08.03.2016 00:25

Decolmatarea lacului Pucioasa, imposibilă

Decolmatarea lacului Pucioasa, imposibilă
Galerie foto

❚ Pe lângă faptul că operațiunea în sine este extrem de costisitoare și greu de realizat cu actuala tehnologie, problema principală este depozitarea ulterioară a mâlului acumulat pe fundul lacului ❚ Potrivit directorului Institutului de Biologie al Academiei Române, Octavian Popescu, tonele de mâl devin, odată scoase din apă, o sursă uriașă de poluare aeriană, în România acesta neputând fi tratat termic și folosit ca îngrășământ natural, așa cum se întâmplă peste hotare

VIOLETA STANCIU

 


 

Decolmatarea lacului de acumulare de la Pucioasa, care a ajuns de la 9 milioane de metri cubi de apă (la momentul inaugurării) la 2 milioane metri cubi de apă (în prezent), reprezintă o soluție costisitoare și greu de realizat cu actualele mijloace tehnice! După vizita recentă făcută în județul Dâmbovița, pentru a lua pulsul situației de la Pucioasa, directorul Institutului de Biologie din cadrul Academiei Române, Octavian Popescu, a declarat că decolmatarea lacului de acumulare nu este la îndemâna oricui. Problema principală care se ridică, în urma acestei ample operațiuni, este depozitarea mâlului acumulat pe fundul lacului, foarte „bogat” în bacterii (în special Clostridium Perfringens, temuta bacterie din cauza căreia dâmbovițenii din zonă au suferit de la începutul anului până în urmă cu câteva zile), care ar deveni o sursă de contaminare aerogenă, mult mai periculoasă decât cea din apă.

„Golirea lacului nu e o problemă. Îl golești, dar trebuie decolmatat, iar această acțiune implică mult prea mulți bani. În alte țări, acest mâl, care este foarte bogat în bacterii, inclusiv în Clostidium Perfringens, este tratat termic și după aceea este folosit ca îngrășământ fertilizator natural, pentru că este foarte bogat în sursele de care are nevoie o plantă. Deci pentru agricultură acest mâl este un fertilizator ideal. Numai că, la noi, nu există posibilitatea decolmatării... Și chiar dacă, să zicem că ar exista, ce faci cu mâlul acela, unde îl duci? Pentru cf, odată scos, acesta devine o sursă de contaminare prin aer... Deci, o altă problemă care e mult mai periculoasă, pentru că vântul poate să ducă la mare distanță porii respectivi”, a semnalat la Târgoviște academicianul Octavian Popescu.

Zeci de mii de locuitori din nordul județului au suferit din cauza apei, inițial sistată în data de 16 ianuarie a.c., după ce s-a descoperit bacteria Clostridium Perfringens, iar apoi, timp de aproape o lună, deși a fost reluată furnizarea, consumul apei a fost permis doar pentru uz menajer. Toate restricțiile la consum au fost ridicate săptămâna trecută de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița dar, din păcate, problema sursei de apă de suprafață, provenite din lacul de acumulare Pucioasa, rămâne valabilă.

Deși conducerea județului a promovat un proiect de hotărâre de Guvern, prin care să se finanțeze construcția unei conducte de aproximativ 3 km între localitatea Berevoiești și Pucioasa, ocolindu-se lacul de acumulare, răspunsul Cabinetului Cioloș a fost să se caute o altă sursă de aprovizionare, pentru că apa destinată uzinării de la Berevoiești este considerată de specialiști o sursă alterată.