Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
06.08.2018 00:12
Din cauza lipsei de fonduri pentru achiziția obiectelor de patrimoniu,
Documente și cărți rare, vânate de uitare

*Este o adevărată „crimă” împotriva Patrimoniului Cultural Național din județul Dâmbovița să nu existe fonduri pentru asemenea piese muzeale inestimabile ca valoare istorică și cultural-artistică, acestea riscând să se piardă sau să fie înstrăinate
PETRE DRĂGUȚOIU
Documente cu date unicat, precum monografii olograf ale unor localități din județul Dâmbovița, precum Găești, Titu, Răcari, Mănești, Ocnița, Răzvad, Vârfuri, Bezdead, Lucieni etc., realizate sub coordonarea unor personalități istorice, precum prof. dr. Alexandru Vasilescu, și acoperind o parte importantă a județului, nu pot intra în colecțiile instituțiilor precum Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, din cauza lipsei fondurilor pentru achiziția unor astfel de piese valoroase.
Menționăm aici și cărți rare despre Târgoviște, precum cele ale fiului lui Ion Heliade Rădulescu, „Fabule”, cu semnătura cu cerneală violetă cu pană de gâscă, editată la anul 1883; „Oltenia Sub Austrieci”, din 1716-1739, teza de doctorat a autorului Alexandru Vasilescu, cu autograf etc.
Este o adevărată „crimă” împotriva Patrimoniului Cultural Național din județul Dâmbovița să nu existe fonduri pentru asemenea piese muzeale inestimabile ca valoare istorică și cultural-artistică, acestea riscând să se piardă sau să fie înstrăinate, așa cum a fost pierdută fosta clădire în care se afla, pe strada Justiției, Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești, din sec. XVII-XVIII, unic în țară, cu toate că exista clauza de preemțiune de care Consiliul Județean Dâmbovița putea să beneficieze.
Menționăm că prelungirea zonei istorice și cultural-artistice de la Curtea Domnească, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Național al Poliției Române, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, clădirea fostului Muzeu al Tiparului și al Cărții Vechi Românești, cu depozitele Filialei Arhivelor Statului, constituie un proiect interesant,de care ar beneficia locuitorii fostei Capitale istorice a Țării Românești, precum și vizitatorii români și străini.
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogiceIȘJ pregătește o evaluare pentru elevi
Sfinții Trei Ierarhi
„Resursa umană, 99% calificată în școlile din Dâmbovița”
Daruri oferite Centrului social de la Bucșani
Zaheu - model de pocăință
„Lucrările la examenul de Titularizare și Definitivat vor fi corectate digitalizat”
Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale
Cursuri pentru... profesori
„Împreună pentru calitatea educației universitare!”
Editorial
Zelenskiada (II)

Preoții români sunt batjocoriți ca și cum bolșevismul stalinist s-a reîntors din tenebre, bisericile incendiate și închise – pentru că, chipurile, ar fi cuiburi de spioni de-ai Kremlinului -, tineri luați cu arcanul și trimiși să moară într-un război care nu este al lor, de parcă acest nefericit de Zelenski nu ar vrea altceva decât o purificare etnică. Budapesta, văzându-și consângenii hăituiți, i-a îndesat... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
