Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.11.2014 00:19

Editorial


A A

Diaspora - fitilul pentru "revoluția votului"

Diaspora - fitilul pentru

Motto: „Nu puteți voi vota în România cât putem noi fura în Diaspora!” (sloganul prezidențialelor în 2014)

ALINA MAVRODIN VASILIU


România dintre granițele ei istorice pare să fi trecut în umbra celei mutate în afara lor. De bine, de rău, de voie, de nevoie, câteva milioane de români și-au luat lumea în cap de atâta trai bun și respect pentru democrație revărsate peste ei în România de clasa politică. Te-ai fi așteptat, în logica evenimentelor din ultimii ani, să nu ajungă tocmai ei, fugiții din țară, să ia cu asalt secțiile de vot din lumea largă. Adică, vreau să spun mai pe șleau, oleacă de sictir din partea lor pentru zbaterile electorale din patria pe care au părăsit-o nu ar fi mirat pe nimeni. Dimpotrivă!

 

Când colo, vezi și nu-ți vine să crezi ce mai cozi la secțiile de votare din străinătate, întocmai ca pe vremea lui Ceaușescu la „Alimentara”. De-ți vine să te-ntrebi, ca-n vremea împușcatei dictaturi, „Ce-a băgat?” sau „Ce să dă?” de fapt la tarabele aprovizionate doar cu buletine și ștampile de vot. Priveam ieri la televizor și, văzându-mi compatrioții așezați cu noaptea-n cap la votare, ca-n trecut, la magazinele alimentare, încolonați cuminți pe trotuarele din câteva mari capitale europene, îmi ziceam: de când a devenit Diaspora așa flămândă pentru „dreptul la vot” mai ceva decât țara mamă? Și dacă-i pe-așa, mă mai gândeam eu, nu cumva „dreptul la vot” este doar fitilul pentru o „revoluție a votului”, fitil ce poate fi aprins cu „succesuri” tocmai din Diaspora? Vă întrebați cine s-o facă? Le-ați văzut de exemplu pe Elena Udrea și pe Monica Macovei pozându-se ieri cu votanții la Paris și la Londra, adică în două dintre focarele de proteste. Îi cunoașteți și pe alții din aceeași grupare.

 

Sunt cei care au plimbat în ultimele două săptămâni „flacăra democrației” prin România, doar-doar s-o atinge „din greșeală” pe la protestele „spontane” de fitilele butoaielor cu pulbere ale diversiunilor de tot felul. Una dintre diversiuni este exact asta despre care fac vorbire aici: „votul din Diaspora”. Am văzut și ieri că, de dragul lui, umblau câinii cu covrigi în coadă pe lângă secțiile de votare. Doar că era cam mică gaura covrigului în Diaspora la câtă foamete a produs în România brutăria mituitorilor de voturi.

 

Este scandalos că drepturile a 20 de milioane de români din țară au fost reduse la absurd de matematica (ne)dreptei socoteli politicianiste numai și numai la drepturile celor din Diaspora. Și nici la alea toate. Ci doar la… „dreptul la vot”! Hai că prea este cusută cu sfoară marinărească toată diversiunea asta cu și despre votul din Diaspora, care pare anume gândită să arunce-n aer alegerile democratice din România. De fapt, dacă vă gândiți bine, a mai făcut-o și-n 2009, mai cu fereală, când diferența dintre Mircea Geoană și Traian Băsescu a fost de numai 70.000 de voturi, fraudate și apoi para- șutate peste noapte tocmai din… Diaspora.

 

Cu un așa precedent „democratic” rămas nepedepsit de instituțiile statului „de dreapta”, pardon, de drept, din România, nu e de mirare că cel care a comis-o atunci a dorit să o repete ieri, ca pe un bis cu aplauze frenetice în piața publică. Și cu ceva sticle de șampanie, la o adică, azvârlite în „protestatari”. Când scriu aceste rânduri, se cunosc doar rezultatele exit poll-urilor alegerilor prezidențiale. După experiențele anterioare de infarct, când românii din țară au votat un președinte și s-au trezit peste noapte cu celălalt, am privit cu rezerve și la exit-poll-urile de aseară.

 

Vă mai amintiți vechiul slogan „democrat” din 2004? Era așa: „Nu puteți voi fura cât putem noi vota!”. Ăștia care au făcut ieri turism electoral prin UE cu autocare, cu ghizi „de dreapta” și cu „flacăra democrației”, pardon, dementocrației, la purtător, făcând pe câinii de pază cu covrigi în coadă pe lângă secțiile de votare, l-au adaptat pentru prezidențialele din 2014 cam așa: Nu puteți voi vota în România cât putem noi fura în Diaspora! Altfel nu poate fi explicat în niciun fel logic acest balamuc propagandistic pentru „dreptul la vot”!

 

Ca să nu fie niciun dubiu, Klaus Werner Iohannis s-a grăbit aseară să declare zâmbitor că „dreptul la vot” a fost, de fapt, „miza acestor alegeri”, iar rezultatul lor „va fi decis de Curtea Constituțională”. Exact, dar exact la fel a grăit în 2009 Traian Băsescu. Și nu uitați că în 2009, voturile fraudate din Diaspora au făcut președinte din candidatul PDL care pierduse alegerile în România. Se va repeta istoria și acum? Protestele nocturne pentru „dreptul la vot” ne arată că Diaspora nu e decât un fitil „democrat” pentru o revoluție… cu repetiție. Să sperăm însă că Președintele României nu va fi decis de furăciunile și de turismul electoral care s-au mutat în Diaspora.

www.alinamavrodin.ro




Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale