Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.12.2016 00:19

Editorial


A A

Echilibrarea eșichierului politic

Echilibrarea eșichierului politic

GEORGE COANDĂ


Dacă în urmă cu doi-trei ani impresia creată în opinia publică românească era aceea a tendinței de apariție a doi poli politici, conform modelului american, unul pe partea stângă a eșichierului politic mioritic de coloratură socialdemocrată, altul pe dreapta, de natură liberală, deodată acest eșichier iar a explodat ca la începutul ultimului deceniu al secolului trecut. Dacă stai bine să te gândești, această explozie era de așteptat, luând în calcul psihologia lumii politice românești, mai ales imoralitatea care o bântuie, dar și grava insatisfacție a majorității românilor față de prestațiile, unele antiromâne ști ale actorilor (leadership-uri) politici și formațiunilor de partid. De altminteri, prin prisma politologică specifică Europei privind lucrurile, pluripartidismul nu se va restrânge ca expresie pe „bătrânul continent”.

În România, electoratul și-a dorit, cu evidență, alternative la vectorii politici deveniți deja tradiționali: Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Este interesant de observat că mult trâmbițata reformă a „clasei politice”, care este greu de produs heirupist și cu cătușe, așa cum au visat și Traian Băsescu și Klaus Iohannis, a generat, în cel mai clasic spirit al psihologiei politice autohtone, de pildă, schimbarea strategică a discursului politic la PSD, și „altoirea” cu aluviuni corosive pedeliste la PNL, dar a dus și la apariția unor formațiuni de tip „balama”, toate destul de vocale. Astfel, USR, un comando sorosist, navigând în siajul PNL, crede, dar sunt convins că este o iluzie, că va repeta scorul pe Capitală de la alegerile locale, PMP are șansa de a trece pârleazul în Parlament datorită forței persuasive a edecarului Traian Băsescu, care „câine câinește” se va înhăita cu peneliștii în care și-a trimis „caii troieni”, ALDE, tot datorită liderului suprem, Călin Popescu- Tăriceanu, va trece pragul, atrăgând o bună parte din adevărații liberali nemulțumiți de starea nefirească ideologică – o trădare a idealurilor brătieniste – a PNL. UDMR va ocupa locuri în Casa Poporului prin votul inerțial al electoratului captiv maghiar.

O surpriză ar putea veni dinspre Partidul România Unită, cu o vizibilă filozofie social-democrată naționalistă, care deja atrage prin mesajul său patriotic, de salvgardare a valorilor românești, de la cele economice la cele culturale, într-un moment când și în Europa și în Statele Unite naționalismul este în renaștere, ca o replică la globalizarea distrugătoare a națiunilor, PRU putând fi o alternativă viabilă și constructivă în procesul de regenerare a „clasei politice”. Astfel, în explozia de formațiuni politice – pe altele nu le-am amintit datorită irelevanței lor –, cele pe care le-am radiografiat succint, se poate spune că au echilibrat, în bătălia electorală actuală, eșichierul politic mioritic. Rămâne de văzut care și cum au prins/convins mai mult sau mai puțin electoratul. Peste câteva zile își va lăsa voturile în urne. Atunci vom lua aminte la cum va arăta destinul viitor al României. Mi-e teamă de votul masochist. Las cititorul să înțeleagă la ce fac trimitere.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale