Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



31.10.2009 01:53

8 iunie 2009 - Glodeni a devenit butoiul cu pulbere al lucrărilor finanțate cu fonduri guvernamentale


A A

FILE PENALE ÎN DOSARUL O.G. 7

FILE PENALE ÎN DOSARUL O.G. 7
La Malul Mierii: podul este un podeț - sus - || La Ciocănică, nici urmă de panou, deși „podul” a fost finalizat (dar nu și recepționat!) - jos -

❚ Comuna dâmbovițeană Glodeni pare să-și revendice un loc fruntaș în topul scandalurilor pornite din culisele politice ale lucrărilor de investiții în infrastructura rurală cu fonduri prin OG 7 ❚ Echipa Trustului Artpress s-a deplasat la Glodeni pentru a verifica informațiile din adresa remisă redacției noastre de Primăria Glodeni în legătură cu cele „7 poduri” pe care firma PROCOR urmează să le execute ❚ Am constatat însă că una este pe hârtie și alta este în teren, iar de la primarul Petre Dinu, deși am încercat să aflăm răspunsuri la multe dintre întrebări, nu am reușit ❚ Chiar dacă edilul șef crede că poate ocoli răspunsurile, sesizările curg șuvoi din partea cetățenilor comunei ❚ Oamenii vor să afle misterul sumelor amețitoare de ordinul zecilor de miliarde de lei cheltuite la Glodeni, calitatea lucrărilor, dar și recepția acestora care a ridicat numeroase semne de întrebare

 

Anchetele de presă publicate de „Jurnal de Dâmbovița” și difuzate de TV Artpress, pornite în urma numeroaselor sesizări primite la redacție, au scos la iveală ilegalitățile ascunse în culisele afacerilor cu fonduri guvernamentale derulate în comunele dâmbovițene pentru lucrări de infrastructură finanțate prin OG 7. Glodeni pare să-și revendice un loc fruntaș în topul scandalurilor pornite din culisele politice ale lucrărilor de investiții în infrastructura rurală cu fonduri prin OG 7. Nu insistăm pe istoria apariției acestei ordonanțe, a făcut-o recent Florin Popescu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și al PDL Dâmbovița, cel care a contribuit în 2006 la elaborarea acestei celebre OG 7, pe vremea când era deputat în Parlamentul României. Investigațiile noastre de presă au scos la iveală ceea ce autoritățile și-ar dori să nu se afle niciodată, dar puhoiul de reclamații de la Glodeni riscă să îngroape bunele intenții afișate în declarațiile publice de președintele Florin Popescu. Cazul Glodeni este dovada cea mai bună a zicalei „teoria ca teoria, dar practica ne omoară”.
În teorie, OG 7/2006 este excepțională, în practică însă, la Glodeni, este – așa cum spuneam – un butoi cu pulbere al cărui fitil l-au aprins cei care și-au dat mâna pe această investiție numită în documente „podul peste pârâul Slănic, la Fântâna Rece, la Ciocănică, Murga, Livezi, Malu Mierii, Mădărănești 1 și Mădărănești 2 peste Valea Lăculețe”. Ne-am deplasat la Glodeni „să vedem pe câmpie”, cum spun constructorii, ce este „pe hârtie”, adică în documentele oficiale. Astfel, astăzi mai adăugăm o filă în dosarul „Poduri și podețe” pe Ordonanța 7/2006. Investigațiile noastre jurnalistice scot pe zi ce trece la iveală lucruri din ce în ce mai interesante. Echipa Trustului Artpress s-a deplasat în comuna Glodeni pentru a verifica informațiile din adresa remisă redacției noastre de Primăria Glodeni în legătură cu cele „7 poduri” pe care firma PROCOR urmează să le execute. Deși am încercat să aflăm răspunsuri la multe dintre întrebări, chiar de la primarul Petre Dinu, nu am reușit. Și poate că nu am fi insistat în demersul nostru jurnalistic, dacă nu ar fi curs șuvoi de sesizări din partea cetățenilor comunei Glodeni prin care ni se cerea să continuăm ancheta noastră jurnalistică și să elucidăm misterul sumelor amețitoare, de ordinul zecilor de miliarde de lei, cheltuite la Glodeni, calitatea lucrărilor, dar și recepția acestora, care a ridicat numeroase semne de întrebare.
Așa că am vizitat lucrările executate pe O.G. 7 în Glodeni, pentru a doua oară în decurs de zece zile. De data aceasta în documentarea noastră am fost însoțiți de consilier local Liviu Stoica, directorul Școlii din Glodeni. Domnia sa și-a exprimat dorința de a aduce la cunoștința opiniei publice câteva aspecte legate de lucrările la aceste poduri, în fapt niște podețe care ridică multe semne de întrebare. Consilierul local Liviu Stoica a încercat să ne demonstreze că de fapt 3 poduri au fost deja finalizate, și nu două cum susține edilul șef Petre Dinu. Acest lucru l-am constatat și noi la fața locului. Dacă însă la podurile de la Malu Mierii și Livezi existau totuși panouri care dovedeau că au fost executate lucrări, dar fără să fie pomenit numele constructorului și al proiectantului, la cel de-al treilea obiectiv de la Ciocănică nu exista nici un panou, deși după cum susține consilierul Liviu Stoica, acest pod a fost finalizat, însă nu a fost recepționat.
Are cineva ceva de ascuns de vreme ce nu a plantat nici un panou la podul de la Ciocănică? Tot de la consilierul local Liviu Stoica am mai aflat că cele 3 poduri, sau 2 cum spune primarul Petre Dinu, ar fi costat 10 miliarde lei vechi și că printr-o rectificare de buget, Primăria Glodeni ar mai fi primit de curând aproximativ 15 miliarde lei vechi pentru începerea lucrărilor la celelalte poduri. Panourile inscripționate la cele 2 poduri de la Malu Mierii și Livezi arată însă că cele 2 obiective au costat împreună aproximativ 7 miliarde lei vechi. Nu știm însă cât a costat al treilea pod care este în fapt un podeț.

Joaca de-a miliardele cu comisii ilegale

Referitor la modul cum s-a făcut recepția la podul de la Livezi, consilierul Liviu Stoica ne-a declarat: „Au fost 2 comisii de recepție fără nici un specialist. Deci mai întâi comisia de recepție la terminarea lucrărilor este ilegală. A fost făcută cu 2 ani în urmă. Nu avea nici un fel de specialist. Din această comisie am făcut și eu parte. Pe urmă au mai fost alte 2 comisii pe care eu le-am contestat, iar recepția finală a fost făcută de către o comisie din care au făcut parte doar 3 specialiști. Însă dintr-o comisie de 9 membri, conform legii, trebuia să facă parte 7 specialiști. Nici valoarea lucrării care este trecută pe panou nu corespunde. Aici este trecut 3,6 miliarde lei vechi, iar valoarea lucrării este de fapt de 4,2 miliarde lei, pentru că 600 milioane lei vechi probabil sunt cheltuieli indirecte pentru această investiție, probabil cele de consultanță.
Aceste comisii constituite ilegal s-au făcut, bănuiesc, pentru că nu s-a respectat proiectul, iar dacă erau specialiști, așa cum prevede Hotărârea de Guvern nr. 273 din 1994, aceștia trebuia să compare proiectul cu ceea ce reprezintă de fapt. Părerea mea este că probabil ori sunt lucrări ascunse care n-au fost efectuate, ori nu s-a respectat proiectul și din această cauză specialiștii nu trebuia să vadă despre ce este vorba. Pe mine, la ultimele 2 comisii de recepție, m-au scos pentru că le-am dat peste cap jucăria la prima comisie și a trebuit să refacă recepția. Și atunci m-au exclus din comisie. Poate și pentru faptul că am sesizat o neregulă la acest pod, mai precis la o apărare de mal. Dacă specialiștii au considerat că lucrarea este bună de recepționat, în final este răspunderea dumnealor”.

Ilegalități la indigo

Cât despre podul de la Malu Mierii, consilierul Liviu Stoica spune că valoarea acestei investiții de 3,3 miliarde lei este mult prea mare pentru o asemenea lucrare. „Acum găsesc explicația de ce domn primar v-a spus că acest pod nu este recepționat. Nu este adevărat. Este recepționat la terminarea lucrării de aceeași comisie ilegală. Asta și explică valoarea exagerat de mare a investiției”. Surpriză însă și mai mare la „podul” de la Ciocănică. „Este curios. Astăzi am sesizat și eu că nu este nici un panou în care ar fi trebuit să fie prevăzute valoarea lucrării, termenul de execuție, proiectantul, constructorul. Acum înțeleg probabil de ce domn primar nu vi l-a raportat ca lucrare terminată. Presupun că pe această lucrare s-au luat banii, dar nu este făcută recepția, ceea ce este ilegal dacă s-au luat toți banii. Normal că trebuia luați o parte din bani pe situații de lucrări. Dar probabil că din cele 15 miliarde de lei care au venit în cele 2 luni s-a achitat suma integrală, sau mă rog, o parte din ea. Dar, dacă s-a achitat suma integrală sau o parte din ea... V-am spus la acest pod nu a fost nici un fel de recepție nici la terminarea lucrării și nici recepția finală pentru că de abia acum este finalizat. Însă nu înțeleg de ce domn primar nu vi l-a raportat în adresă că acest pod a fost terminat. După cum sunt făcute însă apărătorile astea de mal, cred că și acest pod n-are cum să depășească 2 miliarde lei vechi, cu consultanță cu tot. E vorba doar de o deschidere mică și cu aceste apărători de mal”, a explicat Liviu Stoica.

Reclamații la Parchet și DNA

De altfel, consilierul Liviu Stoica a sesizat și organele abilitate în legătură cu recepția lucrărilor pe OG 7/2006, însă până în prezent nu a primit nici un răspuns. „Am sesizat Parchetul Pucioasa și DNA Ploiești. Am confirmarea de primire și numărul de înregistrare. Însă n-am primit nici un răspuns”. Și pentru a nu fi acuzați de subiectivism sau de rea credință, am încercat din nou să stăm de vorbă cu edilul șef Petre Dinu. Asta după ce în urmă cu câteva zile Trustul Artpress a înaintat încă o adresă Primăriei Glodeni prin care solicita în baza Legii 544/2001 informații cu privire la firma care a asigurat „consultanță pentru obținerea finanțării”, valoarea contractului de consultanță financiară și data achitării serviciilor de consultanță financiară, valoarea totală a investiției pentru fiecare lucrare în parte, documentele care atestă recepțiile lucrărilor, stadiul actual al derulării investițiilor, tranșele de plată făcute din aprilie 2009, dacă există contestații sau reclamații în urma recepțiilor de lucrări și data stabilită pentru alte recepții de lucrări. Până astăzi nu am primit răspuns la adresa noastră oficială, deși Legea 544/2001 prevede termene imperative. Nici la fața locului, echipa Artpress nu l-a putut lămuri pe primarul PDL Petre Dinu să răspundă la câteva întrebări. Edilul șef părea prea prins cu... europarlamentarele. La insistențele echipei TV Artpress primarul Petre Dinu a promis să-și facă timp pentru câteva declarații de presă abia miercuri. Sperăm că va reuși să-și pregătească temele până atunci. Îi rugăm pe specialiștii în construcții să lămurească misterul podurilor din Glodeni, care așa cum am precizat, arată ca niște podețe. Doar valoarea de multe miliarde de lei le recomandă pentru numele de poduri, așa cum apar ele pompos în documentele oficiale.


Ilie Bâzoi | [email protected]



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale