Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.05.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Să fim europeni prin fapte, nu prin vorbe!

Să fim europeni prin fapte, nu prin vorbe!

dr. DAN LUCA


România are nevoie de o echipă puternică pentru racordarea țării la Uniunea Europeană. Vorbim încă de noi și ei – România și UE, și per ansamblu, impactul prezenței românești este încă insular, nesustenabil. Nu avem în discursul public - politic din România o abordare inclusivă, dar în plus, trebuie să înțelegem că nu doar reprezentanții politici, ci și ai organizațiilor neguvernamentale, economice, sau academice contribuie la „clădirea” sistemului comunitar.

 

Constat că României îi lipsesc specialiștii de altădată. Analizând nivelul „racordării” României la Uniunea Europeană, spuneam încă de acum câțiva ani că țara are nevoie de 25.000 de români pentru un sistem funcțional, care să producă rezultate maxime și susțin în continuare această propunere. Dacă ne referim la instituții, la nivelul fiecărui minister „de linie” trebuie câteva persoane (10-20 poate) care sunt responsabile cu „emiterea semnalelor” despre poziția României în politica sectorială aferentă.

 

La nivelul legislativului sute de persoane contribuie la buna racordare a țării la agenda europeană. Viitorul Parlament European va funcționa după prerogativele Tratatului de la Lisabona, iar parlamentele naționale dispun de un efectiv puternic cu radarul spre Bruxelles. Fiecare deputat sau senator, fiecare grup politic, fiecare comisie politică își are experții săi pe politicile europene. Desigur sunt și alte instituții pe plan național care au un rol în mozaicul relaționării.

 

Nu cred că exagerez când precizez că sunt necesare 12.500 persoane în sistemul instituțional național care pot fi considerate actori locali ai afacerilor europene. Acestora li se adaugă alte sectoare care sunt foarte dinamice în relația cu capitala Europei. Zeci de companii, care în cadrul departamentului „regulatory affairs” desfășoară acțiuni în direcția lobby-ului legislativ și care cunosc în detaliu culisele comunitare.

 

Federațiile industriale, camerele de comerț și industrie, organizațiile neguvernamentale, patronatele, sindicatele, firmele de consultanță, cabinetele de avocatură au toate „acțiuni” în domeniul afacerilor europene. Sute de ziariști scriu (chiar dacă de multe ori nu conștientizează 100%) despre dinamica sistemului comunitar, fie că e vorba despre politică, finanțe sau educație. Sunt alte sute de profesori, conferențiari și lectori universitari care au prezentări despre „lumea codeciziei” sau construcții instituționale comunitare.

 

Fără a exagera, extrapolând puțin desigur, cred că sunt alte 12.500 în „sectorul privat” care își „câștigă pâinea” (cel puțin parțial) din afacerile europene. Europenizarea și expertiza în domeniul Uniunii Europene poate să fie privită ca o „a doua alfabetizare”, iar tinerii educați au șanse mai mari pentru a-și găsi locul în Uniunea Europeană, cu mândrie că sunt europeni.

 

Nu este rău să ne gândim să introducem la nivelul curriculei o materie despre cultura și civilizația europeană (la clasa a X-a în România). Ceva însă foarte practic, nu un conținut sec și plin de date statistice. Cursuri despre ce înseamnă cetățenia europeană, ce drepturi și obligații îi revin cetățeanului european, ce oportunități avem noi ca români în spațiul european.

 


Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele Casei Europei Bruxelles. Cei interesați de actualitatea europeană pot urmări mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale