20.01.2017 00:20

Platformele speciale, salvarea agricultorilor

Platformele speciale, salvarea agricultorilor
Galerie foto

❚ „Noi trebuie să ajungem la situația în care producătorul trebuie să producă și atât, nu să se ocupe și de desfacere”, a semnalat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea

VIOLETA STANCIU


Înființarea de platforme speciale pentru preluarea, depozitarea și sortarea legumelor și fructelor! Aceasta ar putea fi, în opinia directorului Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, soluția optimă pentru producătorii agricoli din județ care se confruntă de ani de zile cu probleme majore, atât pe partea de depozitare, cât și pe cea de desfacerea a produselor agricole. Modelul platformelor agricole, care se practică deja în țările Uniunii Europene, unde se bucură de un real succes, poate fi adoptat și de fermierii români.

„Acele grupuri de producători, pe care tot batem apa în piuă, să le facem, să se organizeze, eu o văd ca o măsură intermediară. Noi trebuie să ajungem la situația în care producătorul trebuie să producă și atât, nu să se ocupe și de desfacere. Trebuie să existe o platformă de preluare, depozitare, sortare a produselor, care să se ocupe de tot. Adică eu, producător, să produc, să aduc toată marfa, fie ea de calitatea I sau a II a, iar acea platformă să se ocupe de desfacere, respectiv să se ducă spre industrii, spre piață, spre supermarket, să fie strict problema lor. Dar, acea platformă trebuie să fie mai mult lângă producător, decât lângă comerciant. Nu să-i scoată ochii producătorului cu un preț de nimic. Spre exemplu, mai apare câte un depozit, pe ici pe colo, care nu vrea să ia marfă românească pentru că nu se înțeleg la preț. Mai este și problema cu supermarketurile. Eu, ca producător, nu sunt încântat, pentru că acestea nu dau un preț convenabil celui care produce. E un preț mic. E adevărat că și supermarketul are la raft un preț mai mic decât prețul pieței. Nu știu de ce se practică politica asta, pentru că până la urmă trebuie să-i recunoști munca celui care produce”, a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

„S-a dus vremea cu afișul în poartă «vând varză și mere»”

Chiar dacă și-ar dori să vadă astfel de platforme agricole și în România, respectiv în județul Dâmbovița, și asta cât mai curând, Ion Oprea crede că, cel mai probabil, generația viitoare de agricultori va beneficia de această metodă de lucru.

„Aceste platforme vor apare în generația următoare, după ce ne vom duce noi. În străinătate există aceste platforme, ele sunt făcute tot pe sistemul de grupuri, de cooperative, dar acestea preia marfa de la toată lumea, nu numai de la cei care sunt în grup. Ba, mai mult, aceste platforme, ca să-și păstreze relația cu marile magazine, în momentul în care nu mai au marfă pe stoc recurg la importuri pentru a asigura un flux continuu de produse. Deci niciodată nu rămân descoperiți. În cazul nostru, nu putem să punem țăranii de la Lungulețu sau de la Voinești să facă importuri. În Italia, când am fost la un astfel de colos, am mers și la producători și astfel am aflat că nici ei nu erau mulțumiți de prețurile oferite. Problema este că s-a dus vremea cu afișul pus în poartă «vând varză și mere» și aștept să vină comerciantul. Acum foarte puțini mai vin, se duc în marile engros- uri, nu se mai duc 100- 200 km după marfă. Din păcate, producătorii încep să dea din colț în colț”, a mai punctat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.