Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.12.2017 00:19

Editorial


A A

Dezbateri pe tema monarhiei

Dezbateri pe tema monarhiei

GEORGE COANDĂ


Am avut în aceste zile, vrândnevrând, discuții cu fel de fel de oameni pe tema „la ordinea zilei” – regalitatea românească. Firește, aceste discuții au fost reaprinse de moartea ultimului rege al României, Mihai I. Tot firește, am auzit diverse opinii, unele în cadrul dialogului, contradictorii, și, după cum îi stă în fire românului, pentru care spiritul democratic nu prea contează, unii dintre părtașii la discuții și-au susținut punctele de vedere, fie pro monarhie, fie anti. Dar cum sunt un atent și răbdător ascultător, încerc acum să conturez o oarecare concluzie la acest moment funebru național. Căci, dincolo de opiniile exprimate, fie anti, fie pro monarhie la nivel național, se resimte o stare ambivalentă: pe de o parte, un regret, mai mult sau mai puțin sincer (există și monarhiști de paradă, de conjunctură, din oportunism), iar pe de altă parte, o pornire antiregalistă, fie născută din convingeri profesate cu sinceritate, fie din oportunism, ca și în cazul monarhiștilor de azi pe mâine, ori din necunoașterea istoriei Regalității românești și a biografiei Regelui Mihai I. Nu e nimic de condamnat/blamat în niciuna dintre cele două stări de spirit. Este însă de condamnat/ blamat manifestarea aberantă care se produce în mass media, care adâncește și mai mult ignoranța unora - și nu sunt puțini - în ceea ce privește adevărata cunoaștere a acelei părți a istoriei poporului român - monarhia de Hohenzollern-Sigmaringen, apoi de România -, care, din 1866 și până la 30 decembrie 1947, a marcat, cu izbânzi și eșecuri, cu bune și cu rele, această istorie. Însă, depășind emotivitatea care frisonează în aceste zile națiunea română - românii sunt un popor ușor impresionabil, trecând, fără trăiri intermediare, dintr-o extremă în alta -, privind la rece cum stau lucrurile, deocamdată, dar și pe termen nedefinit, se poate constata că națiunea este pregătită pentru o dezbatere privind reinstaurarea regimului monarhic. Totuși, regretabila încetare din viață a Regelui Mihai I ar trebui, e timpul, să-i îndemne pe români să cunoască, fără manipulări, istoria monarhiei de România. Ca să judece cu capul lor, și nu cu al altora. Dar, mai presus de toate, în aceste zile de doliu național, se cuvine să medităm la modelul de bunătate și demnitate pe care l-a oferit poporului român Regele Mihai I. Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace sufletul Majestății Sale!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale