Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.07.2016 00:25

O îndeletnicire în declin în ultimii 20 de ani


A A

Crescătorii de animale din Dâmbovița, în disperare

Crescătorii de animale din Dâmbovița, în disperare
Chiar dacă pentru mulți până nu de mult zootehnia era o sursă de venit foarte bună, în prezent această ocupație a ajuns să fie mai de grabă una costisitoare

❚ Costurile mari pentru întreținerea animalelor, dar și sumele din ce în ce mai mici obținute din vânzarea produselor îi determină pe tot mai muți țărani să renunțe la creșterea animalelor ❚ „Au fost perioade foarte bune. Perioade în care se câștiga destul de bine și se trăia decent din această activitate, însă acum mergem în pierdere”, își amintesc cei care se mai încumetă la o astfel de îndeletnicire ❚ Două din marile lor nemulțumiri sunt prețurile furajelor, dar și faptul că au fost „uitați” de autoritățile române în ceea ce privește ajutoarele financiare de la UE

CORVIN DUMITRICĂ


Ceea ce ar trebui să fie o mică afacere de familie a devenit o adevărată povară pentru foarte mulți dintre dâmbovițeni. Chiar dacă pentru mulți până nu de mult zootehnia era o sursă de venit foarte bună, în prezent această ocupație a ajuns să fie mai de grabă una costisitoare. Creșterea animalelor nu mai este de mult o activitate din care o familie să poată câștiga un ban și astfel să poată duce un trai decent. Micii fermieri spun că din cauza costurilor foarte mari necesare pentru întreținerea animalelor, dar și a prețului mic al produselor, această ocupație nu mai este deloc rentabilă.

● „Au fost perioade foarte bune. Perioade în care se câștiga destul de bine și se trăia decent din această activitate, însă acum mergem în pierdere. Produsele noastre sunt foarte prost plătite, iar cheltuielile sunt foarte mari.” ● „Costurile de întreținere sunt foarte mari. Plătim foarte mult pentru furajele necesare pentru iarnă. Plătim cositul fânului, îmbalotatul, iar produsele noastre se vând la un preț care nu acoperă cheltuielile.” ● „Nici până la ora actuală nu am primit sumele de bani pe care le primeam anual de la UE, prin APIA. Nu știe nimeni nimic. Se amână de la o lună la alta, iar noi nu știm cum să mai facem față cu cheltuielile. Acești bani ne mai ajutau să mai plătim din furaje. Doar prin vânzarea de produse nu reușim să acoperim cheltuielile.”

● „Această ocupație nu mai este rentabilă de mult. Am rămas doar cu această pasiune și dragoste de animale. Nu o să mai rezistăm mult, pentru că nu o să mai aven putere să le mai ținem. Suntem și în vârstă, iar tinerii nu se mai ocupă cu creșterea animalelor. Nu știu cât o să le mai putem ține.” ● „Am avut mai multe animale, dar pentru că am înaintat în vârstă și pentru că profitul a devenit din ce în ce mai mic, am renunțat la o mare parte. Copiii nu vor să audă de această ocupație. Au văzut că nu merge treaba și au plecat la muncă în străinătate. În scurt timp o să le vând pe toate. Nu se mai merită. Câștigul nu acoperă nici cheltuielile. Am ajuns să pun bani din pensie ca să pot să le întrețin.”

În asemenea condiții, foarte mulți dintre micii fermieri se gândesc să renunțe la creșterea animalelor. Aceștia spun că în acest moment nimeni nu le cumpără animalele. Nici pentru sacrificat nu le pot da, pentru că în Dâmbovița nu există decât un abator autorizat, care este undeva în nordul județului, iar țăranilor le este aproape imposibil să ajungă până acolo cu animalele pentru sacrificat.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

MESAJ DE CONDOLEANȚE
Duminica Intrării Domnului în Ierusalim
Falși „surdomuți”, depistați de jandarmi
Câștigul salarial mediu în Dâmbovița, sub media națională
Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale