Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.03.2015 00:15

Situația se repetă în fiecare an,


A A

Buget doar pentru primul trimestru la Casa de Asigurări de Sănătate

Buget doar pentru primul trimestru la Casa de Asigurări de Sănătate
Conform statisticilor CJAS Dâmbovița, asistența medicală primară este accesată în general de vârstnici

❚ Potrivit directorului general al CJAS Dâmbovița, dr. Alexandra Stan, principala cauză a acestui fapt este lipsa unui cadru legislativ ❚ Deși bugetul existent a asigurat în primul trimestru aproape în totalitate serviciile medicale ale asiguraților, sunt și tipuri de asistență la care solicitarea foarte mare a dus la eternele liste de așteptare ❚ Aceste situații își vor găsi rezolvarea numai atunci când va fi aprobat bugetul Casei de Asigurări

VIRGIL VOINESCU


Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița are asigurat bugetul numai pentru trimestrul întâi din acest an. Potrivit celor mai recente declarații ale directorului general dr. Alexandra Stan, principala cauză este lipsa unui cadru legislativ în acest sens.

„În acest context, pentru primul trimestru al anului 2015, CJAS a prelungit prin acte adiționale cele 627 de contracte aflate în derulare la sfârșitul anului 2014”, a arătat dr. Alexandra Stan.

În cadrul contractelor se asigură toate tipurile de servicii medicale de care are nevoie asiguratul. Cu toate acestea, bugetul existent a asigurat în primul trimestru aproape în totalitate serviciile medicale ale asiguraților.

„Sigur, sunt și tipuri de asistență la care solicitarea este foarte mare, motiv pentru care CJAS a înregistrat lista de așteptare, dar sperăm că la aprobarea bugetului pe anul 2015 aceste lucruri să se rezolve”, a arătat dr. Alexandra Stan.

Conform statisticii instituției, asistența medicală primară este accesată în general de persoanele vârstnice. Acestora, în ianuarie și februarie, le-au fost decontate serviciile în totalitate.

„La data de 1 ianuarie 2015, pe lista medicilor de familie erau înscrise 103.811 persoane, cu vârste de peste 60 de ani, reprezentând un procent de 26,26%”, a mai explicat directorul CJAS.

 

Serviciile farmaceutice, asigurate 100% în urban și 90% în rural

În ceea ce privește eliberarea medicamentelor, cu și fără contribuție personală, CJAS are 89 de contracte cu societăți comerciale și se eliberează medicamente prin 150 de farmacii, însemnând că o societate comercială are mai multe farmacii.

„150 de farmacii sunt repartizate în mod aproximativ egal pe mediul rural și urban, astfel încât gradul de acoperire a asiguraților este de 100% în mediul urban și 90% în rural”, a precizat directorul CJAS Dâmbovița, care a amintit că se derulează programul de compensare în procent de 90% a medicamentelor pentru vârstnicii cu venituri sub 700 lei.

Pe primele două luni ale anului 2015, 11.276 de pensionari cu pensii sub 700 lei au beneficiat de medicamente cu compensare de 90%, pentru aceștia eliberându-se 16.359 de rețete în valoare de 1.412,91 mii lei, peste 14 miliarde lei vechi.

 

Servicii stomatologice, decontate până la 100%

CJAS Dâmbovița asigură și servicii de asistență stomatologică. Plafonul acordat medicului stomatolog este cuprins între 1.500 și 2.500 lei, iar în cadrul acesuia se decontează și protezele acrilice.

„Pentru asigurații obișnuiți, pentru persoanele vârstnice care nu sunt beneficiare de legi speciale, procentul de compensare decontat de CJAS este de 60%, iar pentru beneficiarii legilor speciale aceste procent este de 100%. Lucrurile se pot completa și vor fi mai clare în momentul în care o să primim buget pe întreg anul 2015. Aceasta este o situație de tranziție și făcând o estimare a bugetului aprobat pentru trimestrul unu suntem în măsură să asigurăm decontarea tuturor serviciilor, mai puțin pentru îngrijiri medicale la domiciliu și dispozitive unde numărul cererilor este în continuă creștere, motiv care a determinat întocmirea de liste de așteptare”, a explicat dr. Alexandra Stan.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale