Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.01.2013 00:19

Editorial


A A

Cu Lucian Avramescu și Bogdan Chirieac despre masacrul culturii

Cu Lucian Avramescu și Bogdan Chirieac despre masacrul culturii

www.alinamavrodin.ro

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită ieri la Târgoviște la Biblioteca județeană „Ion Heliade Rădulescu”, mi-a trezit sentimente amestecate. Unele au izvorât din bucuria întâlnirii cu doi mari gazetari ai României, și aici mă refer la Lucian Avramescu și Bogdan Chirieac, amândoi recunoscuți pentru atitudinea lor critică la adresa derapajelor puterii. Altele au erupt din vulcanul încă nestins al nemulțumirilor care m-au determinat să particip în ultimii 3 ani la protestele al căror bilanț merită să-l facem în aceste zile.

 

N-am ratat ocazia de a-i intervieva pe distinșii noștri confrați într-ale jurnalismului, ale căror voci și condeie sunt foarte viguroase în presa națională și nu am făcut-o pentru a mă băga în seamă, ci pentru că am simțit că este de datoria mea să le aflu părerea pentru a v-o împărtăși dumneavoastră, stimații noștri cititori. Am discutat cu cei doi gazetari de renume și despre prigoana împotriva culturii profesioniste, pornită după 2008, deloc întâmplător, tocmai de aici din Târgoviște, dintr-un fief PDL în care incompetența, ignoranța și agresivitatea au făcut ravagii nu doar în bugetele publice, ci și în presa și cultura locală.

 

 

Așadar nu-i de mirare că jefuitorii banilor publici din Dâmbovița, stâlpi de cârciumi și finanțatori de clanuri interlope, s-au confruntat cu protestele noastre încă din ianuarie 2010. Unii au crezut atunci că revolta noastră este exagerată, dar viitorul avea să confirme că noi am avut dreptate, și nu ei. Le-am amintit ieri aceste lucruri domnilor Lucian Avramescu și Bogdan Chirieac, fiindcă în aceste zile de bilanț al protestelor am considerat că este bine să se știe că la Târgoviște, în 26 ianuarie 2010, s-a strigat pentru prima oară SALVAȚI CULTURA! JOS DICTATURA! JOS CENZURA PDL! SALVAȚI PRESA!  

 

Mitingul de protest, legal organizat, i-a adunat sub geamurile Nașului PDL din Consiliul Județean Dâmbovița pe jurnaliștii Trustului de presă ARTPRESS, laolaltă cu artiștii profesioniști și angajații de la Teatrul „Tony Bulandra” și Filarmonica „Muntenia” din Târgoviște. 

 

Ambele instituții prestigioase de cultură și directorii lor profesioniști fuseseră puși de clanul PDL Popescu-Boriga pe lista neagră a desființării și a execuțiilor staliniste. Trustul ARTPRESS făcea și el parte din proiectul de asasinare economică a presei locale neînregimentate în propaganda PDL. „Strategia” anti-culturală, anti-presă și anti-democratică se făcea la cârciumile de pe centrul vechi al Târgoviștei, acolo unde clanurile transpartinice devorau ciolanele bugetelor publice.

 

Printre poeziile de dragoste ale lui Lucian Avramescu, recitate ieri la Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu”, s-au spus și câteva lucruri despre jaful făcut în banii publici de fosta putere PDL-istă, care a ruinat cultura dâmbovițeană și a mimat execrabil democrația.

 

Se vor găsi probabil câțiva „oameni de cultură” din Târgoviște care să nu fie de acord cu mine. Le aștept comentariile semnate în clar, nu transmise sub anonimatul lașității. Pe unii i-am zărit și ieri la manifestarea cu pricina, pătrunși de propria importanță. Unora dintre ei, știuți că au dat-o la pace în ultimii patru ani cu abuzurile famigliei PDL, le-am transmis deja părerea mea, public și personal. Între timp, România a trecut printr-un măcel al culturii profesioniste și al presei independente, dar la protestele al căror bilanț îl facem în aceste zile nu i-am văzut nici în stradă, adunați sub tricolor ca niște mari conștiințe ce se auto-proclamă, și nu i-am zărit nici măcar făcându-și publică revolta printr-un colț de pagină.

 

În fine, compromisurile unor oameni de cultură au fost uriașe, ca semn că „opera” lor avea disperată nevoie de ele. Nici la maratonul de mitinguri din ianuarie 2012 nu au venit pe baricada protestelor alături de noi, deși unii dintre ei se revendică probabil urmași de-ai lui Eminescu într-ale condeiului de poet și gazetar. Cu toate acestea, nu i-a deranjat apetitul patologic și penal al puterii PDL-iste pentru masacrul culturii, sărbătorit cu chiolhanuri nesfârșite plătite din bugetul Centrului Județean de Cultură, înființat de PDL-iști pe ruinele instituțiilor profesioniste. Niște politruci, hoți și inculți și-au bătut joc de cultura și de presa dâmbovițeană chiar în vechea cetate istorică și culturală care l-a zămislit pe poetul Ion Heliade Rădulescu, fondator al primului ziar românesc.

 

M-am dus ieri plină de bucurie să-l întâlnesc pe poetul Lucian Avramescu, autor al unor poezii minunate de dragoste, dar și pe jurnalistul ale cărui editoriale publicate în „Jurnalul Național” îmi oferă confortul spiritual că în România mai avem încă oameni de cultură care nu-și țin condeiul în teacă la vreme de luptă. Dar evenimentul cultural mi-a reamintit și dezamăgirile pe care le-am trăit în ultimii ani și rănile sufletești pe care mi le-au lăsat aceste lupte dure.

 

P.S. Lucian Avramescu m-a întrebat de ce nu mai cânt (tocmai îi oferisem albumul meu, „Povești de dragoste”) și i-am răspuns că „am dezertat” din muzica ușoară fiindcă e prea… ușuratică și am ales să întăresc baricada presei la Târgoviște. Concluzia jurnaliștilor Lucian Avramescu și Bogdan Chirieac, la finalul interviurilor pe care mi le-au acordat, a fost că trebuie să rămânem încă pe baricade. Voi publica integral cele două interviuri în zilele următoare, inclusiv pe site-ul ziarului nostru.

 

www.alinamavrodin.ro

Alina Mavrodin Vasiliu || [email protected]



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale