Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.10.2016 00:25

Ieri, debut grandios al celui mai important eveniment cultural al Târgoviștei, la ediția a 49-a


A A

Festivalul "Crizantema de Aur" se desfășoară sub patronajul CNR UNESCO

Festivalul

Fior de dor pe acorduri de romanță

Târgoviște. Aseară, pe scena Teatrului „Tony Bulandra”, într-un inspirat și romantic ambient scenografic (autor - reputatul regizor și director al instituției culturale gazdă, Mihai Constantin Ranin, care asigură și regia evenimentului), a debutat, în atmosfera diafană, romantică, creată de orchestra „Dor românesc”, dirijată de maestrul Ștefan Cigu, a 49-a ediție a atât de cunoscutului și îndrăgitului Festival național de romanțe „Crizantema de Aur”. Și să spunem, din capul locului, că ediția 2016 este organizată de Primăria Târgoviște, Consiliul Local Municipal Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în co-producție cu TVR și în parteneriat cu Radio România sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. De altminteri, la această ediție am remarcat și prezența doamnei Marietta Bantchev (președinte UNESCO Community Association Paris), care a apreciat la modul superlativ festivalul muzical târgoviștean, cât și dăruirea pentru reușita sa a Centrului Cultural UNESCO „Cetatea Romanței”. În același spirit a vorbit și doamna Iris Constantin, expertă UNESCO pentru România.

„Patronăm cu mult entuziasm această ediție a Festivalului național al romanței «Crizantema de Aur»”

Iris Constantin, expertă a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

„Mă bucur foarte mult să mă aflu în această seară aici, într-o ambianță atât de plăcută, alături de atât de mulți oameni receptivi la actul de cultură și alături de artiști valoroși. Comisia Națională a României pentru UNESCO oferă patronaj evenimentelor care se aliniază cu obiectivele UNESCO, precum și acelora care decurg din programele și rezoluțiile organizației. Susținem valorificarea tradițiilor naționale și promovarea identității culturale naționale, iar Festivalul Național al Romanței «Crizantema de Aur» este un exemplu de continuitate a manifestării folclorului muzical prin repertoriu liric al romanței. Așadar, patronăm cu mult entuziasm această ediție, a 49-a, a Festivalului național al romanței «Crizantema de Aur». Sunt convinsă că vom avea parte de trei seri absolut minunate și le urez mult succes tuturor participanților.” În deschidere au ținut să rostească semnificative alocuțiuni Adrian Țuțuianu (președintele Consiliului Județean Dâmbovița) și Daniel Cristian Stan (primarul municipiului Târgoviște).

„Încercăm să ducem «Crizantema de Aur» în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO”

Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița

„Sunt onorat să mă adresez dumneavoastră la cea de-a 49-a ediție a unui festival care se află, probabil, într-un clasament în primele două ca longevitate în România și sunt fericit că împreună cu Primăria Târgoviște, colaboratorii noștri, TVR, Radio Difuziunea Română, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor vom reuși și anul acesta să vă bucurăm sufletele. Aș vrea să vă spun că un lucru extraordinar care se întâmplă la această ediție este Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și intenția noastră este ca la cea de-a 50-a ediție să încercăm să ducem «Crizantema de Aur» în patrimoniul cultural imaterial al umanității. Pregătim această documentație. Am avut astăzi o vizită a președintelui UNESCO Community Association Paris, care este punctul de început al demersului pe care îl facem.”

„Avem în acest an o ediție cu totul deosebită, care va face din Târgoviște capitala romanței”

Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște

„Este un privilegiu și o onoare pentru mine să pot spune câteva cuvinte de pe scena Festivalului Național de Romanțe «Crizantema de Aur». Festivalul «Crizantema de Aur» a ajuns, iată, la cea de-a 49-a ediție și, pentru prima dată, la aproape jumătate de secol de existență, se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Este un lucru extraordinar, o recunoaștere a valorii acestui festival și este un motiv de mândrie extraordinară pentru noi, târgoviștenii. Avem în acest an o ediție cu totul deosebită, o ediție care pe parcursul a trei zile va face din municipiul Târgoviște capitala muzicii românești de calitate, capitala romanței. Există un parteneriat cu o televiziune națională, iar din acest punct de vedere este un lucru bun, vor fi transmisiuni în direct, este o premieră cel puțin în ultimii 10 ani la «Crizantema de Aur». Din păcate, sala Teatrului Municipal este neîncăpătoare pentru un festival de talia «Crizantemei de Aur». Salut prezența la această ediție a festivalului a compozitorului basarabean Eugen Doga, unul dintre cei mai mari compozitori în viață și cred că se conferă o ținută înaltă acestei ediții a «Crizantemei de Aur». Anul viitor avem semicentenarul și va trebui să avem o ediție de excepție și sunt convins că vom reuși acest lucru. Va fi o ediție reușită, probabil cea mai reușită ediție de până acum. «Crizantema de Aur» reprezintă o carte de vizită pentru municipiul Târgoviște și noi vom continua să sprijinim acest festival. Urez succes concurenților.”

La masa juriului concursului de interpretare au luat loc: Voicu Enăchescu – președinte, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Matilda Pascal-Cojocărița, Florin Georgescu, Florentina Satmari, Traian Jurchela, Alina Mavrodin și Ionuț Fulea. Iar la masa juriului concursului de creație sunt invitați să delibereze compozitorii Eugen Doga, Marius Țeicu, Dumitru Lupu, Viorel Gavrilă și Mircea Drăgan. Și după ce a fost uitat la câteva ediții, a reapărut, așa cum se întâmplă la orice festival care se respectă, juriul presei, din care fac parte: Nina Bolboceanu (Compania Publică Teleradio Moldova I Chișinău), Adriana Mihai (Societatea Română de Radiodifuziune), Ileana Vieru (Radio Antena Satelor), Bogdan Pavlică (Radio România Actualități), Bogdan Dragomir (Radio România Regional), Horia C. Deliu (Ecran Magazin Brașov), George Coandă (Jurnal de Dâmbovița). Prezentatorii ediției, actori binecunoscuți, impunând prin eleganță și vorbe de spirit, au fost Miruna Ionescu și Silviu Biriș, Alexdandra Velniciuc și Octavian Ursulescu. În concursul de interpretare au evoluat, în acompaniamentul orchestrei „Dor românesc”: Magdalena Suciu, Tudor Bărbos, Aurel Niamțu, George Cojocărescu, Mirela Mihaela Popa, Teodora Manolache și Zorina Bălan. Apoi, au emoționat în mod deosebit publicul creațiile compozitorilor: Svetlana Badrajan – interpret Cristina Neacșu, Mugurel Scutăreanu – interpret Alexandru Mânzat, Viorel Covaci – interpret Liliana Cornilă, Titel Popovici – interpret Nina Cuciuc și Ionel Bratu-Voicescu – interpret Ioana Sandu. Apoi au reținut atenția două admirabile medalioane componistice: Medalion Dan Mizrahy – interpreți Geanina Munteanu și Cristian Lorand; Medalion Aurel Giroveanu – interpreți Corina Dragomir și Vasile Topârceanu, în acompaniamentul orchestrei „Romanța”, dirijor Lucian Vlădescu. În pauze, câteva momente au reținut atenția numeroșilor spectatori din prima seară a acestei ediții: Recomandarea culegerii „100 de romanțe lansate la Crizantema de Aur”, prima de acest fel din cele 49 de ediții, recomandare făcută de directorul artistic al festivalului, binecunoscuta interpretă de muzică ușoară - Alina Mavrodin Vasiliu și de cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu.

„Vom lupta ca Festivalul Național «Crizantema de Aur» să ajungă la ediția a 50-a un adevărat fenomen cultural național de patrimoniu”

Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al festivalului

„La Festivalul național de romanțe, după 49 de ani, au fost lansate, la concursurile de creație, tot mai puține în ultimii ani, dar toate romanțe excepționale, adevărate bijuterii ale genului. Ne-a fost extrem de greu, dar suntem foarte fericiți că am recuperat, din cele 500 de romanțe care s-au lansat la «Crizantema de Aur», peste 200, iar 100 sunt selecționate în această culegere, pentru a intra în circuitul public al concurenților și al interpreților. Anul acesta, la secțiunea interpretare, chiar ați auzit una dintre cele două romanțe, dintre cele selecționate în această culegere. Vreau să mulțumesc din tot sufletul echipei cu care am colaborat, maestrului Ștefan Cigu, Horațiu Cigu, echipei de la «Dor românesc», care au realizat culegerea acestor romanțe, iar editarea culegerii de romanțe este realizată de Centrul Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanței», înființat la Târgoviște, pentru că aici, în Cetatea Romanței, vom lupta ca Festivalul Național «Crizantema de Aur» să ajungă la ediția a 50-a un adevărat fenomen cultural național de patrimoniu. Octavian Ursulescu m-a ajutat să recuperăm de la familiile compozitorilor, care, din păcate, nu mai sunt printre noi, o serie de partituri. Trebuie să ne respectăm muzica românească, poezia românească, artiștii români, să ne respectăm Festivalul național de romanță «Crizantema de Aur» de la Târgoviște, care este o bijuterie a muzicii românești. Vreau să aduc mulțumirile mele, din tot sufletul, tuturor celor care ne-au ajutat și susținut pentru realizarea acestui proiect. Mulțumim organizatorilor, care au făcut lucruri senzaționale ca să avem această ediție excepțională.”

CD-ul „Romantica femeie” al Ilenei Șipoteanu și volumul „Albumul meu cu melodii” al compozitorului Dumitru Lupu, lansări de succes

Ileana Șipoteanu, artist liric

„Sunt pentru prima oară aici. Ador romanța, ador astfel de festivaluri și mă bucur că am fost invitată aici. Le mulțumesc organizatorilor că am avut această posibilitate de a spune câteva cuvinte despre mine și despre CD-ul meu, cel de-al șaselea album «Romantică femeie». Compozitorul Vasile Lupu este cel care mi-a făcut această surpriză anul trecut, de ziua mea, și vreau să le mulțumesc pe această cale și tuturor colaboratorilor mei. Bănuiesc că dacă la a 49-a ediție este atât de frumos, la anul, la a 50-a, va fi fabulos. La mulți ani!” În recitalurile extraordinare au evoluat, stârnind ropote de aplauze minute în șir, Rodica Pop-Seling – câștigătoarea Trofeului „Crizantema de Aur” 2015 (micro-recital) și reputații artiști lirici Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Sorin Lupu și Daniel Pop, care au interpretat romanțe, șansonete, canțonete și fadouri, în acompaniamentul superb al orchestrei „Arkadia”, dirijor Marius Hristescu.

Pagini realizate de Violeta Stanciu, Ana Maria Popescu, George Coandă, Virgil Voinescu, foto Corvin Dumitrică



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale