Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.08.2016 00:17

Disperare în rândul fermierilor dâmbovițeni


A A

Ciorile, o nouă calamitate în agricultură

Ciorile, o nouă calamitate în agricultură

❚ Scăpați de coșmarul ploilor din primăvară, apoi de seceta care părea că nu se mai termină, țăranii dâmbovițeni privesc disperați spre câmpurile cultivate cu porumb, decimate acum de păsările cerului ❚ Ciorile provoacă deja pagube însemnate, iar agricultorii se plâng: „Nu este primul an când ni se întâmplă așa ceva. Vin de la groapa de gunoi și probabil sunt flămânde, că ne mănâncă porumbul”; „Sunt stoluri întregi de ciori care ne atacă culturile. Noi păzim într-un capăt, iar ele atacă în capătul celălalt”

CORVIN DUMITRICĂ


Ciorile distrug culturile de porumb de lângă Târgoviște, iar oamenii sunt supărați. Ele au ocupat terenurile agricole, iar proprietarii vor să le pună pe fugă, dar acțiunile lor nu au reușit. Localnicii susțin că din această cauză recolta a fost înjumătățită și încearcă să-și achiziționeze dispozitive de alungat ciorile care, spun ei, vin de la gropile de gunoi. Primăvara, ciorile provoacă pagube culturilor de porumb sau floarea-soarelui, prin consumul boabelor în curs de germinare, vara distrug boabele de porumb aflate în faza de maturitate, în lapte, toamna pot ciuguli boabele de porumb din știuleți, iar iarna pot consuma boabele de porumb de pe știuleții depozitați.

„Mănâncă doar vârfurile și restul se strică”

● „Nu este primul an când ni se întâmplă așa ceva. De câțiva ani culturile de sunt compromise de ciori. Vin de la groapa de gunoi și probabil sunt flămânde, că ne mănâncă porumbul. Nu știm ce să ne facem. Am mai stat, am pazit, am făcut zgomot ca să le alungăm, dar nu putem să stăm toata ziua să păzim porumbul.” ● „Sun din an în an mai multe. Sunt tarlale întregi distruse de ciori. Nu avem ce să facem. Nu avem cui să ne plângem. Așteptăm să se facă porumbul de cules și vedem ce ne mai rămâne și nouă.” ● „Am porumbul departe de casă, în câmp. Nici nu am știut că este mâncat de ciori. Mi-a spus o vecină și am venit și eu să văd. E foarte mult distrus. Mănâncă doar vârfurile și restul se strică. Sunt pagube destul de mari.”

● „Sunt stoluri întregi de ciori care ne atacă culturile. Noi păzim într-un capăt, iar ele atacă în capătul celălalt. Vin de la groapa de gunoi de lângă Târgoviște. Probabil nu mai găsesc suficientă hrană acolo și s-au obișnuit să ne mănânce porumbul.”

Ciorile au un rol important în distrugerea dăunătorilor deoarece se hrănesc cu ploșnițe, cărăbuși, lăcuste, gândaci, melci, șoareci și omizi, care distrug culturile, sunt necrofage și curăță locul de cadavrele animalelor moarte, dar în perioadele secetoase ele fac ravagii în culturile de porumb, dar și în cele de pepeni - pe care îi găuresc cu ciocul pentru a-și potoli setea, în vii și în livezi. Decimarea lor prin împușcare ar fi o soluție, dar este lipsită de eficiență, deoarece efectivul se va reface, pentru că sursa de hrană rămâne. O operațiune demnă de luat în seamă ar fi distrugerea cuiburilor, dar ea trebuie efectuată iarna, și nu primăvara-vara, când este interzis de lege, pentru că atunci ciorile cuibăresc și își cresc puii, dar această soluție are un mare neajuns și anume faptul că în cuiburile de cioară își depun ouăle și le clocesc două specii de păsări protejate: ciuful de pădure și vânturelul roșu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Falși „surdomuți”, depistați de jandarmi
Câștigul salarial mediu în Dâmbovița, sub media națională
Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului
Tânăr cercetat pentru inducerea în eroare a polițiștilor
Schimbări pentru Complexul de Vânătoare de la Bolovani


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale