Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



31.08.2015 00:19

Editorial


A A

Mai nimic românesc în supermarket

Mai nimic românesc în supermarket

ALINA MAVRODIN VASILIU


Plătești românește, dar mănânci de la unguri, greci, nemți, italieni, francezi, spanioli, olandezi și așa mai departe, adicătelea cât mai de departe, din afară, se aduce mâncare la noi în țară. Tocmai ce-am citit câteva oferte ale unor supermarketuri, apoi m-am apucat să le studiez și gazetărește, că prea era apetisantă calitatea lor tipografică, după ce în ultima vreme le cercetasem și gospodărește la raft.

Cât vezi cu ochii invazie de produse străine în supermarketuri, de-ai zice că-n România nu se mai produce nimic de mâncare, de băut, de spălat și de îmbrăcat. În Dâmbovița, la fel! Colonie, nenică, în toată puterea cuvântului, vorba analistului economic Ilie Șerbănescu. Și ce publicitate agresivă! Asta-i și ea cu socoteală! Doar românii noștri, mai ales cei care au avut mereu pâinea și cuțitul puterii în mână, s-au făcut că nu pricep importanța campaniilor publicitare în presă. Și continuă să o facă!

Apropo, că prea-i cântă prohodul presei scrise niște oameni de bine din politică, să ia aminte că toate aceste mari campanii de promovare se fac prin cotidiane însoțite și de pliantele cu pricina. Scripta manet! Deștepții din occident știu unde, când și cum să-și promoveze și să-și vândă marfa, în timp ce ai noștri au dat țara de pomană. Și fără lumânare! Presa românească i-a criticat și ei, în replică, au omorât-o. Acușica, nici pentru o înmormântare, cu toate parastasele de după ea, nu găsești prin supermarketuri ceva fabricat în România, decât dacă te apuci să le răscolești prin fundurile rafturilor. În paranteză fie spus, până și firmele de pompe funebre, unde toate-s de import, s-au aliniat la trendul occidental care ne-a invadat.

Apropo, coșciugele astea elegante și șmechere pe care le fac străinii n-or fi și din lemnul pădurilor noastre tăiate și cărate peste graniță? Doar mortul mai e de „producție” românească. Și pământul care-l înghite! În rest, până și veșnica lui pomenire face profit pentru firmele din străinătate, ale căror produse par să câștige pe zi ce trece exclusivitate pe rafturile din supermarketurile răsărite-n România ca ciupercile după ploaie. Multe dintre ele chiar în buricul târgului, c-așa au negociat aleșii români cu patronii străini. Democrații din UE aplică regulile politice ale comerțului și ale publicității agresive, în timp ce ai noștri au strâmbat mereu din nas la problemele grave ale producătorilor din România. Acum, de când guvernul Ponta a micșorat în al 12-lea ceas TVA-ul la alimente și a hotărât reducerea TVA-ului de la 24% la 20%, s-au bășicat la mațe mahării din UE care se uită chiorâș la noul nostru Cod Fiscal.

Păi da, după atâta lobby politic și dumping străin făcut de dragul produselor din UE, ajutate de guvernele lor să invadeze piața românească, uitați-vă ce prost le-au picat la stomac unor „democrați” de dreapta măsurile de relaxare fiscală menite să-i salveze pe producătorii din România. Haida-de, că doar nu-ți trebuie prea multă știință de carte economică și politică pentru a pricepe ce atac perfid s-a dus de 25 de ani ca să fie transformată această țară într-o imensă piață de desfacere pentru firmele străine, pe care guvernele lor le apără ca pe bunuri de interes național. Ba li se și închină ca la sfintele moaște. Asta în timp ce aleșii noștri n-au dovedit să aibă prea mare respect nici pentru unele, nici pentru altele. Doar s-au folosit de ele în scop electoral. Vedem de la o vreme ce prigoană penală suportă unii dintre ei dacă s-au hotărât să mai gândească și cu mințile lor, nu doar cu cele ale FMI ori cele din cancelariile și ambasadele străine. Și-n final mă întorc la pliantul ofertă pe care l-am primit cu un cotidian românesc (al cărui patronat, apropo, e tot străin!) și citesc ce-ar urma să plătesc dacă vreau să cumpăr de-ale gurii dintr-un mare supermarket prezent masiv și-n Dâmbovița: nimic, dar absolut nimic românesc.

Nici măcar lactate și brânzeturi, deși avem în Târgoviște ditamai fabrica de industrializare a laptelui. Până și vinurile cărora li se face publicitate sunt absolut toate din podgorii străine. Apropo, dl. Mugur Isărescu - primul bancher al țării și mare producător de vinuri - unde și-o fi vânzând marfa? La cum a sărit împotriva noului Cod Fiscal, de-ai fi zis că a băut după președintele Klaus Iohannis, mă bate gândul că podgoria șefului BNR nu duce lipsă de clienți din băncile străine.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale