Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.11.2014 00:25

În paralel cu scandalul național al retrocedărilor penale de sute de milioane de euro, au fost demarate cercetări și în Dâmbovița


A A

Dosarul "Moștenirea Văcăreștilor", pe masa Poliției

Dosarul

ANDREI VASILIU


IPJ Dâmbovița a demarat, la începutul acestei luni, verificarea dosarului în care 863 de ha din terenul Elenei Văcărescu au fost retrocedate unui cetățean francez în anul 2011. În exclusivitate pentru cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, Adelina Torcică, a declarat că dosarul se află în lucru la Serviciul Ordine Publică, după ce poliția s-a autosesizat în legătură cu retrocedarea controversată a unei părți însemnate din moșia boierilor Văcărești.

Acțiunea polițiștilor dâmbovițeni a pornit, așadar, după 3 ani în care Corpul de control al premierului Emil Boc, Parchetul General și SRI nu au dat curs sesizărilor formulate public de parlamentarul Ion Stan, deputat de Dâmbovița. Din investigațiile noastre gazetărești, ramificațiile dosarului sunt deosebit de interesante, de vreme ce noul proprietar, după ce a deposedat Direcția Silvică Dâmbovița de o suprafață imensă de pădure din Ocolul Silvic Târgovi ște, a încercat să vândă o parte înapoi aceleiași Direcții Silvice, însă fără succes.

Falsuri reclamate în dosarul de punere în posesie

Deputatul Ion StanContactat ieri de reporterii „Jurnal de Dâmbovița”, deputatul Ion Stan a declarat că nicio instituție pe care a sesizat-o asupra cazului nu a demarat cercetări și că nu are noutăți despre acest caz. „Documentele pe care le-am depus atunci în Parlament arătau că cel care a cumpărat drepturile litigioase a folosit acte false. Nu știu ce s-a întâmplat cu acel material, nu am primit niciun răspuns. Punerea în posesie s-a făcut pe suprafețe care nu au aparținut niciodată familiei Văcărescu. S-a solicitat o suprafață de pădure, ori Elencuța Văcărescu nu avusese decât zăvoi, iar potrivit configurației geografice nu mai exista acel zăvoi. Ei vroiau să pună în posesie și pădurea care aparținea Mănăstirii Nucet. Punerea în posesie s-a făcut la acea vreme de către Comisia de la Prefectură și Direcția Silvică Dâmbovița”, ne-a declarat ieri deputatul Ion Stan.

Subprefectul Antonel Jîjîie: „Reverificăm dosarul”

Într-o discuție mai amplă legată de subiectul retrocedărilor din Dâmbovița, subprefectul Antonel Jîjîie ne-a declarat ieri că dosarul „Moștenirea Văcăreștilor” a intrat în reverificări și la Instituția Prefectului. „Acum ne uităm din nou pe dosar. Terenul a fost al lui Zoe Caribol, sora Elenei Văcărescu. Problema e dacă trebuia dat la Academie sau la moștenitorul legal. Academia a solicitat prin 2006, noi am respins solicitările, dar ei nu au contestat la instanță și noi am dat moștenitorului legal. Academia Română, în ’48, primise 140 de hectare de pădure, plus conacul, plus tot ce e acolo. Dar prin donație, nu prin testament. Nu au mai contestat, nu a contestat nimeni. Cert este că Zoe Caribol a avut suprafața, rezultă din toate actele. Ea a făcut un testament în 1941, dar în 1948 a fost naționalizată pădurea. În 1950 ea nu mai avea pădurea pe care a dispus să fie dată la Academie, și atunci noi am dat la moștenitorul legal. Nu a fost luat în considerare testamentul, fiindcă la momentul morții nu mai avea bunul în patrimoniu. Acum însă reverificăm dosarul”, ne-a declarat subprefectul de Dâmbovița, Antonel Jîjîie, care a negat eventuale legături între prefectul de la acea vreme, Iancu Caracota, și noul proprietar al moșiei Văcăreștilor. „S-a vorbit și de implicarea prefectului Caracota, că ar fi fost rudă sau că l-ar fi știut pe moștenitor. Eu nu cred că l-a știut”, a mai spus subprefectul Antonel Jîjîie.

Direcția Silvică, ofertată cu terenul de care a fost deposedată

Din informațiile intrate în posesia redacției „Jurnal de Dâmbovița”, noul proprietar, după ce a deposedat Direcția Silvică de o suprafață însemnată din Ocolul Silvic Târgoviște, a încercat să vândă 50 de hectare de pădure înapoi Direcției Silvice, în baza dreptului de preemțiune. Sursele noastre spun însă că Direcția Silvică, deși inițial se arăta interesată de ofertă, a refuzat tranzacția în cele din urmă. „A făcut, într-adevăr [oferta], era pe raza ocolului Târgoviște, dar noi nu mai aveam nimic acolo, ar fi devenit o insulă a Direcției Silvice pe o suprafață privată. Cantoanele de pădure trebuie să fie compacte, altfel se fură lemnul. Direcția e interesată doar de suprafețele limitrofe, adică vecine cu fondul nostru forestier sau cu suprafețe care au contract de pază cu noi”, ne-au explicat surse din Direcția Silvică Dâmbovița.

Corpul de Control al Guvernului Boc, Parchetul General și SRI, sesizate încă din 2011, nu au mișcat nimic

Subiectul a fost adus în atenția opiniei publice și a instituțiilor statului încă din 2011, când deputatul PSD de Dâmbovița Ion Stan sesiza în Parlament punerea în posesie a unui pretins urmaș al boierilor Văcăre ști, retrocedarea vizând și terenuri ale Mănăstirii Nucet, din colegiul parlamentarului. „Poate știu primul-ministru Emil Boc și președintele Traian Băsescu de ce prefectul județului a încălcat legea restituind așa-zișilor moștenitori ai Elenei Văcărescu 850 ha de pădure, când prin testamentul existent aceștia aveau dreptul numai la 60 ha?! Dacă nu, îi poate spune SRIul”, arăta deputatul Ion Stan în Parlament pe data de 4 octombrie 2011.

Documentele depuse de parlamentarul Ion Stan. Printre ele, un extras din testamentul Elenei VăcărescuUlterior, după o lună, parlamentarul a revenit asupra subiectului cu noi amănunte: „Reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor 863 ha de pădure s-a făcut sub presiunea pusă de prefectul Iancu Caracota asupra Direcției Silvice Târgoviște și asupra Comisiei Județene de Aplicare a Legii Fondului Funciar, care inițial respinsese amendamentul, iar ulterior, la amenințările prefectului, a validat cererea înaintată de Șerban Alexandru Manu pentru autorul Zoe Caribol. Ocolul Silvic Târgoviște a precizat că s-a realizat și punerea în posesie, în regim de urgență, la ordinul portocaliu primit de la Prefectura Dâmbovița. Zăvoaiele din lunca râului Dâmbovița, pornind de la Raciu și ajungând la Moara Nouă, nu mai sunt ale statului. De asemenea, pădurile Iuda Mică și Brăteasca au fost date familiei Manu. Ne punem întrebarea care sunt motivele care i-au determinat pe prefectul Iancu Caracota și pe cei din Comisia Județeană de Fond Funciar de au închis ochii și nu au vrut să citească paragraful II, punctul C din Testamentul Elenei Văcărescu, care precizează: «Las Academiei Române proprietatea asupra parcului, capelei, conacului și clădirilor anexe cu toate instalațiunile lor, cum și proprietatea asupra suprafeței tuturor terenurilor arabile, grădinăriilor, pădurilor și zăvoaielor, toate făcând parte din mo- șia Văcărești, județul Dâmbovița, excluzând din acestea 50 ha pământ arabil și 50 ha pădure, uzufructul pe viață al acestor bunuri îl are sora mea Elencuța»”, a declarat în 2011 deputatul Ion Stan.

2011, anul marilor tunuri date de mafia retrocedărilor

Verificările în dosarul „Moștenirea Văcăreștilor” au fost demarate abia la începutul acestei luni, însă nu de către instituțiile sesizate de deputatul Ion Stan în 2011, ci de polițiștii dâmbovițeni, care s-au autosesizat în acest caz în noiembrie 2014. Autoritățile dâmbovițene s-au simțit, poate, încurajate de faptul că, la nivel național, a explodat scandalul privind retrocedările penale de zeci de milioane de euro dispuse în 2011 de ANRP-ul populat de apropiații fostului ministru PDL Elena Udrea.

Șefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv pentru că ar fi aprobat, în 2011, o despăgubire supraevaluată cu 60 de milioane de euro. Potrivit procurorilor DNA, suma uriașă ar fi ajuns la Gheorghe Stelian, un apropiat al Elenei Udrea, fost ministru PDL la acea vreme, după ce soțul acesteia, Dorin Cocoș, ar fi primit mită 10 milioane de euro. Dacă 2011 a fost anul marilor fraude în numeroase cazuri de despăgubiri, poate că unii dintre cititorii noștri își vor explica mai ușor de ce au tăcut instituțiile statului și în dosarul „Moștenirea Văcăreștilor”, a cărui investigare a început abia după 3 ani.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de oogejagupi la 17.03.2019 22:16

http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/


Trimis de ewabuxaqusiv la 17.03.2019 11:29

http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/


Trimis de oiopokuj la 17.03.2019 10:50

http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules For Sale Amoxicillin No Prescription http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/


Trimis de uzowisohuot la 17.03.2019 06:18

http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules For Sale http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale