Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.08.2016 00:25

Preocupări majore la Consiliul Județean


A A

Apa, problemă de extremă urgență în Dâmbovița

Apa, problemă de extremă urgență în Dâmbovița
Conducerea CJD a prezentat ieri deciziile importante luate pentru alimentarea cu apă

❚ Ieri, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a anunțat definitivarea listei pentru Programul Operațional Infrastructură Mare care, deși se adresează tuturor localităților din județ, în final va cuprinde doar primăriile care vor îndeplini trei condiții: 1. să fie membre ADI Apă, 2. să aibă ca operator Compania de Apă Târgoviște și 3. să participe la majorarea capitalului social al Companiei de Apă ❚ De asemenea, se urgentează transformarea Serviciului Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița în societate comercială, în maxim două luni, în vederea fuziunii acesteia cu SC Compania de Apă

VIOLETA STANCIU

 


 

Multe dintre acestea s-au concretizat deja în decizii importante care au fost luate, vineri, 29 iulie a.c., la ședința de constituire a ADI Apă. Acestea au fost expuse, ieri, de către președintele CJD, Adrian Țuțuianu, în cadrul unei conferințe de presă, care a debutat cu îngrijorarea manifestată de șeful forului administrativ județean vizavi de situația alimentării populației cu apă potabilă în această perioadă caniculară.

„Am avut anterior o analiză cu Compania de Apă și cu Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare pentru că avem probleme multe, majoritatea generate de lipsa surselor de apă suficiente, într-o perioadă în care seceta generează probleme deosebite. Am luat anumite măsuri punctuale, dar trebuie spus foarte clar că programul de raționalizare a consumului, în unele localități, va continua, pentru că nu avem soluții pe termen scurt. De aici vine și ceea ce eu am spus continuu, respectiv nevoia de a investi masiv în sursele de apă, în perioada următoare, lucru pe care îl avem în vedere prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), legat de captarea de la «7 Izvoare» și, de ce nu, să gândim un program comun cu județul Argeș de asigurare a unor surse alternative de aprovizionare cu apă pe râul Dâmbovița”, a punctat președintele CJD.

167 milioane de euro pot veni în Dâmbovița, dar…

După ce i-a taxat pe primarii județului, care au dat dovadă de indolență prin neparticiparea la ședința ADI Apă, de la sfârșitul săptămânii trecute, șeful județului a anunțat definitivarea listei pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Deși se adresează tuturor localităților din județ, în final pe această listă se vor afla doar unitățile administrativ teritoriale care vor îndeplini anumite condiții.

„Unii primari, cu o suficiență pe care eu nu o înțeleg, nu au participat la prima ședință a ADI Apă, alții și-au delegat atribuțiile către viceprimari, ba unii și-au permis să trimită salariați din aparatul propriu de specialitate al consiliului local. Am definitivat lista pentru POIM. Avem posibilitatea să luăm minim 167 milioane de euro, din care parte sunt lucrări în curs care sunt fazate din POS Mediu, celelalte sunt lucrări noi de apăcanal și stații de epurare, inclusiv lucrări de captare de la sursele de apă. Pentru ca o UAT să intre în această aplicație am stabilit, prin hotărâre, vineri, trei condiții. Prima este să fie membru al ADI Apă. Nici o localitate care nu participă în cadrul acestei asociații nu va avea acces la finanțare cu bani europeni. Este o condiție pusă de ghidul de finanțare, nu de noi. Cea de-a doua condiție care se leagă de prima este operarea sistemului de alimentare cu apă de către Compania de Apă Târgoviște. Vă pot spune că localități precum Cornești, Crevedia nu vor putea intra în program pentru că acolo operează societatea RAJA de la Constanța. Mai sunt și localități care au operatori privați mici, cum sunt azi I.L. Caragiale, Dărmănești care de asemenea nu vor putea intra pe acest program. Am luat decizia pe care am anunțat-o prin Programul Dâmbovița 2025 să transformăm Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița în societate comercială, lucrul acesta se va produce în următoarele două luni, iar pasul următor va fi fuziunea Compania de Apă cu SPJAC Dâmbovița și realizarea unui operator unic la nivel județean, cu ambiția noastră, care este deja începută, la nivel de discuții, de a ieși cu exploatarea rețelelor de apă și canal din județul Dâmbovița în județele învecinate. Lucrul acesta sper să se finalizeze în maxim un an. Cea de-a treia condiție este aceea de a participa la majorarea capitalului social al Companiei de Apă. Am văzut diverse abordări - dacă pot primăriile, dacă nu pot... Eu cred că o primărie poate participa la o majorare de capital social de 100.000 de lei, de exemplu, în condițiile în care accesează fonduri de 5-8 milioane de euro, în funcție de valoarea investițiilor preconizate. Majorarea de capital social se va face potrivit Legii 31/1990 cu un vărsământ inițial de 30%, diferența urmând a fi vărsată în următorii doi ani”, a transmis președintele CJD, Adrian Țuțuianu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale