Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.10.2023 00:20

De ieri, Târgoviștea, sub blazonul unui eveniment național de excepție


A A

Festivalul "Crizantema de aur", expresie a dorului în Cetatea Romanței

Festivalul

*Tema „Romanța este dor”, inspirat aleasă pentru ediția a 56-a a festivalului, și-a propus să aducă în prim-plan sublimul muzical și poetic al Romanței purtătoare de dor și pasiune pentru cultura și istoria României

*Emoția evenimentului a depășit scena târgovișteană, grație transmisiunii integrale în direct asigurate de TVR 2 și TVR Craiova

 

VICTOR MUNTEAN


 

În atmosfera plină de farmec a serilor blânde de toamnă, Festivalul Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” a transformat din nou Târgoviștea, pentru a 56-a oară, într-un sanctuar al artei și emoțiilor. Desfășurată, pentru a 8-a oară consecutiv, sub onorantul patronaj al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Festivalul „Crizantema de aur”, cel mai longeviv eveniment muzical din România, și-a reînnoit astfel angajamentul profund pentru promovarea Romanței printr-o ediție ce se anunță a fi cu totul remarcabilă, încă din prima seară.

Tema „Romanța este dor”, inspirat aleasă pentru ediția a 56-a a festivalului, și-a propus să aducă în prim-plan sublimul muzical și poetic al Romanței purtătoare de dor și pasiune pentru cultura și istoria României, misiune subliniată și prin eforturile organizatorilor de a înscrie Romanța în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Pregătirile au fost intense și meticuloase, cu implicarea organizatorilor: Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova. Direcția artistică a festivalului a fost încredințată Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște, asigurându-se că fiecare notă și fiecare vers interpretate pe scenă reprezintă o pledoarie pentru valorile autentice ale muzicii românești. Emoția evenimentului a depășit scena târgovișteană, grație transmisiunii integrale în direct asigurate de TVR 2 și TVR Craiova, festivalul oferind, așadar, prin echipa Televiziunii Române, sub coordonarea producătorului TVR Luiza Caravasile, o experiență de neuitat atât celor care au avut privilegiul de a fi prezenți în sală, cât și celor care au urmărit evenimentul de acasă. Evenimentul se bucură și de parteneriatul media onorant cu Radio România, Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR, UZPR și Radio Prodiaspora. Festivalul se desfășoară și în acest an la Cinematograful „Independența”, în inima Târgoviștei, într-o atmosferă plină de sensibilitatea poeziei îmbrăcate în mantia armoniilor de romanță, prin scenografia inspirată a regizorului Horațiu Mihaiu și cu implicarea inimoasei echipe a Teatrului „Tony Bulandra”. Pe scenă se află, pentru toate cele trei seri ale festivalului, și opera de artă gastronomică a poetei Gabriela Raucă: o spectaculoasă crizantemă din turtă dulce poleită cu aur de 24 de karate, trimisă special de la Viena.

Prima seară a debutat cu emoție și reverie prin prezentările pline de farmec ale actorilor Miruna Ionescu și Silviu Biriș. Festivalul a fost deschis prin mesaje de mare rezonanță, exprimând susținerea și dragostea pentru Romanța românească, din partea Academiei Române și a președintelui acad. Ioan-Aurel Pop, a Ministerului Culturii prin ministrul Raluca Turcan, precum și a primarului municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan. A urmat debutul Concursului de Interpretare, cu 7 din cei 15 finaliști selecționați în urma preselecțiilor regionale desfășurate în toate zonele istorice din România, precum și în Republica Moldova și online în Diaspora.

Tinerii concurenți s-au străduit să impresioneze juriul format din interpreți de romanță și personalități ale vieții muzicale, promotori pasionați ai spiritul autentic al genului: Daniela Vlădescu – Președintele juriului, artist liric, interpretă de romanțe, managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța; Elise Stan – prof.dr. etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR; Alexandru Pugna – interpret de folclor și romanțe, realizator de emisiuni la TVR 3; Silvia Goncear – interpretă de romanțe, director al ansamblului „Folclor” al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău – artist al poporului; Paul Surugiu – interpret de muzică ușoară și romanțe, moderatorul emisiunii „Drag de România mea” - TVR 2; Ileana Vieru – interpretă de romanțe, realizator de emisiuni la Radio România Antena Satelor; Claudia Codreanu – conf.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică București – Secția canto – coordonator de proiecte educaționale pentru tineri interpreți; Petre Neamțu – dirijorul orchestrei „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău, artist al poporului; Violeta Ianculescu – realizator de emisiuni și evenimente muzicale la Radio România; Alina Mavrodin Vasiliu – interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”.

Au urmat microrecitalurile „Seniori ai Romanței”, în cadrul cărora vocile inconfundabile ale Domnicăi Sorescu Voicu și Domnicăi Dologa au fost ca un balsam pentru suflet. Acompaniamentul plin de sensibilitate și trăire al Orchestrei „Dor Românesc” a fost desăvârșit, iar dirijorul Ștefan Cigu a fost precum un ghid sublim al acestui voiaj sonor.

În pauză, foaierul a fost animat de evenimente cu totul speciale. Lansarea CD-ului „Poezia Bucovinei” de către talentata Carolina Jitaru (Ucraina), beneficiind de o finanțare din partea Guvernului României, i-a transpus pe cei prezenți într-o călătorie în culorile și sunetele acestei regiuni istorice.

Un eveniment remarcabil a fost și inedita expoziție realizată cu sprijinul Bibliotecii Naționale a României, prin directorul prof.univ.dr. Adrian Cioroianu și semnată de maestrul Mihai Pânzaru - PIM: „Din lirica lui Ciprian Porumbescu”, introducându-i cu naturalețe pe participanți în cea de-a doua parte a serii de festival. Medalionul omagial „Ciprian Porumbescu” a fost onorat pe scenă de interpretările pline de virtuozitate ale Geaninei Meragiu (vioară) și Claudiei Codreanu, iar Medalionul omagial „Sabin Păutza”, cu participarea deosebită a însuși marelui compozitor de rezonanță planetară, a fost marcat prin microrecitalurile diafane susținute de Ana Maria Donose și Elina Dincă Velica.

Momentul culminant al serii a fost, fără îndoială, Concertul „Tinerețea Romanței”, în care laureați din România și Diaspora au cucerit publicul prin cântec și poezie interpretate cu pasiune și sensibilitate: Zorina Bălan, Camelia Florescu, Diana Văluță (Republica Moldova), Carolina Jitaru (Ucraina), Nicoleta Vasile, Cristina Beldean Moșuțan, Georgeta Plută, Ciprian Cucu, Elena Dragomir, Andrei Cocîrlea, Petruț Dorobanțu, Mădălin Băldău. Sub bagheta fermecată a dirijorului Lucian Vlădescu, Orchestra „Romanța” a dansat cu sunetele, transformând notele într-o poveste muzicală fermecătoare, iar minunații prezentatori Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu ne-au condus cu gingășie prin acest univers al sensibilității.

Urmează ca astăzi, în cea de-a doua seară a festivalului, să urmărim continuarea Concursului de Interpretare, precum și Concursul de Creație, cu 10 compozitori prezentând romanțe în primă audiție, sub atenta supraveghere a juriului format din personalități desemnate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Uniunea Muzicienilor din Moldova: Sabin Păutza – Președintele Juriului, compozitor, membru UCMR, dirijor, prof.univ., doctor în Muzică; compozitorii și membri ai UCMR Nicolae Caragia, Adrian Romcescu, Viorel Gavrilă, precum și Gabriel Basarabescu - compozitor, membru UCMR și realizator de emisiuni Radio România; Narcis Avădănei – poet, jurnalist, editorialist, PR freelancer, realizator al emisiunii „Drag de România mea” – TVR 2; Svetlana Bivol – muzicolog, președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, manager al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău; Diana Văluță – Maestru în Artă, interpretă de romanțe, orchestrator, membră a Uniunii Muzicienilor din Chișinău, doctorat în Romanță; Marius Hristescu, compozitor, dirijor și orchestrator, participant la realizarea programului național de concerte „Romanța ne unește”. Iar mâine se va desfășura mult așteptata Gală a Laureaților, perla de pe coroana fiecărei ediții a Festivalului „Crizantema de aur”, împodobită cu recitaluri și concerte memorabile!

Merită să amintim și sponsorii acestei ediții: *CEC Bank București *Fundația Henry Mălineanu *New Concept Travel *Expert Recycling *SC Cuiul SRL *Rotary Club Târgoviște *Camera Notarilor Publici Ploiești *Camina Medical Experts București *Restaurant - Gala Hotel Tolea Târgoviște *Hotel Dâmbovița *Hotel Turist Pucioasa *Mens Sana Târgoviște *Teo Flowers *Alizze - Magazin Rochii De Seară Centrul Vechi Târgoviște.

Festivalul promite a fi nu doar o serie de concerte, ci o adevărată poveste narată în sunete, un dialog emoționant între artiști și public, o celebrare a spiritului românesc și a bogăției noastre culturale. Cu fiecare notă cântată și fiecare ropot de aplauze însuflețite, „Crizantema” târgovișteană aduce un tribut sufletesc Romanței, patrimoniului său muzical și spiritului identitar românesc, confirmând încă o dată că muzica este limbajul universal al inimii umane și că dorul Romanței ne unește.

Festivalul „Crizantema de Aur” transmite și în anul 2023 un mesaj clar: romanța trăiește și va continua să trăiască în inimile și sufletele noastre, purtând cu ea aroma dulce a nostalgiei și a dragostei pentru cultura poporului român. Cu inima plină de bucurie și recunoștință pentru această experiență muzicală de excepție, ne pregătim cu nerăbdare pentru celelalte zile ale acestui festival, conștienți că fiecare notă cântată va fi o declarație de iubire pentru România și pentru frumusețea Romanței, care va rămâne mereu un simbol viu al patrimoniului nostru cultural.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Noapte Muzeelor 2024 în Dâmbovița
Pieri-vor românii? (II)
Investiții în infrastructura rutieră din Târgoviște
Cuplurile de „argint” și de „aur”, omagiate de Ziua Familiei
Liceul „Voievodul Mircea” din Târgoviște, la 100 de ani de existență
„Nu sunt focare active de pestă porcină africană în județ”
Protest spontan la APM Dambovita
„Elaborare PUZ - Lotizare teren pentru construirie locuințe”
Pieri-vor românii? (I)
La Cornățelu, Băleni și Dobra, investițiile prin PJDL sunt în grafic


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Pieri-vor românii? (II)

Pentru încurajarea familiei, conducerea țării n-a avut/nu are nici un fel de program sustenabil. Și mai sunt idioții utili care dă-i și dă-i cu inutilitatea familiei tradiționale și pe care-i găsim, manifestându-se agresiv, și în Casa Poporului. Cică există, emis de guvern, „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” și care, în 2023, s-ar fi... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale