Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.09.2016 00:16

În Dâmbovița


A A

Criza zilierilor în agricultură

Criza zilierilor în agricultură
Agricultura, încotro? Micii fermieri se plâng: „Tot timpul suntem în căutare de forță de muncă. Sunt plătiți destul de bine, primesc și o masă sau chiar două pe zi, dar din păcate nu vine nimeni

❚ Deși este mare nevoie de ei, zilierii, adică persoanele care lucrează cu ziua, au ajuns o „pasăre rară” pentru cei care pot să angajeze astfel de personal ❚ La Băleni, de exemplu, unul dintre cele mai renumite bazine legumicole din sudul țării și din țară, paradoxal, se poate vorbi despre o criză a zilierilor, cu toate că în zonă sunt destui șomeri sau pensionari cu venituri mici ❚ „Nu mai avem cu cine să lucrăm pământul”, se plâng fermierii, dar de ce s-a ajuns aici nu se poate spune: pe de o parte, cei care vor să lucreze cu ziua fac uneori navete grele, mânați de la spate de nevoia de bani, pe de altă parte, angajatorii de zilieri se plâng că nu mai găsesc lucrători buni și că nu de puține ori, după o zi întreagă, au plătit pentru… nimic

CORVIN DUMITRICĂ


La Băleni – Dâmbovița, unul dintre cele mai renumite bazine legumicole din sudul țării și din țară, paradoxal, se poate vorbi despre o criză a zilierilor, adică oameni care să lucreze cu ziua pentru a-și câștiga pâinea. În zonă sunt oameni rămași fără loc de muncă sau pensionari cu venituri mici care ar mai putea să lucreze cu ziua la legumicultori sau la alte activități din gospodăriile localnicilor, dar puțini sunt cei care și vor. Cei interesați însă vin aici chiar și din satele învecinate, mai ales că la Băleni încă se găsește ceva de muncă, iar zilierilor nu le este deloc ușor. Vin însă mânați de la spate de lipsa banilor, pentru un loc de muncă temporar, pe o perioadă limitată sau uneori doar pentru o zi, reușind cu greu să își asigure traiul de zi cu zi. Proprietarii de solarii și de grădini au foarte mare nevoie de forță de muncă, dar au observat că în ultima perioadă sunt foarte puțini cei care mai vin să muncească în agricultură. Ei spun că sunt mulțumiți de zilieri ei, dar sunt și unii care susțin că este foarte greu să mai găsești forță de muncă bună și calificată cu ziua, indiferent cât de mult îi plătești, trecând prin experiențe în care au plătit… nimic.

„Nu mai vrea nimeni să muncească”

● „Nu mai avem cu cine să mai lucrăm pământul. Nu mai vrea nimeni să muncească. Toată lumea vrea bani, dar să stea. Așa ceva nu se poate.”

● „Este foarte greu să mai găsești pe cineva să te mai ajute la muncă. Tinerii sunt în mare parte plecați în străinătate, iar cei în vârstă nu mai pot. Nu știu ce o să ne facem. Muncesc singur. Sunt de dimineață pe câmp și muncesc. Fac și eu ce pot. Am încercat să caut pe cineva să mă ajute, dar nu am găsit pe nimeni. Așa că m-am apucat singur de treabă.”

● „Nu mai este ce a fost. Tinerii nu mai vor să muncească pe câmp. Sunt foarte puțini cei care mai vin să ajute la muncă. Înainte munceam toții, copiii preluau pământul și solariile de la părinți, le lăsau mai departe copiilor lor și tot așa. Se moștenea din tată-n fiu. Acum vremurile s-au schimbat, dar din păcate s-au schimbat în rău.”

● „Tot timpul suntem în căutare de forță de muncă. Sunt plătiți destul de bine, primesc și o masă sau chiar două pe zi, dar din păcate nu vine nimeni. Ne descurcăm din ce în ce mai greu. Noi nu putem să stăm numai pe câmp. Trebuie să mergem și la piață, mai avem de treabă și pe acasă.”

Vă reamintim că Legea zilierilor a fost modificată semnificativ în anul 2014, iar de atunci cei care vor să folosească zilieri pentru activități ocazionale trebuie sa respecte reguli noi. Încălcarea acestora poate fi sancționată cu amenzi ce pot ajunge la sume uriașe. Zilierii sunt cei care pot să desfășoare activități necalificate ocazionale - pentru care să fie plătiți - pentru persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Raportul de muncă se stabilește prin acordul de voință al părților, fără să fie necesară încheierea unui contract individual de muncă, pentru o durată de cel puțin o zi.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Duminica Intrării Domnului în Ierusalim
Falși „surdomuți”, depistați de jandarmi
Câștigul salarial mediu în Dâmbovița, sub media națională
Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului
Tânăr cercetat pentru inducerea în eroare a polițiștilor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale