30.05.2014 08:19

Să fim europeni prin fapte, nu prin vorbe!

Să fim europeni prin fapte, nu prin vorbe!
Galerie foto

dr. DAN LUCA


România are nevoie de o echipă puternică pentru racordarea țării la Uniunea Europeană. Vorbim încă de noi și ei – România și UE, și per ansamblu, impactul prezenței românești este încă insular, nesustenabil. Nu avem în discursul public - politic din România o abordare inclusivă, dar în plus, trebuie să înțelegem că nu doar reprezentanții politici, ci și ai organizațiilor neguvernamentale, economice, sau academice contribuie la „clădirea” sistemului comunitar.

 

Constat că României îi lipsesc specialiștii de altădată. Analizând nivelul „racordării” României la Uniunea Europeană, spuneam încă de acum câțiva ani că țara are nevoie de 25.000 de români pentru un sistem funcțional, care să producă rezultate maxime și susțin în continuare această propunere. Dacă ne referim la instituții, la nivelul fiecărui minister „de linie” trebuie câteva persoane (10-20 poate) care sunt responsabile cu „emiterea semnalelor” despre poziția României în politica sectorială aferentă.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

La nivelul legislativului sute de persoane contribuie la buna racordare a țării la agenda europeană. Viitorul Parlament European va funcționa după prerogativele Tratatului de la Lisabona, iar parlamentele naționale dispun de un efectiv puternic cu radarul spre Bruxelles. Fiecare deputat sau senator, fiecare grup politic, fiecare comisie politică își are experții săi pe politicile europene. Desigur sunt și alte instituții pe plan național care au un rol în mozaicul relaționării.

 

Nu cred că exagerez când precizez că sunt necesare 12.500 persoane în sistemul instituțional național care pot fi considerate actori locali ai afacerilor europene. Acestora li se adaugă alte sectoare care sunt foarte dinamice în relația cu capitala Europei. Zeci de companii, care în cadrul departamentului „regulatory affairs” desfășoară acțiuni în direcția lobby-ului legislativ și care cunosc în detaliu culisele comunitare.

 

Federațiile industriale, camerele de comerț și industrie, organizațiile neguvernamentale, patronatele, sindicatele, firmele de consultanță, cabinetele de avocatură au toate „acțiuni” în domeniul afacerilor europene. Sute de ziariști scriu (chiar dacă de multe ori nu conștientizează 100%) despre dinamica sistemului comunitar, fie că e vorba despre politică, finanțe sau educație. Sunt alte sute de profesori, conferențiari și lectori universitari care au prezentări despre „lumea codeciziei” sau construcții instituționale comunitare.

 

Fără a exagera, extrapolând puțin desigur, cred că sunt alte 12.500 în „sectorul privat” care își „câștigă pâinea” (cel puțin parțial) din afacerile europene. Europenizarea și expertiza în domeniul Uniunii Europene poate să fie privită ca o „a doua alfabetizare”, iar tinerii educați au șanse mai mari pentru a-și găsi locul în Uniunea Europeană, cu mândrie că sunt europeni.

 

Nu este rău să ne gândim să introducem la nivelul curriculei o materie despre cultura și civilizația europeană (la clasa a X-a în România). Ceva însă foarte practic, nu un conținut sec și plin de date statistice. Cursuri despre ce înseamnă cetățenia europeană, ce drepturi și obligații îi revin cetățeanului european, ce oportunități avem noi ca români în spațiul european.

 


Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele Casei Europei Bruxelles. Cei interesați de actualitatea europeană pot urmări mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.