Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro12.05.2023 00:20

Editorial * Corespondenț de la Bruxelles


A A

Gndirea strategic european n Romnia (II)

Gndirea strategic european n Romnia (II)

UE este parte a evoluiilor interne, atât în acele domenii de competen exclusiv a Uniunii, cât și în cele în care competența este partajat cu statele membre. Cu toate acestea, pare înc dificil de explicat cetțeanului un adevr relativ simplu: „Europa nu mai este politic extern, ci parte a celei interne”.

La nivelul opiniei publice din România, avem situații contradictorii: 46% dintre români au o imagine pozitiv despre UE, dar sunt în același timp dezinteresați de politic european - 47% au declarat c nu urmresc decât foarte rar sau deloc subiectele legate de UE. Este aceasta și o problem de comunicare, de conectare a cetțeanului român cu problematica european? Noi considerm c da!

Rspunsul la situația actual este aparent paradoxal: mai mult gândire strategic, mai mult Europ în România, mai mult Românie în UE. În opinia noastr, este imperativ restructurarea gândirii și comunicrii strategice interne în direcția multilateralismului european. Este nevoie de fluidizarea și vizibilizarea informației credibile, substanțiale și echidistante, prin crearea unui corp de pres românesc cu expertiz în politicile sectoriale europene.

Jurnaliștii specializați în politicile europene sunt chemați s prezinte, la zi, pe înțelesul cetțenilor, noțiunile și deciziile tehnice, chiar s anticipeze impactul deciziilor luate la Bruxelles asupra României. De asemenea, printr-o pres de calitate și familiarizat cu contextul european sau chiar global, se pot transmite, ctre audiențe internaționale, mesajele structurate ale României, atât cele instituionle, cât și cele din sectorul privat, academic sau neguvernamental.

În plus, românii care lucreaz în Bruxelles, fie la nivelul corporațiilor, în diviziile de afaceri europene, în federațiile industriale, în instituțiile europene reprezint o neprețuit surs de cunoaștere pentru România. Ar fi util ca ca aceștia s fie implicați într-o contrucție asociativ, de tipul think-tank. Un Club ar românilor din Bruxelles-ul european ar putea deveni locul de structurare a informațiilor, venite de multe ori în cascad dinspre instituțiile europene, informații care, așa cum am spus, modeleaz viața politic și economic intern.

Exist  potențialul de a dezvolta aceast fibr euro-româneasc, în România i la Bruxelles, ca o forț de sistem? Desigur. Totul ține de agilitatea unei nații și a leadershipului acesteia de a concepe i implementa strategii realiste de dezvoltare într-un sistem - cel european - care, oricât de multe sincope ar cunoaște, creeaz condiții favorabile tocmai pentru progres, modernizare și dezvoltare.

 

 

 

Dan LucaComentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Lumea ntre ciocniri de valuri (II)
Lumea ntre ciocniri de valuri (I)
Demenț neomarxist infantil
Mecanism european 2024
Frica de… A.I.
Schimbarea sultanilor la Ankara
Schimbarea sultanilor la Ankara…
Oamenii din Bruxelles (II)
Oamenii din Bruxelles (I)
Gndirea strategic european n Romnia (I)Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale