Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.02.2015 00:21

Instituirea nelegal a celebrei taxe de habitat, poreclit i „taxa Florin Popescu”, i-a mbogit pe apropiaii Elenei Udrea


A A

Gunoaiele din Dmbovia, nemturate de DNA

Gunoaiele din Dmbovia, nemturate de DNA
Presa central, cu fraul prin culisele politice ale mega-afacerii CJ Dmbovia - Elena Udrea - SUPERCOM

❚ De la raportul antedatat privind aprobarea metodologiei pentru instituirea taxei, pân la organizarea licitaiei pentru operatorul de gunoi, ilegalitile s-au adunat cu toptanul ❚ Preedintele CJD de la acea vreme, Florin Popescu, a promovat proiectul-pilot care a devenit o afacere de milioane de euro bani publici, „predat la cheie” apropiailor Elenei Udrea

PETRE DRGUOIU


Actele de corupie i de conflict de interese, nelegalitile comise de fostul preedinte al Consiliului Judeean Dâmbovia, Florin Popescu, în mandatul 2008-2012, cuprinse i în sfera de investigaie a Direciei Naionale Anticorupie i a Ageniei Naionale de Integritate în dou dosare penale, l-au dus în faa Înaltei Curi de Casaie i Justiie. paga electoral cu 70 tone pui pentru alegerile locale din 2012 i conflictul de interese penal pe urma unor contracte de sute de mii de euro încheiate de Florin Popescu – în calitate de preedinte al CJD – cu firma PROCOR, controlat de familia sa, pot fi completate cu un nou dosar. Este vorba despre abuzul în serviciu în dauna avutului public privind taxa de habitat pentru salubrizare în localitile judeului din anul 2010, subiect asupra cruia revenim cu date noi.

În judeul Dâmbovia era în derulare un proiect în domeniul salubrizrii, finanat din fonduri ISPA, pentru ecologizarea localitilor i depozitarea deeurilor în locuri special amenajate. Proiectul, experiment la nivel naional, se numea „Reabilitarea colectrii, transportului, depozitrii i prelucrrii deeurilor solide în judeul Dâmbovia”. Pentru buna gestionare a proiectului a fost înfiinat Asociaia de Dezvoltare Intercomunitar din care fceau parte toi primarii din localitile judeului. Asociaia trebuia s implementeze proiectul salubrizrii în condiii de legalitate, dac nu ar fi intervenit, în stilu-i cunoscut, fostul preedinte al CJD.

În Raportul CJD din 25 ianuarie scrie ce S-A VOTAT... pe 26 ianuarie în ADI Salubritate

Astfel, în luna ianuarie 2010, Direcia de Urbanism Amenajarea Teritoriului i Lucrri Publice a CJD a înaintat sub semntura directorilor executivi, ec. Carmen Igescu i arh. Dan Niescu, Raportul nr. 670 din 25.01.2010, în care se preciza:

„Prin Hotrârea nr. 1 din 26.01.2010, Asociaia de Dezvoltare Intercomunitar «Reabilitarea colectrii, transportului, depozitrii, prelucrrii deeurilor solide în judeul Dâmbovia» s-a aprobat înfiinarea i organizarea Serviciului de Salubrizare Dâmbovia, ca serviciu comunitar de utilitate public, având ca obiectiv activitile de salubrizare, în conformitate cu Legea nr. 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localitilor, modificat i completat. Tot la aceeai dat, dar prin Hotrârea nr. 3 din 26.01.2010 a aceleiai asociaii, a fost împuternicit CJD s organizeze, reglementeze, exploateze, monitorizeze i gestioneze activitatea Serviciului de Salubrizare Dâmbovia, pe structura Serviciului Public Judeean de Alimentare cu Ap i Canalizare Dâmbovia. (...) În acest sens, propunem spre aprobare Metodologia de instituire i colectare a taxei de habitat la nivel judeean cu destinaie special de salubrizare prevzut în Anexa la proiectul de hotrâre”. Întrebarea este, de unde tiau cei doi directori executivi menionai, în momentul înaintrii raportului (25 ianuarie 2010), ce se va discuta a doua zi, respectiv 26 ianuarie 2010, în cadrul Asociaiei i ce hotrâri vor lua membrii acesteia?! Dar preedintele CJD, Florin Popescu, cel care a aprobat raportul, se pare c tia.

Taxa, aprobat nu pe gospodrie, ci... pe cetean

Proiectul de hotrâre în acest sens a fost supus spre aprobare consilierilor CJD în plenul edinei din 28 ianuarie 2010. Metodologia, care se pretindea a fi în interesul cetenilor judeului i al administraiilor locale, nu prevedea decât obligaii, cele mai multe în dezavantajul lor. Taxa, estimat atunci la 50.000 lei vechi pe locuitor, era stabilit cu precizarea: „Taxa se datoreaz de ctre toate persoanele fizice care domiciliaz sau locuiesc în judeul Dâmbovia, precum i de ctre persoanele fizice din alte judee sau din alte state care dein proprieti sub forma unor locuine pe teritoriul judeului Dâmbovia, utilizatori ai serviciului de salubrizare. Taxa se datoreaz de ctre persoanele fizice pentru transportul, colectarea i depozitarea deeurilor generate pe raza judeului. Cuantumul taxei de habitat cu destinaie special de salubrizare va fi stabilit dup finalizarea procedurii de atribuire a operatorului i va fi aprobat prin hotrârea Asociaiei de Dezvoltare Intercomunitar”.

Aadar, taxa devenea obligatorie pentru fiecare locuitor, nu pentru fiecare gospodrie din jude. Florin Popescu a acceptat fr comentarii s scoat bani de la fiecare cetean al judeului, indiferent de situaia acestora, neluând în calcul c existau i foarte multe familii srace, unele cu 8-10 membri i chiar mai muli. Prinii erau obligai s plteasc taxa inclusiv pentru un nou nscut, poate chiar din alocaia copilului, aceasta fiind de multe ori singura surs de venit. Pentru pensionari, majoritatea cu venituri foarte mici, taxa a devenit o nou povar.

Primriile, încrcate cu povara taxei de habitat i transformate în „recuperatori”

Dar „naul” Florin Popescu, aa cum era poreclit, a gsit soluia „ingenioas” ca primriile s crediteze serviciul din fonduri proprii, iar ulterior s recupereze sumele de la ceteni. În cazul unor comune dâmboviene cu numeroi ceteni rromi, care nu puteau plti fiind bine cunoscut faptul c pentru acetia, singura surs de întreinere o reprezentau ajutoarele sociale, precum Coneti – Blteni, Cojasca, Moroeni – Glod, CJ Dâmbovia a prevzut în celebra Metodologie c: „Pe perioada desf- urrii activitii, CJD poate finana activitatea Serviciului Judeean de Ap, Canalizare i Salubritate Dâmbovia”. Scopul evident al unor astfel de obligaii financiare viza plata operatorului unic pentru transportul, colectarea i depozitarea deeurilor, fr ca acesta s-i asume practic niciun risc.

Curtea de Conturi: licitaia din 2010, organizat nelegal

În edina CJD din 28 ianuarie 2010, la pct. 8 al ordinii de zi, Florin Popescu anuna sec: „Vreau s v aduc la cunotin tuturor c a avut loc selecia operatorului unic de colectare a gunoiului din judeul Dâmbovia, câtigtoare este declarat firma SUPERCOM”. Cum s-a desfurat selecia, pe baza cror criterii i în ce condiii a fost declarat câtigtoare firma SUPERCOM, n-a mai catadicsit s precizeze fostul preedinte al CJD. Dar, dup cum aveam s constatm, n-a fost acesta nici primul i nici ultimul abuz din mandatul lui Florin Popescu.

Jurnalistul Tiberiu Lovin consemna în „Jurnalul Naional”, în articolul „Afacerea gunoiul. Caracatia salubrizrii”, publicat în 2005: „Bani grei. Milioane de euro lunar. (...) În spatele tomberoanelor sau gropilor de gunoi stau oameni politici i investitori suspeci. Unul dintre acetia st aproape de preedintele Bsescu i-l consiliaz (n.n. – acionarul principal la SUPERCOM, Ilie Ionel Ciuclea), iar firma pus pe picioare de el scoate miliarde din salubrizare. (...) Societatea SUPERCOM SA a fost pus pe picioare de Alexandru Bittner, Dorin Coco, Elena Udrea i Ilie Ciuclea”. Un control al Curii de Conturi a artat în 2013 c licitaia a fost organizat fr respectarea legii. Astfel, potrivit Agerpres, pre- edintele CJD, Adrian uuianu, a declarat c au fost gsite nereguli în organizarea licitaiei de colectare a deeurilor: „Câteva concluzii care trebuie s ne îngrijoreze: se consider de ctre Curtea de Conturi c nu au fost respectate criteriile înscrise în caietul de sarcini cu ocazia licitaiei desfurate în 2010”. Mirarea noastr este c DNA-ul nu s-a sesizat pe aceast afacere care în anumite privine, aa cum spun muli ceteni, este suspect.Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Trimis de Irina la 16.03.2015 12:00

Taxa de habitat de la fiecare gospodarie. Si aceasta taxa este inclusa in factura de energie electrica. Un mare abuz.
Taxa de salubrizare platita pe an la Primaria Pucioasa.
Platim multe, multe taxe.


Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Sistemul de supraveghere din Trgovite va fi gata pn la debutul anului colar
BEZNA TRANSPARENEI N ZECI DE PRIMRII
Prefectul ctre toți primarii: "Respectați legile ntocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE N CONSILII LOCALE DIN DMBOVIȚA (II)
EDINE ILEGALE N CONSILII LOCALE DIN DMBOVIA (I)
Cele patru staii pentru vehiculele electrice, funcionale
Criza COVID-19 a lsat elevii fr "Laptele i cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistena social, sub strict monitorizarePolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

O grev care anun marea furtun romneasc

GEORGE COAND


Greva cadrelor didactice, cu toate controversele pe care le-a stârnit, a artat guvernrii c coala este acel factor fundamental fr de care o naiune nu poate funciona, nu este viabil. Iar domnului preedinte al republicii, Klaus Werner Iohannis – s reamintim c, la baz, este profesor – i-a btut obrazul punându-i în fa un adevr dur: România educat –... [citete tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale