Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.02.2014 08:11

Poșta redacției


A A

De unde vine numele comunei Râu Alb?

❚ Pe lângă explicația oficială din monografia acestei localități, cititorul nostru fidel prezintă încă două variante plauzibile

 

„Niciodată nu am contestat afirmațiile scrise de monografi, mai ales când este vorba, uneori, de preluări din documente vechi de peste o sută de ani. Le-am citit, chiar dacă unele mi s-au părut mai puțin elocvente sau… ciudate, le-am luat de bune. Recunosc, de câteva ori am căutat și alte variante scrise, ale altor autori, pentru a vedea pe unde se situează adevărul, dar numai când am avut alternativă.

 

Mai concret, am vrut să aflu dacă numele localității în care m-am născut, localitate la care țin foarte mult, are, într-adevăr, originea pe care o prezintă monografiile. Râu Alb, căci despre acest nume este vorba, mai bine zis denumire, aici fiind două cuvinte alăturate cu sensuri diferite, dar care trebuie citite sau pronunțate neapărat împreună, rămâne, totuși, o enigmă.

 

Faptul că are una dintre cele mai frumoase denumiri de localitate (doar un sat din județul Hunedoara mai poartă acest nume) mi-a atras atenția că pot apărea surprize neplăcute. Concret, iată cum stau lucrurile: în cartea «Râu Alb – Pagini de monografie», realizată de Grigore H. Mircescu (preot) și ginerele său, Mihai Popescu (profesor și istoric), se menționează că denumirea comunei Râu Alb vine de la pârâul care străbate această localitate și care, pe vremuri, avea o apă albicioasă, datorită rocilor albe pe care le spăla.

 

Aceasta ar fi, în varianta autorilor, obârșia sau rădăcina denumirii comunei de la poalele Leaotei. Părinții noștri însă ne spuneau că numele de Râu Alb vine de la un clăcaș care s-a așezat cu odaia sa pe malul acestei ape și care se numea Marin Albu.

 

Ceva mai târziu, înainte de 1733 (anul atestării documentare a localității), a apărut varianța Râul lui Albu și apoi Râu Alb, prin înlăturarea cuvântului de legătură «lui» și a semivocalei «u», slab perceptibilă de la Albu. Parcă se leagă mai bine lucrurile în acest fel, mai ales că și autorii monografiei menționate pomenesc de acest Marin Albu, pe care îl localizează ca punct, loc, toponim, «La Marin Albu», deci nu ca hidronim.

 

În fine, mai recent a apărut și o a treia variantă. Aceasta precizează faptul că undeva, aproape de locul izvorului pârâului Râu Alb, la «Lemnul Sucit», au existat cândva niște varnițe (gropi pentru stingerea, topirea, pietrelor de var) care, fiind foarte aproape de vad (lucru firesc, pentru ca apa să nu fie transportată prea mult), provocau infiltrații de var în apa pârâului, aceasta devenind albă! Iată ce spectaculoasă și inedită poveste!

 

Atât varianta din monografie, cât și cele două prezentate de noi sunt perfect credibile. Oricum, autorii cărții nu mai sunt printre noi și nici cei care au susținut celelalte variante. Iată cum, mai întâi dintr-o greșeală, pentru că Râu Alb (apa) e… pârâu, ci nu râu, și apoi dintr-o… enigmă, încă neelucidată, a apărut – cum spuneam – această superbă denumire de localitate.

 

Departe de noi gândul de a-i contrazice pe cei care ne-au lăsat valoroasa lucrare monografică. Varianta lor, referitoare la numele comunei Râu Alb, este plauzibilă. Noi am încercat doar să prezentăm și alte două posibile surse de inspirație ale celor care au trăit pe aceste plaiuri.

Vasile Neagu



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Opinii din Dâmbovița despre creșterea inflației în România
Dâmbovițenii susțin decizia de a menține supermarketurile deschise și în weekend
Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște
Cum fac față dâmbovițenii noilor scumpiri
Comasarea alegerilor locale și europarlamentare
Dâmbovițenii, îngrijorați de facturile mari de la utilități
România în Spațiul Schengen
Protestele angajaților din sistemul public, în vizorul opiniei publice
Factura la gaze în iarnă, cu prețuri plafonate
Restricțiile la plățile cash, luate la „bani mărunți”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale