Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.10.2014 00:09

Editorial


A A

Campania (ter)mitelor

Campania (ter)mitelor

ALINA MAVRODIN VASILIU

www.alinamavrodin.ro


Numai mâine nu-i poimâine și putem răsufla ușurați că fuse și se duse încă o campanie prezidențială. Pardon, primul tur „prezidențial”. Am pus ghilimele pentru că ce-am văzut și-am auzit n-are nicio legătură cu ce ar trebui să fie în fișa postului unui președinte de țară. Mai degrabă am avut parte de-o campanie a (ter)mitelor transpartinice scoase la defilare electorală pe scările DNA, cu sloganul penal „Aici sunt banii dumneavoastră”. Ăsta a fost totdeauna un slogan politic cu priză la electorat. Cei care cerșeau voturile românilor cu pancartele puse la fiecare cap de pod, de podeț și de județ, au avut mereu mari „succesuri” cu acest slogan.

Era de așteptat să-l vedem și-n alegerile astea, dar într-o variantă nouă, cea a luptei anticorupție, care a luat fața prezidențialelor, de nu-i mai vedem… fețele. Nici nu mai știe votantul care-s candidații și care-s termitele de bugete publice. Că astea din urmă sunt cele dintâi promovate, din sculare în culcare. Nu vă e silă să mai deschideți televizorul când vedeți în ce țară de mafioți v-a fost dat să trăiți, pe ce mâini au ajuns, de fapt, banii dumneavoastră și cum s-au împărțit (ter)mitele pe clanuri politice? Oricum ați votat în ultimii 25 de ani, ele au fost mereu la putere.

Și, după cum a fost „mersul făcut” pe scările DNA, campania asta electorală pare să fi fost de fapt campania lor. Așa o fi fost gândită de mai-marii ei într-ale strategiei naționale de luptă anticorupție? Adică s-o pună „la țanc”, vorba lui Bercea Mondialu, peste luptele de idei și de ideologii ale candidaților la Președinția României? Păi când suprapui campania penală a (ter)mitelor peste cea a prezidențiabililor, bagi poporul într-o așa uriașă confuzie, încât votantul român devine mai derutat decât „cetățeanul turmentat” al lui conu’ Iancu Caragiale.

Dacă a dorit cineva chestia asta, eu zic că a reușit cu brio. Mai rămâne doar să-ți încordezi toate simțurile, până la epuizare, ca să mai auzi și altceva decât zăngănitul cătușelor și ca să mai vezi și altceva decât parada (ter)mitelor. Dezbaterile publice de care toți prezidențiabilii au vorbit, dar pe care niciunul nu cred că le-a vrut cu adevărat, riscau să fie, de fapt, foarte periculoase pentru clasa politică mioritică. Altfel nu-mi explic de ce le-au ocolit până și marile trusturi de presă.

V-ați întrebat, totuși, de ce oare? N-ar face audiență cu dezbaterile prezidențiabililor? Sau mai degrabă mulți dintre aceștia se tem de ele ca dracu’ de tămâie? Și uite-așa au rămas (ter)mitele să se lăfăie pe spațiul public al campaniei electorale în care „lupta de idei” a prezidențiabililor a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârșire.

P.S. Nici în presa locală n-am văzut să fi existat interesul staff-urilor de campanie ale candidaților la Președinția României pentru a promova acele așazise „proiecte de țară” despre care mulți se jură că le-ar avea, dar eu n-am văzut niciunul. Vă asigur însă că noi ne-am făcut datoria de a transmite tuturor președinților de organizații politice din Dâmbovița invitația de a publica în acest cotidian oferta electorală a candidaților. Era o bună și foarte democratică ocazie să-și manifeste respectul pentru dvs., cititorii acestui ziar, dar și pentru noi ca jurnaliști. Spre deosebire de politicieni, noi, cu siguranță, avem conștiința faptului că publicarea unui program electoral reprezintă un document istoric peste ani. Sau poate că, de fapt, chiar lipsa de transparență o urmăresc staff-urile de campanie, preferând să ocolească presa și să vorbească din ușă în ușă despre verzi și uscate, că pentru astea nu există... chitanță de vorbă. Sau să arunce peste garduri diverse pliante pe care alegătorii, în caz că le adună de pe jos, le vor pierde a doua zi. Vor ține minte însă sigur că în 2014 a fost o campanie penală a (ter)mitelor și nu una prezidențială.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale