Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro06.08.2018 00:12

Din cauza lipsei de fonduri pentru achiziția obiectelor de patrimoniu,


A A

Documente și cărți rare, vânate de uitare

Documente și cărți rare, vânate de uitare

*Este o adevărată „crimă” împotriva Patrimoniului Cultural Național din județul Dâmbovița să nu existe fonduri pentru asemenea piese muzeale inestimabile ca valoare istorică și cultural-artistică, acestea riscând să se piardă sau să fie înstrăinate

PETRE DRĂGUȚOIU


Documente cu date unicat, precum monografii olograf ale unor localități din județul Dâmbovița, precum Găești, Titu, Răcari, Mănești, Ocnița, Răzvad, Vârfuri, Bezdead, Lucieni etc., realizate sub coordonarea unor personalități istorice, precum prof. dr. Alexandru Vasilescu, și acoperind o parte importantă a județului, nu pot intra în colecțiile instituțiilor precum Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, din cauza lipsei fondurilor pentru achiziția unor astfel de piese valoroase.

Menționăm aici și cărți rare despre Târgoviște, precum cele ale fiului lui Ion Heliade Rădulescu, „Fabule”, cu semnătura cu cerneală violetă cu pană de gâscă, editată la anul 1883; „Oltenia Sub Austrieci”, din 1716-1739, teza de doctorat a autorului Alexandru Vasilescu, cu autograf etc.

Este o adevărată „crimă” împotriva Patrimoniului Cultural Național din județul Dâmbovița să nu existe fonduri pentru asemenea piese muzeale inestimabile ca valoare istorică și cultural-artistică, acestea riscând să se piardă sau să fie înstrăinate, așa cum a fost pierdută fosta clădire în care se afla, pe strada Justiției, Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești, din sec. XVII-XVIII, unic în țară, cu toate că exista clauza de preemțiune de care Consiliul Județean Dâmbovița putea să beneficieze.

Menționăm că prelungirea zonei istorice și cultural-artistice de la Curtea Domnească, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Național al Poliției Române, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, clădirea fostului Muzeu al Tiparului și al Cărții Vechi Românești, cu depozitele Filialei Arhivelor Statului, constituie un proiect interesant,de care ar beneficia locuitorii fostei Capitale istorice a Țării Românești, precum și vizitatorii români și străini.

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

IPS Nifon: „Tinerii sunt primăvara Bisericii, speranța ei plină de încredere și bucurie”
Două Olimpiade Naționale la Târgoviște
„Artiști în devenire”, ediția a III-a, Târgoviște, 2024
Peste 32.000 de elevi primesc burse școlare
Salonul Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”
"Ecouri din Bucegi" o apariție surpriză în peisajul presei culturale dâmbovițene
Liceul „Ion Heliade Rădulescu” devine parte din elita națională a hub-urilor viitorului
Liceul de Arte "Bălașa Doamna", autorizație provizorie pentru clasă de coregrafie
Elevii se pregătesc de vacanță
Mitropolitul Nifon, pe șantierele bisericilor în reabilitare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Tezaurul românilor, nikogda!? (II)

Documentarul „Zvezda”, în replică la ideea guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, de a lansa un lobby internațional privitor la faptele că „România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”, isterizați, și comentatorii, și istoricii, chemați „la bară”, s-au dat de ceasul morții să argumenteze (falsuri care ar face-o să... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale