Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.10.2016 00:25

Foarte mulți dâmbovițeni se gândesc cu groază la iarnă


A A

Lemnele de foc ard buzunarele

Lemnele de foc ard buzunarele
Dâmbovițenii care locuiesc în zonele fără rețele de gaze spun că le este din ce în ce mai greu să procure lemne și se gândesc cu groază la iarna care bate la ușă

❚ Dacă anii trecuți lemnele de foc puteau fi găsite peste tot și la prețuri accesibile, de ceva timp acestea au devenit un lux pentru cei care folosesc acest combustibil pentru încălzit pe timp de iarnă ❚ Pare surprinzător, însă una dintre cauze este înăsprirea controalelor și a reducerii tăierilor din păduri, astfel că lemnele se găsesc din ce în ce mai greu și la prețuri destul de piperate ❚ Cu gândul la iarnă, dar și la posibilitățile… buzunarelor, foarte mulți dintre dâmbovițeni ne-au declarat că au încercat să-și procure lemne încă din vară, când prețurile erau mai mici

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Dacă anii trecuți lemnele de foc puteau fi găsite peste tot și la prețuri accesibile, de ceva timp acestea au devenit un lux pentru foarte mulți dâmbovițeni care folosesc ca principală sursă de încălzit pe timp de iarnă acest combustibil. Pare surprinzător, însă una dintre cauze este înăsprirea controalelor și a reducerii tăierilor din păduri, astfel că lemnele se găsesc din ce în ce mai greu și la prețuri destul de piperate.

Lemne (și) cu țârâita

În Dâmbovița, încă sunt foarte multe localități în care nu există rețea de gaze și unde locuitorii sunt nevoiți să încălzească locuințele cu lemne. Aceștia spun că le este din ce în ce mai greu să procure lemne și se gândesc cu groază la iarna care bate la ușă.

● „Ne este greu. Lemnele se găsesc din ce în ce mai greu și sunt foarte scumpe. Nu avem ce să facem. Trebuie să cumpărăm. Avem copii și nu putem să nu încălzim casele pe timp de iarnă.” ● „Suntem mai rău decât înainte de 1989. Atunci tot mai făceam rost, dar acum o să murim în case de frig. Lemne nu prea sunt și unde sunt extrem de scumpe. Sunt bătrâni, pensionari care nu o să-și permită să cumpere lemne la aceste prețuri. Au tăiat pădurile atâția ani fără să-i controleze nimeni, iar acum ne-am trezit că nu mai avem lemne pentru foc. Am avut lemne să ardem o viață, dar au fost vândute peste graniță.”

● „Nu este ușor, dar nu avem ce să facem. Indiferent de preț, trebuie să cumpărăm. Nu putem să stăm fără foc la iarnă. Se anunță și o iarnă destul de geroasă și trebuie să avem lemne să putem să încălzim casele.” ● „Suntem doi pensionari și avem pensiile destul de mici. Toată vara am cumpărat lemne. Câte puțin, câte puțin ca să nu înghețăm de frig iarna. Nu ne permitem să le luăm toate odată și suntem nevoiți să cumpărăm câte puțin și să le strângem în magazie pentru iarnă.”

● „Nu știu dacă era mai bine să avem gaze. Am înțeles că și gazele sunt destul de scumpe. Lemnele ni le procurăm din timp, luăm de câți bani putem și încercăm să ne descurcăm. Nu este ușor, dar ce să facem.” Cu gândul la iarnă, dar și la posibilitățile… buzunarelor, foarte mulți dintre dâmbovițeni au încercat să-și procure lemne încă din vară, când prețurile erau mai mici. Pe lângă preț, oamenii spun că lemnele cumpărate încă din timpul verii au avantajul că la momentul în care vor fi folosite sunt uscate și au o putere calorică mult mai mare.

Vă reamintim că iarna trecută mii de dâmbovițeni cu venituri mici s-au bazat pe ajutorul primit de la stat pentru încălzirea locuințelor. Sumele se acordă în funcție de mai multe criterii care vizează numărul de membri și veniturile familiilor pentru: combustibil solid, combustibil petrolier și energie electrică, fiind necesară o anchetă socială realizată de primăria de domiciliu care transmite datele la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială. În baza acestei situații, Agenția Dâmbovița solicită de la Agenția Națională fonduri și face plata către primăriile care au solicitat aceasta pentru combustibilul solid și combustibilul petrolier. Pentru gazele naturale și energia electrică, viramentul s-a făcut anul trecut direct la furnizorii respectivi, pentru că aceștia au venit cu situațiile centralizatoare vizate de primăriile de domiciliu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

MESAJ DE CONDOLEANȚE
Duminica Intrării Domnului în Ierusalim
Falși „surdomuți”, depistați de jandarmi
Câștigul salarial mediu în Dâmbovița, sub media națională
Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale