Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro08.03.2016 00:25

Rezolvarea, odată pentru totdeauna, a problemei apei din nordul județului, mult mai complicată


A A

Decolmatarea lacului Pucioasa, imposibilă

Decolmatarea lacului Pucioasa, imposibilă
Lacul de acumulare Pucioasa a pierdut, de la momentul inaugurării (anul 1975), 7 milioane metri cubi de apă

❚ Pe lângă faptul că operațiunea în sine este extrem de costisitoare și greu de realizat cu actuala tehnologie, problema principală este depozitarea ulterioară a mâlului acumulat pe fundul lacului ❚ Potrivit directorului Institutului de Biologie al Academiei Române, Octavian Popescu, tonele de mâl devin, odată scoase din apă, o sursă uriașă de poluare aeriană, în România acesta neputând fi tratat termic și folosit ca îngrășământ natural, așa cum se întâmplă peste hotare

VIOLETA STANCIU

 


 

Decolmatarea lacului de acumulare de la Pucioasa, care a ajuns de la 9 milioane de metri cubi de apă (la momentul inaugurării) la 2 milioane metri cubi de apă (în prezent), reprezintă o soluție costisitoare și greu de realizat cu actualele mijloace tehnice! După vizita recentă făcută în județul Dâmbovița, pentru a lua pulsul situației de la Pucioasa, directorul Institutului de Biologie din cadrul Academiei Române, Octavian Popescu, a declarat că decolmatarea lacului de acumulare nu este la îndemâna oricui. Problema principală care se ridică, în urma acestei ample operațiuni, este depozitarea mâlului acumulat pe fundul lacului, foarte „bogat” în bacterii (în special Clostridium Perfringens, temuta bacterie din cauza căreia dâmbovițenii din zonă au suferit de la începutul anului până în urmă cu câteva zile), care ar deveni o sursă de contaminare aerogenă, mult mai periculoasă decât cea din apă.

„Golirea lacului nu e o problemă. Îl golești, dar trebuie decolmatat, iar această acțiune implică mult prea mulți bani. În alte țări, acest mâl, care este foarte bogat în bacterii, inclusiv în Clostidium Perfringens, este tratat termic și după aceea este folosit ca îngrășământ fertilizator natural, pentru că este foarte bogat în sursele de care are nevoie o plantă. Deci pentru agricultură acest mâl este un fertilizator ideal. Numai că, la noi, nu există posibilitatea decolmatării... Și chiar dacă, să zicem că ar exista, ce faci cu mâlul acela, unde îl duci? Pentru cf, odată scos, acesta devine o sursă de contaminare prin aer... Deci, o altă problemă care e mult mai periculoasă, pentru că vântul poate să ducă la mare distanță porii respectivi”, a semnalat la Târgoviște academicianul Octavian Popescu.

Zeci de mii de locuitori din nordul județului au suferit din cauza apei, inițial sistată în data de 16 ianuarie a.c., după ce s-a descoperit bacteria Clostridium Perfringens, iar apoi, timp de aproape o lună, deși a fost reluată furnizarea, consumul apei a fost permis doar pentru uz menajer. Toate restricțiile la consum au fost ridicate săptămâna trecută de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița dar, din păcate, problema sursei de apă de suprafață, provenite din lacul de acumulare Pucioasa, rămâne valabilă.

Deși conducerea județului a promovat un proiect de hotărâre de Guvern, prin care să se finanțeze construcția unei conducte de aproximativ 3 km între localitatea Berevoiești și Pucioasa, ocolindu-se lacul de acumulare, răspunsul Cabinetului Cioloș a fost să se caute o altă sursă de aprovizionare, pentru că apa destinată uzinării de la Berevoiești este considerată de specialiști o sursă alterată.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Citit la 08.03.2016 20:21

"acest mâl, care este foarte bogat în bacterii, inclusiv în Clostidium Perfringens."

Sau altfel spus sursa contaminarii cu Clostidium Perfringens a lacului de acumulare este chiar lacul de acumulare de la Pucioasa.
Important ca s-au platit niste polite cu ocazia "contaminarii" si dupa aceea s-a spus ca apa este potabila.

Dezastrul medical provocat de apa puternic clorinata (boli cardiovasculare si accidente cerebrale) nu intereseaza pe nimeni?

Si un ultim aspect in 10 ani,daca folosim o extrapolare liniara, lacul va fi complet colmatat. Real in 4-5 ani lacul de acumulare va fi istorie sau un pic de Cernobil.


Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Tărăgănarea extinderii DN 7 și DN 71 e problema CNAIR
Biserica Sf. Nifon, cunoscută ca Biserica Sârbilor
Peste 250 de arbori noi vor fi plantați în Parcul Mitropoliei
Și au trecut 75 de ani de atunci...
În urma unui control încrucișat, o echipă de inspectori a DSP Giurgiu a constatat:
Infrastructura Târgoviștei, în plină modernizare
Turiști salvați de jandarmii montani
Biletele de tratament balnear, mai puține în 2019
Ping-pong imobiliar CJD-MApN, tranșat de Guvern
Parcul Mitropoliei intră în reabilitare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Și au trecut 75 de ani de atunci...

George Coandă


...adică de la 23 august  1944. La treizeci de ani de la revoluția cu taine încă nedeslușite din decembrie `89, oare își mai aduce cineva aminte de acea zi istorică? Poate, unii, tineretul patriei habar n-are. Pentru că, timp de vreo câteva decenii, a fost ziua națională a României socialiste, cică o odioasă sărbătoare comunistă cu ordin de la Kremlinul stalinist (aici... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale