Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.11.2014 00:20

Edilul din Bilciurești, Simion Eftimie și președintele României, Klaus Iohannis, au primit sentințe diferite pe dosare similare de incompatibilitate


A A

Primarul dâmbovițean ''nea Fane'', caz prezidențial

Primarul dâmbovițean ''nea Fane'', caz prezidențial

ANDREI VASILIU


 

Procesul în urma căruia Klaus Iohannis, președintele ales al României, ar putea fi declarat incompatibil și, în consecință, ar putea pierde șefia statului, nu este un caz singular în țară. Numeroși primari sunt în situații asemănătoare, iar unii dintre ei deja și-au pierdut mandatul, în timp ce alții încă se judecă în instanțe cu Agenția Națională de Integritate (ANI).

Unul dintre aceste exemple se regăsește și în Dâmbovița, în comuna Bilciurești, unde primarul Simion Eftimie a fost declarat incompatibil. Cazul de incompatibilitate al edilului din Bilciurești vizează o situație similară cu cea din dosarul noului președinte ales Klaus Iohannis, prevăzută de același articol de lege, respectiv art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. Despre fiecare dintre cei doi, ANI afirmă că, în timpul exercitării mandatului de primar, „nu au respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «funcția de primar și viceprimar [...] este incompatibilă cu [...] funcția de [...] administrator, [...] membru al consiliului de administrație [...] la societățile comerciale [...] precum și la instituțiile publice»”, așa cum se arată în comunicatele Agenției Naționale de Integritate. Amândoi edilii au contestat deciziile ANI în instanță, însă în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate lui Klaus Iohannis, în timp ce în martie 2014, Curtea de Apel Ploiești a respins acțiunea primarului din Bilciurești, Simion Eftimie.

„E o chestie aiurea ca primarul să nu facă parte din Consiliul de Administrație al școlii”

Simion Eftimie, cunoscut de dâmbovițeni drept „nea Fane”, este primar al comunei Bilciurești din 1996. Este un om corect și, de multe ori, incomod pentru alți politicieni, fiindcă nu ezită să spună public, pe șleau, cu ce probleme se confruntă comunitatea pe care o conduce de aproape 20 de ani. În noiembrie 2013, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil, pe motiv că primarul a făcut parte din Consiliul de Administrație al școlii din localitate. „Nea Fane” a cerut în instanță anularea deciziei ANI. La Curtea de Apel Ploiești a pierdut pe 17 martie 2014, însă crede că mai are o șansă la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a făcut recurs, dar încă nu a primit un termen.

„N-are importanță hotărârea Curții de Apel în fața Curții Supreme. Cazul meu e unic pe țară. Eu am fost 3 ședințe în Consiliul de Administrație în care nu s-a discutat niciun leu buget, n-am firmă, n-am soră, n-am frate. Am fost cadru didactic, am lucrat destui ani în învățământ. Și dacă ninge de-un metru tot eu sunt primul om acolo și dau niște directive, să scăpăm de nămeți, să dau drumul la căldură. E o chestie aiurea ca primarul să nu facă parte din Consiliul de Administrație al școlii. Toată lumea acolo aduce bani, nu ia bani. Dacă s-ar face o statistică despre cât am cheltuit numai pentru zugrăvitul școlii… Nu poate să spună nimeni «Eftimie a luat un leu din școală»”, ne-a mărturisit ieri „nea Fane”, primarul din Bilciurești.

„Să fie pentru toată lumea la fel, și pentru mine, și pentru Iohannis”

Din punctul de vedere al primarului Simion Eftimie, „legea e pentru anumite culori” și crede că pentru președintele ales al României, Klaus Iohannis,

„se va da o hotărâre cu cântec, un fel de dedicație specială, adică se judecă pe noua lege și acolo va găsi un articol care zice că anumite consilii subordonate primăriei nu sunt vizate de ANI. Și scapă”.

Dar dacă instanța supremă îl va scăpa pe Klaus Iohannis, primarul din Bilciurești crede că la fel ar trebui să se întâmple în toate procesele similare din țară.

„Să hotărască cum o vrea, dar să fie corectă până la capăt cu toată lumea. Să fie pentru toată lumea la fel, și pentru mine, și pentru Iohannis”, spune cu amărăciune în glas primarul Simion Eftimie, care adaugă: „sunt primari în țară care, pentru același obiect, au fost scoși din funcții. Mi se pare normal să se dea pentru toată lumea la fel”.

„În locul dlui Iohannis, nu candidam la președinție”

L-am întrebat pe primarul Simion Eftimie ce ar fi făcut dacă s-ar fi aflat în situația primarului Sibiului, Klaus Iohannis, aceea de a intra în cursa prezidențială cu un proces de incompatibilitate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Eu nu candidam în locul dlui Iohannis, fiindcă încurcam pe toată lumea. Hotărârea poate să fie și pro și contra. Dacă e declarat incompatibil, se fac din nou alegeri. Dar mi se pare absurd să te aleagă 7 milioane de români și tu să le spui: «Sunteți proști, m-ați votat degeaba». Se va găsi o interpretare a legii în favoarea dlui Iohannis. E o părere personală”, ne-a declarat „nea Fane”, primarul din Bilciurești,

care i-a transmis totuși un mesaj noului președinte al României, Klaus Iohannis, despre durerile oamenilor din România profundă: „I-aș transmite ca nivelul de trai să fie măcar la jumătatea nivelului de trai al nemților. Ca agricultor, i-aș transmite să facă în același fel să avem și noi aceleași fonduri și aceleași drepturi ca toată lumea care e în Uniunea Europeană”, spune primarul Simion Eftimie.

 

 

Eftimie Simion, primar Bilciurești, județul Dâmbovița

Klaus-Werner Iohannis, primar Sibiu, ales președintele României

Când a fost declarat incompatibil

 

15 noiembrie 2013

 

24 aprilie 2013

Motiv incompatibilitate, conform ANI

„a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Bilciurești, Jud. Dâmbovița, și calitatea de membru al Consiliului de administrație al Școlii Gimnaziale Bilciurești, Jud. Dâmbovița. Astfel, … nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

„deține, simultan, atât funcția de Primar al Municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și S.C. PIEȚE S.A. (începând cu 05.08.2010 și până în prezent), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003”.

Perioada de incompatibilitate

07.oct.2011- 26.iun.2012

și 26.iun.2012- 29.mar.2013

30.04.2009 - prezent

05.aug.2010 - prezent

Decizii ale instanțelor până în prezent

Curtea de Apel Ploiești:

17.03.2014 - Respinge acțiunea. Cu recurs. Pronunțată în ședință publică. Hotărâre 59/2014

Curtea de Apel Alba-Iulia:

25.09.2013 - Admite contestația reclamantului în contradictoriu cu pârâta ANI și în consecință anulează raportul de evaluare nr.18367/G/II/24.04.2013 întocmit de ANI. Hotărâre  235/2013 

Următorul termen de recurs

Înalta Curte de Casație și Justiție:

nu a primit termen

Înalta Curte de Casație și Justiție:

14 ianuarie 2015

Jurisprudență, conform ANI

„sentințele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA și sentința civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulți aleși locali (în categoria cărora intră și primarii) emise de Curtea de Apel Constanța, prin care s-a reținut existența stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003”.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de un om la 03.12.2014 19:49

klaus iohanis macar a facut ceva la Sibiu pe cand Eftimie simion de 18 ani de zile nu a facut nimic, din contra tot ce avea comuna Bilciuresti de cands este dumnealui Primar s-a destramat, asa sa ne mai lase cu politica dumnealui


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale