Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.09.2017 00:21


A A

Ecouri la Zilele Cetății Târgoviștei

Ecouri la Zilele Cetății Târgoviștei

GEORGE COANDĂ,

VIRGIL VOINESCU

 


 

Ședința festivă a CLM Târgoviște s-a desfășurat la Curtea Domnească

Festivitate la Târgoviște, în cadrul Zilelor Cetății 2017! După ce vineri, 8 septembrie, la Catedrala Mitropolitană s-a desfășurat o impresionantă slujbă religioasă de cinstire a sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, a urmat o mare procesiune pe traseul Mitropolie - Curtea Domnească. Au participat autorități județene și locale, senatori și deputați de Dâmbovița, invitați din țară și din străinătate, din localități de peste hotare cu care Târgoviștea este înfrățită. Mulțimea a făcut un popas în fața Bisericii Domnești, monument aflat în renovare, prilej cu care ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgovi ștei, a evocat aspecte din trecutul istoric al acestui lăcaș de cult emblematic al Țării Românești, a cărei temelie a fost pusă de domnitorul Mircea cel Bătrân, continuată de domnitorul Petru Cercel și finalizată pictural de voievodul martir Constantin Brâncoveanu. În Sala Tronului a Palatului Domnesc a avut loc apoi ședința festivă a Consiliului Local Municipal. Au fost înmânate două titluri de Cetățean de Onoare al Municipiului Târgoviște, iar oficialitățile județene, naționale, locale și invitații din străinătate au susținut alocuțiuni aniversare. Primarul Cristian Stan a înmânat titlul de Cetățean de Onoare, acordate de Consiliul Local Municipal Târgoviște lui Niculae Ciupercă, post-mortem, fost vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița. Cel de-al doilea titlu a fost înmânat tenorului târgoviștean Florin Georgescu. La ședința festivă, alături de organizatori – consilierii municipali și primarul Cristian Stan - au fost prezenți ÎPS dr. Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, președintele Consiliului Județean Dâmbovița - Alexandru Oprea, prefectul județului - Antonel Jîjîie, parlamentari de Dâmbovița, rectorul Universității Valahia Târgoviște - Călin Oros, comandanți de arme, oaspeți din străinătate și mulți alți invitați. Primarul Târgoviștei le-a urat tuturor la mulți ani și le-a împărtășit dorința sa de a realiza o „sărbătoare familială, a jocului, a bucuriei sincere, a distracției, a creativității, a tuturor vârstelor. Îmi doresc ca aceste zile să însemne mai mult decât o simplă petrecere în aer liber. Îmi doresc să fim bucuroși de locul acesta sfânt pe care călcăm zilnic, să fim recunoscători pentru istoria care ne-a așezat lângă aceste ziduri monumentale, să fim mândri că avem rădăcini atât de adânci și să le onorăm cu propriul nostru comportament”, a declarat primarul Cristian Stan.

Tot în cadrul ședinței festive au fost alocuțiuni aniversare, iar reprezentanții localității Căușeni din Republica Moldova au adresat invitația ÎPS dr. Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, să viziteze cele două lăcașe din Căușeni ce aparțin de Patriarhia Română. Pe de altă parte, președintele CJD, Alexandru Oprea a transmis delegației din Căușeni faptul că s-a trimis către Ministerul Afacerilor Externe solicitarea Consiliului Raional Căușeni de înfrățire cu județul Dâmbovița. În finalul ședinței festive de consiliu municipal au fost lansate două titluri de carte istorică: „Istoria Târgoviștei. O Cetate eternă a românilor”, autor prof. dr. George Coandă și „Târgoviște - Ore astrale ale Cetății (Analecte)”, autori Victor Petrescu și Mihai Stan.

 


 

Salon național editorial tradițional

Salonul editorial „Ion Heliade Rădulescu” și-a adjudecat de 16 ediții încoace condiția tradiției, și nu una oarecare, ci a prestigiului. Organizat în scuarul Primăriei municipiului Târgoviște, fiind înscris în amplul program al Zilelor Cetății, salonul editorial s-a desfășurat în acest an sub auspiciile Consiliului Județean Dâmbovița, ale Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” și ale Primăriei Târgovi ștei. În desdchiderea acestui eveniment dedicat atât cărții și lecturii, cât și activității editoriale, au luat cuvântul prof. univ.dr. Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene care, de fapt a fost moderatorul momentului, jr.dr.Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, deputat Oana Vlăducă și viceprimarul Monica Ilie. P.C. părinte dr. Robert Marian Puiescu, consilier arhiepiscopal a prezentat mesajul ÎPS dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. Au ținut să ia parte unii senatori și deputați de Dâmbovița.

●Și-au recomandat bogata și diversificata producție de carte editurile Arhiepiscopiei Târgoviște, ALL, Bibliotheca Cetatea de Scaun, Eikon, Humanitas, Meteor Press, Niculescu, Paralela 45, Singur, Tipo Moldova, Tritonic și instituțiile editoare: Centrul Europe Direct, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Complexul național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Societatea Astronomică Română de meteori.

● O prezență notabilă a fost aceia a unor nume de prestigiu ale culturii române care i-au recomandat pe edituri, pe unii din autorii care și-au lansat cărțile. Amintim câteva: Aurel Ștefanachi, Tony Mott, Bogdan Hrib, Serghie Bucur, Ioan Țoanță, george Coandă, Mihai Stan, Victor Petrescu, Ștefan Doru Dăncuș.

●Cum lansările au fost numeroase, iar spațiul nu ne îngăduie să le prezentăm pe toate le vom aminti pe cele care, după părerea noastră au constituit mari evenimente editoriale: „Diaconul Coresi – ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc”, „Ieromobahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII”, „Mănăstirea Stelea” (Arhiepiscopia Târgoviștei), „România. Marea Unire 1918-2018” (Tipo Moldova), „Surghinul. Drumul pătimirilor prin Siberia de gheață. Mărturisiri ale victimelor regimului comunist de ocupație” (Eikon), volumele de versuri semnate de Viorel Birtu – Pîrăianu și Ștefan Doru Dăncuș, și romanul Mariei Dobrin „Să crezi în vise” (Singur), George Coandă – „Istoria Târgoviștei. O Cetate Eternă a românilor”, Victor Petrescu, Mihai Stan – „Târgoviște – ore astrale ale Cetății”, Nicolae Oprea – „Revanșa lecturii”, Mihai Stan – „Confreria”, vol II (Bibliotheca).

●Și dacă ar fi să creionăm o concluzie ar fi aceasta: ediția 2017 a Salonului Editorial „Ion heliade Rădulescu” a fost să fie un veritabil regal cultural.

 


 

Festival-concurs inedit: „Grădinile internaționale ale Târgoviștei”

În contextul manifestărilor prilejuite de Zilele Târgoviștei a atras atenția și un festival-concurs inedit, - „Grădinile internaționale ale Târgoviștei” -, care a avut loc la Muzeul de istorie din Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. Lansat din inițiativa unui tânăr și pasionat istoric, Irina Cîrstina, festivalul s-a desfășurat sub auspiciile Primăriei municipiului Târgoviște în zilele de 8-10 septembrie. Evenimentul și-a avut vârful de interes în simpozionul „Grădinile internaționale ale Târgoviștei”. Momentul de deschidere al lucrărilor a fost moderat de jr. Alice –Maria Stana, șeful Biroului protejare patrimoniu. Au reținut atenția comunicările susținute de prof.honor.univ.dr. George Coandă („Evoluția grădinii publice în Târgoviște de la viziunea voievodală renascentistică la spațiul peisager modern”, dr. Irina Cîrstina („Grădinile medievale ale Târgoviștei! Studiu de caz: domeniile lui petru Cercel și Constantin Brâncoveanu”), și ing. Florina Pârvescu, directorul Grădinii Zoologice târgoviștene („Evoluția Grădinii Zoologice din Târgoviște de-a lungul timpului”). Reprezentanții unor firme participante au susținut succinte prezentări ale unor grădini realizate demonstrativ în cadrul concursului.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Pieri-vor românii? (II)
Investiții în infrastructura rutieră din Târgoviște
Cuplurile de „argint” și de „aur”, omagiate de Ziua Familiei
Liceul „Voievodul Mircea” din Târgoviște, la 100 de ani de existență
„Nu sunt focare active de pestă porcină africană în județ”
Protest spontan la APM Dambovita
„Elaborare PUZ - Lotizare teren pentru construirie locuințe”
Pieri-vor românii? (I)
La Cornățelu, Băleni și Dobra, investițiile prin PJDL sunt în grafic
Olimpici naționali la religie ortodoxă


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Pieri-vor românii? (II)

Pentru încurajarea familiei, conducerea țării n-a avut/nu are nici un fel de program sustenabil. Și mai sunt idioții utili care dă-i și dă-i cu inutilitatea familiei tradiționale și pe care-i găsim, manifestându-se agresiv, și în Casa Poporului. Cică există, emis de guvern, „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” și care, în 2023, s-ar fi... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale