Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.12.2014 00:14

Medicii veterinari dâmbovițeni îi avertizează pe cei care sacrifică porcii în gospodării


A A

Examenul trichineloscopic, obligatoriu

Examenul trichineloscopic, obligatoriu
Din ce în ce mai mulți dâmbovițeni care taie porcii în propria gospodărie aleg să facă testul. Și bine fac

❚ Consumul de carne infestată poate fi fatal pentru om, atenționează medicii veterinari care recunosc totuși că, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți dâmbovițeni solicită acest test ❚ Foarte important de știut este că, indiferent de câți porci se sacrifică dintr-o singură gospodărie, carnea fiecăruia trebuie analizată ❚ Cei care cumpără carne din magazine sau carmangerii autorizate nu trebuie să testeze carnea, deoarece acestea au asistență sanitar-veterinară permanentă

CORVIN DUMITRICĂ


Este bine cunoscut faptul că în această perioadă în gospodăriile dâmbovițenilor, în mod tradițional, sunt sacrificați foarte mulți porci. Medicii veterinari atrag atenția proprietarilor că după sacrificare este indicat să meargă la cabinetele special amenajate și să facă testul de depistare a eventualei infectări cu trichineloză a cărnii, boala întâlnită la aceste animale și care, dacă nu este depistată înainte de consumul cărnii, poate fi fatală pentru om.

 

Paza bună...

Medicii veterinari spun că în ultimii ani tot mai mulți sunt cei care vin și solicită acest test. De ce sunt mai responsabili dâmbovițenii, am încercat să aflăm chiar de la unii dintre ei:

●„Am sacrificat porcul chiar astăzi și nu am consumat nici măcar șorici până nu am fost la laborator să facem testul. În fiecare an am procedat la fel. Am văzut în presă că aceasta boală este foarte periculoasă și am zis că e mai bine să facem testul înainte să o consumăm”.

●„Înainte nu făceam testul dar acum, de câțiva ani, am mers mereu la cabinet și l-am făcut. Avem copii care mănâncă și nu vrem să apară probleme. Chiar dacă știm ca porcul a fost crescut în gospodăria noastră și știm ce a mâncat, tot ne este teamă să nu fie vreo problemă, așa că mai bine să fie carnea testată înainte de consum”.

●„Porcul nostru e crescut în gospodărie, dar cu toate astea tot mergem și facem testul. Am înțeles că poate lua boala de la alte animale sau cel mai frecvent dacă intră în contact cu șobolanii. Nu știm ce se poate întâmpla și mai bine mergem să facem testul”.

 

Atenție la vânzătorii de ocazie!

Medicii veterinari îi așteaptă la cabinete pe cei care sacrifică porcii în gospodării, pentru testul de depistare a trichinelozei. Pentru asta trebuie duse la medicul veterinar probe de carne prelevată din pilierii diafragmici, musculatura intercostală sau musculatura de la baza limbii.

De reținut că, dacă sunt sacrificați doi sau mai mulți porci din același coteț, trebuie duse probe de la fiecare animal in parte. Nu este recomandată achiziționarea de carne de la persoane necunoscute, provenită de la animale sacrificate în condiții improprii, chiar dacă vânzătorii dau „asigurări” că a fost făcut examenul trichineloscopic.

Cei care cumpără carne din magazine sau carmangerii autorizate nu trebuie să o mai testeze, deoarece acestea au asistență sanitar- veterinară permanentă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale