Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.03.2015 00:19

Editorial


A A

Fiecare cu guvernul lui

Fiecare cu guvernul lui

ALINA MAVRODIN VASILIU

 


 

Auzim tot mai des, ba de la unul, ba de la altul, ori că vrea să-i vină guvernul la putere, ori că n-ar vrea să-i cadă. După caz! Actualul premier zice „Guvernul meu trebuie să rămână”. Actualul președinte al țării zice „Guvernul meu trebuie să vină”.

Va să zică, primii doi oameni ai țărișoarei noastre, cea unită-n cuget și-n simțiri unele mai democrate decât altele, are fiecare câte un guvern: guvernul lui! Și guvernul nostru care este? Știu sigur că întrebarea asta îi bântuie pe mulți români. Victor Viorel Ponta s-a prins de poantă sau i-o fi șoptit-o careva, așa că a transmis poporului social-democrat de la tribuna Consiliului Național, cu Rovana Plumb de-a dreapta, abia unsă președinte de stânga, că guvernul lui e de fapt „Guvern Social-Liberal”. Așa carevasăzică! Asta ar trebui să împace, ca-n celebra poveste, și capra și varza. Fără să nominalizeze cine-i capră și cine-i varză, actualul premier i-a dat actualului președinte o invitație străvezie la coabitare, de genul „Guvernul meu e ca și-al tău. De ce vrei alt guvern când poți să-l ai pe-al meu?”.

Și asta numaidecât! Primul semn concret ar fi nominalizarea noului ministru al Finanțelor după demisia, mai degrabă demiterea, lui Darius Vâlcov la somația publică a lui Klaus Iohannis. O decapitare rapidă, a unuia dintre ministerele cele mai vânate de PNL (PDL) ne-ar putea arăta chiar astăzi, prin nominalizarea negociată la Cotroceni a noului ministru de finanțe (posibil „tehnocrat”!), dacă nu cumva vom asista în viitorul foarte apropiat la o pace caldă sau la un război rece între palate. Ultimul și cu artilerie penală! În caz de război, câteva schimbări mortale, peste noapte, cu dric social-democrat la poarta unor ministere și cai mascați penal la ușile unor miniștri, ar grăbi agonia actualului guvern și extazul instalării rapide a celuilalt.

În caz de pace, am putea rămâne cu același „guvern social-liberal”, al cărui premier de stânga este mai spre dreapta, așa cum s-a și declarat Victor Ponta, dar tutelat de la Cotroceni de un președinte dedicat dreptei liberale, care vrea un singur lucru, și-acela bine făcut: „Guvernul meu la Palatul Victoria”. Eu cred că președintele Iohannis ar putea obține chiar mai mult în această perioadă în care premierul Ponta se manifestă cu multă disponibilitate personală și concesie doctrinară pentru o colaborare pașnică între palate. Ca să fie bine și să nu fie rău, vorba aceea! Doar că, de-atâta efuziuni transpartinice există și mari riscuri pentru fragila noastră democrație pe care mulți o invocă, dar puțini o respectă.

Cum ar fi, de exemplu, riscul realizării unei ultra-mega majorități parlamentare PSD-UNPR-PC-PLR+PNL cu vechiul PDL, la care minoritățile vor veni și neinvitate! Ar rămâne în opoziție doar PMP-ul lui Udrea-Băsescu, care nu e partid trecut prin alegeri parlamentare, ci o oaste de strânsură cu dezertori de prin PDL și PPDD. Și uite așa, în numele interesului național, dar cu uriaș compromis politic, România cea aflată pe mâinile social-democraților la Palatul Victoria și a liberalilor la Palatul Cotroceni, se poate trezi la putere cu PARTIDUL UNIC. Eu zic că dacă nu până la Paști, până la Înălțare are toate șansele să se întâmple. Și-apoi n-avem decât să cântăm în cor pe stadioane „mulțumim din inimă partidului”, cu al său nou guvern de interes național social-democrat-liberal-conservator-progresist-liberschimbist și cu a sa majoritate de 95% în Parlamentul României. Ar putea leșina Băsescu de invidie pe scările Parchetului General!

Ar mai fi de stabilit un mic amănunt: cine va fi mult stimatul și iubitul conducător, căruia propagandiștii, de profesie slugi hrănite din bani negri, să-i ridice osanale în numele democrației și al statului de drept unei așa „construcții politice de salvare națională”? Cântece se vor auzi și din pușcării, unde ajung pe bandă rulantă miniștri cât să facă vreo două guverne. După cum e mersul penal făcut, de n-or bate palma la negocieri stânga cu dreapta, o să rămână fiecare cu... guvernul lui. Unul în așteptare... pentru DNA și celălalt în așteptare să-i ia locul. Deocamdată, la Palatul Victoria! C-așa-i orice lucru bine făcut de când cu democrația originală din România!

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale