Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.12.2014 00:19

Editorial


A A

Încredere, răbdare și… tutun

Încredere, răbdare și… tutun

ALINA MAVRODIN VASILIU


Ziua de astăzi are o dublă semnificație istorică. Se împlinesc 25 de ani de la revoluția din decembrie 1989 și este prima zi de lucru a noului președinte al României, Klaus Iohannis. Dacă ziua de ieri a fost una a ceremoniilor protocolare, a depunerii jurământului de credință, a urărilor reciproce și a festivităților de predare-primire a mandatului de președinte la Palatul Cotroceni, cea de astăzi reprezintă, cu siguranță, ziua în care președintele Klaus Iohannis va putea trece de la teorie la practică.

Și iată că acest moment se suprapune cu cel în care poporul român comemorează un sfert de veac de la câștigarea cu sânge a drepturilor democratice. În primul său discurs în calitate de președinte, susținut ieri în Parlamentul României, Klaus Iohannis ne-a asigurat că vrea să dea un nou sens valorilor democratice pentru propășirea poporului român, făcând mai multe apeluri la clasa politică pentru reformare și responsabilizare.

În mod cert, votul din 16 noiembrie a.c. este purtătorul acestor mari speranțe, indiferent dacă președintele s-ar fi numit Ponta sau Iohannis, pe umerii oricăruia dintre ei urmând să rămână această povară publică. Întrucâtva, destinul a hotărât să o ducă împreună, Klaus Iohannis ca președinte și Victor Ponta ca premier cu o majoritate parlamentară verificată de curând la învestirea noului guvern Ponta IV.

Apelurile președintelui Klaus Iohannis n-au fost adresate doar politicienilor, ci și principalelor instituții ale statului. Domnia sa a spus în mod explicit „Bobiță”! și răspicat că dorește reconstrucția instituțiilor politice și a marilor sisteme publice. Nu ne-a spus cum va duce la îndeplinire aceste două mari deziderate și n-am înțeles nici cum va reuși să termine cu corupția, atâta timp cât marea corupție este personificată prin unii dintre cei mai mari susținători ai partidului care l-a propulsat în funcția de președinte. Am notat cu interes preocuparea dlui Iohannis pentru învățământ și sănătate, investiții și apărare, dar și faptul că în tot discursul său nu a rostit nici din greșeală cuvântul „cultură”, deși aura domniei sale de politician important și-a făcut-o în calitate de primar al Sibiului, devenit capitală culturală europeană.

Este de înțeles că într-un discurs de nici 30 de minute multe lucruri interesante pot rămâne nerostite. Important este ca ele să nu rămână și în afara preocupărilor prezidențiale. Știm că fișa postului de președinte este limitată la prerogative foarte bine definite, de apărare, politică externă și mediere între forțele politice pentru rezolvarea unor obiective de interes național. Dar mai știm că prin funcția de președinte al CSAT, care îi revine de drept, dl Klaus Iohannis are pârghii importante și pentru succesul luptei împotriva corupției, care a devenit în România o adevărată vulnerabilitate pentru siguranța națională.

Timp de 25 de ani, unii dintre politicienii aflați în cele mai înalte funcții, în frunte cu fostul președinte al României, Traian Băsescu, ne-au umplut capul că nu sunt bani pentru sănătate, educație, cultură, infrastructură, pensii și salarii etc., în timp ce hoția de sub ei a căpătat proporții îngrijorătoare și a confiscat, după cum știm deja, importante instituții de luptă împotriva grupurilor de crimă organizată. În fond, ăsta este principalul reproș al românilor la adresa clasei politice: că s-a bucurat de drepturile votului democratic în cei 25 de ani de la Revoluție fără să onoreze și obligațiile care decurg din mandatele publice primite prin vot.

Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis ne-a cerut, încă din prima zi, să avem încredere, calm și răbdare. Nu ne-a spus și cât timp! P.S. Ce știm sigur e că imediat după ceremonii, noul „președinte al tuturor românilor” a dat o recepție la Palatul Cotroceni la care, dintre politicieni, au fost invitați numai PNL-iști și PDL-iști. Adică, vorba lui Arghezi, una spune și alta fumează! Așa că… răbdare și tutun!

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale