Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.01.2017 00:20

În Dâmbovița, reprezentanții Direcției Agricole caută soluții pentru a ajuta producătorii


A A

Platformele speciale, salvarea agricultorilor

Platformele speciale, salvarea agricultorilor
ing. Ion Oprea, director Direcția Agricolă Dâmbovița

❚ „Noi trebuie să ajungem la situația în care producătorul trebuie să producă și atât, nu să se ocupe și de desfacere”, a semnalat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea

VIOLETA STANCIU


Înființarea de platforme speciale pentru preluarea, depozitarea și sortarea legumelor și fructelor! Aceasta ar putea fi, în opinia directorului Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, soluția optimă pentru producătorii agricoli din județ care se confruntă de ani de zile cu probleme majore, atât pe partea de depozitare, cât și pe cea de desfacerea a produselor agricole. Modelul platformelor agricole, care se practică deja în țările Uniunii Europene, unde se bucură de un real succes, poate fi adoptat și de fermierii români.

„Acele grupuri de producători, pe care tot batem apa în piuă, să le facem, să se organizeze, eu o văd ca o măsură intermediară. Noi trebuie să ajungem la situația în care producătorul trebuie să producă și atât, nu să se ocupe și de desfacere. Trebuie să existe o platformă de preluare, depozitare, sortare a produselor, care să se ocupe de tot. Adică eu, producător, să produc, să aduc toată marfa, fie ea de calitatea I sau a II a, iar acea platformă să se ocupe de desfacere, respectiv să se ducă spre industrii, spre piață, spre supermarket, să fie strict problema lor. Dar, acea platformă trebuie să fie mai mult lângă producător, decât lângă comerciant. Nu să-i scoată ochii producătorului cu un preț de nimic. Spre exemplu, mai apare câte un depozit, pe ici pe colo, care nu vrea să ia marfă românească pentru că nu se înțeleg la preț. Mai este și problema cu supermarketurile. Eu, ca producător, nu sunt încântat, pentru că acestea nu dau un preț convenabil celui care produce. E un preț mic. E adevărat că și supermarketul are la raft un preț mai mic decât prețul pieței. Nu știu de ce se practică politica asta, pentru că până la urmă trebuie să-i recunoști munca celui care produce”, a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

„S-a dus vremea cu afișul în poartă «vând varză și mere»”

Chiar dacă și-ar dori să vadă astfel de platforme agricole și în România, respectiv în județul Dâmbovița, și asta cât mai curând, Ion Oprea crede că, cel mai probabil, generația viitoare de agricultori va beneficia de această metodă de lucru.

„Aceste platforme vor apare în generația următoare, după ce ne vom duce noi. În străinătate există aceste platforme, ele sunt făcute tot pe sistemul de grupuri, de cooperative, dar acestea preia marfa de la toată lumea, nu numai de la cei care sunt în grup. Ba, mai mult, aceste platforme, ca să-și păstreze relația cu marile magazine, în momentul în care nu mai au marfă pe stoc recurg la importuri pentru a asigura un flux continuu de produse. Deci niciodată nu rămân descoperiți. În cazul nostru, nu putem să punem țăranii de la Lungulețu sau de la Voinești să facă importuri. În Italia, când am fost la un astfel de colos, am mers și la producători și astfel am aflat că nici ei nu erau mulțumiți de prețurile oferite. Problema este că s-a dus vremea cu afișul pus în poartă «vând varză și mere» și aștept să vină comerciantul. Acum foarte puțini mai vin, se duc în marile engros- uri, nu se mai duc 100- 200 km după marfă. Din păcate, producătorii încep să dea din colț în colț”, a mai punctat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale