Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.01.2016 00:25

Mobilizare uriașă de utilaje și forță umană


A A

Dâmbovița, față-n față cu ninsorile abundente

Dâmbovița, față-n față cu ninsorile abundente

❚ Cele 16 ore de cod galben de viscol și ninsori au pus autoritățile pe jar ❚ Pe drumuri s-a intervenit cu zeci de utilaje, tone de material antiderapant și sute de oameni, astfel că nu s-au înregistrat drumuri blocate ❚ Viscolul a lăsat fără energie electrică 8000 de abonați, zeci de electricieni și utilaje acționând în teren pentru remedierea situațiilor ❚ O problemă specială s-a suprapus cu codul galben meteo: apa potabilă în Pucioasa, Doicești, Vulcana Pandele, Vulcana Băi și Brănești a fost sistată, după ce analizele de la stația de pompare, situată la barajul Pucioasa, au arătat prezența unor încărcări microbiologice cu o bacterie periculoasă, locuitorii fiind alimentați cu cisternele, iar unitățile medicale și sociale – cu transport special de apă dispus de Raed Arafat ❚ În aceste cinci localități, astăzi nu se învață, iar din cauza condițiilor meteo, vor fi închise unitățile școlare din Bărbulețu, Cândești și Tătărani și grădinițele din Cămărașu și Bumbuia

VIOLETA STANCIU,

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Codul galben de ninsori și intensificări ale vântului, valabil pentru 16 ore și în județul Dâmbovița, a pus pe jar autoritățile, care s-au mobilizat pentru a monitoriza și mai ales a lua măsurile care s-au impus în urma situațiilor apărute în teritoriu. Ieri, la ora 13.00, la sediul Prefecturii Dâmbovița, a avut loc o conferință de presă „de urgență” generată de unele evenimente neprevăzute din județ, respectiv sistarea apei potabile la Pucioasa și localitățile limitrofe din cauza infestării cu o bacterie periculoasă, dar și pentru luarea măsurilor ce se impun la deszăpezirea arterelor de circulație din județ. Au participat prefectul județului - Ioan Marinescu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița - Adrian țuțuianu, primarul Târgoviștei - Cristian Stan, directorul interimar al Companiei de Apă - Alexandru Oprea, directorul SC LDP - Alin Manole, alți reprezentanți din conducerea primăriei și a Consiliului Județean Dâmbovița.

Dâmbovița: niciun drum blocat

Încă de la început președintele a declarat că situația de la Pucioasa și din localitățile limitrofe se află în monitorizarea factorilor responsabili, în acest sens în seara de sâmbătă, 16 ianuarie a.c., a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia s-a analizat situația apei. De asemenea, potrivit lui Adrian țuțuianu, încă de sâmbătă seara, de la prima ninsoare, toți factorii responsabili din Prefectură, CJD, Primăria Târgoviște, dar și primarii din județ au fost implicați în acțiunile de deszăpezire. Conform informațiilor furnizate, ieri pe drumurile județului se acționa cu 74 de utilaje, din care 27 aparțin LDP, s-a asigurat materialul antiderapant necesar, iar 122 de muncitori se aflau la lucru pe drumurile județului. Adrian țuțuianu a dat asigurări că SC LDP dispune de stocurile necesare de sare, nisip, material antiderapant pentru toată iarna. Măsurile luate din timp au făcut ca la nivelul județului Dâmbovița să nu existe niciun drum blocat, circulându-se însă în condiții de iarnă.

Mii de dâmbovițeni fără curent electric

Ieri dimineață, din cauza fenomenelor meteo, 24 de localități din județ au rămas fără energie electrică, dar nu în integralitate, iar pentru remedierea acestei situații se aflau în teren 12 formații de la Electrica. Peste 8000 de locuitori au fost afectați în localitățile: Mănești, Ungureni, Voinești, Râncaciov, Picior de Munte, Lucieni, Viișoara, Dumbrava, Perșinari, Raciu, Speriețeni, Gura Șuții, Gura Ocniței, Ocnița, Ochiuri, Gorgota, Cătunu, Șotânga, Mogoșani, Dragodana, Burduca, Meri, Cuparu, Cojocaru. În jurul prânzului, se reușise remedirea unei părți din deranjamente, astfel că numărul abonaților afectați scăzuse la 1221, iar în teren se lucra în continuare cu 56 de persoane.

Târgoviște: intervenții în forță

Situația din municipiul Târgoviște a fost prezentată de primarul Cristian Stan, care a ținut să sublinieze că nu sunt probleme deosebite și drumuri blocate. La nivelul Târgoviș- tei s-a acționat cu 21 de utilaje cu lamă, sărărițe și cu materialul antiderapant necesar. Edilul a ținut să sublinieze că au fost câteva incidente provocate de căderile masive de zăpadă, respectiv câțiva arbori căzuți, un accident fără victime pe Calea Domnească. În afara utilajelor, în municipiul Târgoviște, s-au aflat în stradă peste 100 persoane care au asigurat curățarea trotuarelor de zăpadă. O situație ceva mai delicată se pare că a fost la Priseaca, unde edilul urma să se deplaseze după conferința de presă. La dispoziția cetățenilor au fost puse două numere de telefon de la Dispeceratul Direcției de Salubritate 0372.766.267 și 0731.316.716. Cristian Stan a făcut apel la furnizorii de servicii de telefonie, tv prin cablu și internet pentru curățarea infrastructurii și remedierea eventualelor avarii cauzate de căderea zăpezii.

Apa sistată în cinci localități

Pe lângă problemele cauzate de căderile de zăpadă și viscol, Dâmbovița s-a mai confruntat cu o situație specială. De sâmbătă, 16 ianuarie a.c., în patru comune și în orașul Pucioasa a fost sistată furnizarea de apă potabilă! Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița (CATD) a decis acest lucru după ce analizele de la stația de pompare, situată la barajul care alimentează cele cinci localități, au arătat prezența unor încărcări microbiologice cu o bacterie periculoasă, denumită Clostridium perfringens. Direcția de Sănătate Publică a emis un comunicat prin care a avertizat populația să nu consume apă, iar în cazul apariției celor mai mici simptome digestive, să se prezinte la medic. Prefectura Dâmbovița a luat decizia de a trimite în zonă 8 cisterne cu apă potabilă, iar în urma apelului prefectului Ioan Marinescu, secretarul de stat Raed Arafat a dispus trimiterea a 8 tone de apă îmbuteliată către unitățile de asistență socială și medicale din zonă. Locuitorii din aceste localități ne-au declarat că pur și simplu s-au trezit fără apă la robinete.

Orașul Pucioasa, unde se află și barajul care alimentează cu apă cele cinci localități, a rămas fără apă potabilă de sâmbătă, iar aceeași situație s-a înregistrat și în comunele Brănești, Vulcana Pandele, Vulcana Băi și Doicești. Până ieri, nu se înregistrase nicio prezentare la medic cu simptome digestive. În cadrul conferinței de ieri, Alexandru Oprea, directorul interimar al CATD, a declarat că a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru a informa populația și autoritățile competente asupra riscurilor ridicate referitoare la prezența microbiologică crescută a bacteriei Clostridium perfringens în apa provenită din barajul de la Pucioasa, apă de suprafață care este singura sursă de alimentare pentru localitățile amintite. Acesta a ținut să sublinieze că prima prezență a acestei bacterii a fost semnalată în data de 14 ianuarie, ca urmare a analizelor și probelor prelevate, când s-a descoperit o prezență de 4 unități la 100 ml apă prelevată.

„Această prezență putea fi tratată, dacă se menținea în acești parametri cu mărirea cantității de clor în apa procesată și cu monitorizarea atentă a probelor ulterioare pe rețeaua de distribuție. DSP și Compania de Apă Târgoviște au trecut la prelevarea probelor. Această prezență de 4 unități a fost sesizată în stație, în decantoare și în filtrele existente în stația de tratare a apei Pucioasa. Pe rețeaua de distribuție a fost zero, deci nu a existat riscul îmbolnăvirii populației, așa cum greșit s-a speculat de către unii comunicatori. Probe s-au ridicat și în zilele de 15 și 16 ianuarie, când s-a identificat o prezență crescută, de 32 de unități/100 ml provenită din apa din Barajul Pucioasa, drept pentru care conducerea CATD a informat Primăria Pucioasa, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, DSP Dâmbovița, ISU și a dispus imediat oprirea apei în localitățile respective, întocmind un plan de măsuri pentru spălarea filtrelor, decantoarelor, precum și a bazinelor de la Mușa, Pucioasa Sat și Brănești”, a declarat Alexandru Oprea.

Acesta a ținut să sublinieze că măsurile necesare pentru asigurarea apei potabile poluate la sursă revin, conform legii, DSP, Apelor Române și Consiliului Local, dar Compania de Apă a venit în sprijinul cetățenilor prin livrarea de apă potabilă cu cisterne. Alexandru Oprea a precizat că nu se știe exact data de reluare a livrării de apă potabilă către populație, acest lucru fiind posibil numai după efectuarea a trei analize consecutive care să fie conforme. Întrucât bacteria în cauză este prezentă în toate apele de suprafață ca urmare a deversării de materii fecale, prefectul Ioan Marinescu a ținut să precizeze că Poliția a deschis dosar penal pentru cercetarea eventualelor deversări necontrolate.

Școli și grădinițe închise astăzi

Dată fiind situația din localitățile în care s-a sistat apa, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița a decis că în cele 18 unități școlare de aici vor fi închise astăzi, 18 ianuarie a.c. De asemenea, din cauza condițiilor meteo, în județ astăzi vor mai fi închise unitățile școlare din Bărbulețu, Cândești și Tătărani (toate unitățile școlare mai puțin în satul Gheboieni). Tot astăzi vor mai fi închise grădinițele din Cămărașu (Brezoaele) și Bumbuia (Gura Foii).



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale