, arhetip al unor eclezii celebre, retârnosire națională săvârșită duminică, 10 iunie din al 2018-lea an După Hristos, fără putință de tăgadă, a impus în conștiința celor de azi și din viitorime condiția de a fi mai mult decât un monument istoric și o necropolă voievodală.

Da, fără putință de tăgadă, biserica Mănăstirii Dealu este un Panteon al Unității Naționale românești, de aici veghindu-ne istoria, destinul și viitorul, capul sacru al marelui Întregitor de Țară, Mihai Basarab Viteazul. Lângă el, odihnindu-se-n vecie, voievozii Vlad Dracul, Radu cel Mare, Vladislav al II-lea, Vlad cel Tânăr, Pătrașcu cel Bun, Vlad Înecatul, Mihail Movilă, Jupânița Caplea. Deci, nu întâmplător, venind într-un impresionant pelerinaj la Biserica din Deal – montată asemenea unei perle a coroanei pe Dealul Voievozilor – oficialități importante ecleziale, civile și militare, precum și numeroși credincio și, în frunte cu păstorii lor duhovnicești, au onorat evenimentul de ieri, de neuitat, care va rămâne adânc încrustat în memoria și în sufletele tuturor celor ce, miruiți cu harul emoției, au fost martorii acestui moment istoric. Căci, retârnosirea oficiată de însuși Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Înaltpreasfinția Sa, Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, împreună cu un impresionant sobor arhieresc, a reconfirmat condiția de a fi un Panteon Național al Unității românești. Și, este bine a recunoaște că, fără neobosita strădanie a cărturarului chiriarhicesc al Târgoviștei, profesorul universitar doctor Nifon, exarh patriarhal, animat de o benefică vocație ctitoritoare, evenimentul retârnositor nu ar fi putut avea loc. Merită cu prisosință, deci, gratitudinea credincioșilor eparhiei târgoviștene. Iar evenimentul de la Dealu, este de spus, a fost premeditat cu un gând patriotic admirabil, și anume să se săvârșească în anul Centenarului Marii Uniri a Țării și Neamului Românesc. De altminteri, dincolo de ce vor fi proferat și vor mai profera detractorii, întregul ceremonial al retârnosirii, care poate fi comparat cu cel al aducerii Capului Întregitorului Mihai Viteazul la Mănăstirea Dealu, în august 1920, după îndelungatul exil din anii Primului Război Mondial, a avut această istorică semnificație națională care a transcedentat momentul: celebrarea aportului strălucit al Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. În acest fel, s-a cinstit și jertfa martirică a voievodului Întregitor, în a cărui domnie Târgoviștea a fost să fie întâia capitală unificatoare ortodoxă a românilor. Așadar, la 10 iunie din cel de-al 2018-lea an După Hristos, prin retârnosirea națională a Bisericii – Panteon a Mănăstirii Dealu, în miruitoarea Lumină a lui Dumnezeu, românii la altarul recunoștinței și-au cinstit în liturgisitoare trăire Unirea cea mare și istoria.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale